香港長跑網 - 長跑長友

標題: 渣馬當日早餐你地會點食?同埋補充品會帶乜? [打印本頁]

作者: (TSW)Michael    時間: 2012-2-3 19:37
標題: 渣馬當日早餐你地會點食?同埋補充品會帶乜?
我第1次玩,玩半馬,
唸住前1日買方包搓醬食4塊夾2塊.
至於補充品.
會買1支bonaqua入落自家水樽(定礦泉水好D??)
加2包Gel(每10k食1次.15k食1次)
1條朱古力仔(15K食埋)
有無咩可指教?師兄們

注:2點要出門口- -跑5:30真係幾早下

同埋挑戰組既師兄們唸住幾點訓?
我唸住旁晚7/8點就訓-_-

作者: lewischan    時間: 2012-2-3 20:25
跑半馬唔洗帶甘多0野架,一般帶包gel就夠。如果你吃2包我就建議你起跑前吃一包,10k第2包
起跑前2小時左右食個麵or飽,食飽D。

個人意見,給你參考
作者: peter2008    時間: 2012-2-4 12:27
我跑半馬都是戴十多粒葡萄糖廠防身,每隔幾公里有水飲,若怕備一枝極細枝的水跟身,不過相信你跑了一陣會丟去,因為你會看見很多人都不戴水。
作者: (TSW)Michael    時間: 2012-2-4 14:50
原帖由 peter2008 於 2012-2-4 12:27 發表
我跑半馬都是戴十多粒葡萄糖廠防身,每隔幾公里有水飲,若怕備一枝極細枝的水跟身,不過相信你跑了一陣會丟去,因為你會看見很多人都不戴水。

-_-咁都係唸唸先-.-
又好似全身空好D
重唸住帶腰bag跑-.-
作者: gc9543    時間: 2012-2-4 17:20
上年半馬,什麼gel、水、朱古力都無帶,只帶即棄雨衣。沿路上 水及 能量水供應十分足。
作者: kofelix    時間: 2012-2-4 21:34
我想問跑全馬通常帶2包 gel 夠嗎?~
作者: peter2008    時間: 2012-2-4 21:44
帶多幾包好D,我需要6小時才能有機會完成,故帶多些比一般人多,不要學因跑得比較極慢。
作者: gc9543    時間: 2012-2-4 22:36
我跑全馬帶4包 gel

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2