香港長跑網 - 長跑長友

標題: 渣打組別介定, 我只想講出大會的不當和不公, 選手不根規則行事 [打印本頁]

作者: winwin    時間: 2012-2-9 12:43
標題: 渣打組別介定, 我只想講出大會的不當和不公, 選手不根規則行事
外地全馬賽事會分選手區, 目的是避免阻塞. 渣打馬拉松只分挑戰組(4小時內)和全馬一組, 但大會卻完全不執行規則. 記錄顯示只有約2千人在4小時內完成, 但挑戰組卻有6千選手.  

當然當中可能有些跑手有意外跑慢十數二十分鐘是可以接受的, 理解的. 但記錄顯示當中有很多是5.5 - 6小時才完成的跑手, 也有很多是連續數介 渣打跑5小時多的跑手. 也有些挑戰組選手更在大橋影相. 他們何解能成功報挑戰組呢?

昨天有挑戰組選手大言不慚向我說玩過4介渣打全馬, PB是4:50, 另3次是5小時外, 但大會卻年年照給他入挑戰組. 香港人說其他地方的人不守規則, 但其實很多香港人也貪小便宜, 不守規則, 不自律和自私自利的. 而且從揸打這問題看, 二三千人存這心態並照報挑戰組的是不會說少了. 關於這問題, 我希望大家和大會正視!

為什麼呢?

從未跑過(近)4小時的跑手心存倖幸和貪小便宜, 自私自利, 更明知大會不管, 確令人氣忿, 但罪魁禍手是大會, 致令賽道大塞車, 中後段根本不能跑, 快慢選手步速不協調致衝突, 西隧迫過市區行街.

若大會不執行規則, 倒不如不分挑戰組和全馬一組, 1萬2千人全部一起起步吧! 因分組原意也沒有了, 對嗎? (絕不是意氣之說)
作者: shogikin    時間: 2012-2-9 12:57
假如你是大會,我就是 "連續數介 渣打跑5小時多的跑手"
你點肯定我下年不可以4小時內完成

而挑戰組 有精英區
跑得快的精英運動員不會受影響

香港馬拉松 上屆才第一次分組
因越來越多人 分組主要就是不想 1萬2千人全部一起起步

當然我都想大會不斷改善

Kin in Running

作者: 炒炒    時間: 2012-2-9 13:00
我跑過美國一個半馬比賽.

佢係冇分甚麼挑戰組, 非挑戰組, 報名就只得一個組.
但係你報名要報埋 PB 同邊場.

跟住佢會安排你係唔同出發區係唔同時間出發.

但係香港係唔係可行呢?
定係要靠自律?
作者: winwin    時間: 2012-2-9 13:46
shogikin, 不是"點肯定我下年可不可以4小時內完成"的問題, 而是大會說明入挑戰組
以往最佳成績PB要少於04:00:00.  純看今年成績, 我個人估計有二三千挑戰組選手是disqualify入挑戰組的. 有咁多人, 問題算頗嚴重, 我希望大會正視.

我針對講的是很多慢選手(什至新手)只能跑5-6小時PB也成功報了挑戰組, 因為他們知道大會不管. 他們當然不自律, 大會又唔check, 未变成有規則等於無規則.

作者: shogikin    時間: 2012-2-9 13:57
winwin 兄,

參賽者須知 無咁寫哦 "大會說明入挑戰組 以往最佳成績PB要少於04:00:00"
請問那裡這樣寫

但分組的目的是為了不想 1萬2千人全部一起起步
一定是6000人 一組的 (只是我估,不是代大會答)

作者: felixcat    時間: 2012-2-9 14:04
標題: 回復 3# 的帖子
北海道馬拉松都係按申報時間然後排位,除咗話誠唔誠實申報外,最後跑手跟唔跟大會指定,都係果句自律。

另外kin師兄已經講咗個大會困難嘅精結,同股票一樣,以往表現只能作為參考,不能作為今日嘅保證。除非大會可以引入獎勵或懲罰機制,去處理能夠準時同唔準時完成嘅跑手,否則自律依然係最重要。不過假如引入咁嘅機制,又有好多人評擊同批評。
作者: DavidWong    時間: 2012-2-9 14:04
WinWin,
I totally agree your point.
David Wong
作者: tank1438    時間: 2012-2-9 14:06
乜挑戰組唔係預計4小時內咩..??死喇,原來我犯左規...SORRY呀各位..!!
我舊年初馬4:55,但今年加緊練習,最後做出3:37
如果要我報一組,都係要我塞車啫喎...!!
作者: tank1438    時間: 2012-2-9 14:09
標題: 回復 5# 的帖子
堅堅,原來真係有寫架..http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/event/info/race.jsp

死喇,係咪應該DISQUALIFY我呀...
作者: 街坊鄭    時間: 2012-2-9 14:15
快的慢不了.慢的快不了.何必介懷
作者: allanccl    時間: 2012-2-9 14:22
原帖由 shogikin 於 2012-2-9 13:57 發表
winwin 兄,

參賽者須知 無咁寫哦 "大會說明入挑戰組 以往最佳成績PB要少於04:00:00"
請問那裡這樣寫

但分組的目的是為了不想 1萬2千人全部一起起步
一定是6000人 一組的 (只是我估,不是代大會答)

Kin in ...

kinkin
大會係用紅色字說明入挑戰組 以往最佳成績PB要少於04:00:00的,請看看http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/event/info/race.jsp
作者: Shinji    時間: 2012-2-9 14:22
同意WinWin所講, 分組目的是避免阻塞,
好似紅綠燈嘅出現, 就係唔想揸車嘅同過馬路嘅會因為爭路而發生意外;
同樣, 你跑步嘅時候唔會想前面塞住,停低或者是慢行嘅時候都唔想比衝上嚟嘅撞倒一樣.
作者: shogikin    時間: 2012-2-9 14:23
Thanks Tanks,

不過如果要大會切實執行 以上的建議
而分組又一定要平分 6千,6千
以香港馬拉松的實際情況
分組時間應該會是:
挑戰組:5hr30min前
一組: 5hr30min - 6hr

作者: forget    時間: 2012-2-9 14:24
睇番賽果sub4嘅得2000人唔夠,全馬名額先得13000個,又分得兩組,啲跑手想唔報挑戰組都唔得啦,渣馬其中一個理念係要推廣長跑運動嘛,當然賺錢都好緊要
作者: wah    時間: 2012-2-9 14:26
師兄講得好好,
我係慢腳,(半馬 pb 01:39 only,10k 44min)
今年第一年報全馬,因為先報先得的關係,我只報到全馬一組,
固唔到跑到30k會撞到班半馬,跟住就pacing亂左
我想其他師兄好好珍惜挑戰組的quota
我跑個時都見好多挑戰組的(高手)抽住跑

作者: wah    時間: 2012-2-9 14:35
原帖由 tank1438 於 2012-2-9 14:06 發表
乜挑戰組唔係預計4小時內咩..??死喇,原來我犯左規...SORRY呀各位..!!

師兄你今年真好彩,
對於03:44-03:59的跑手來講,今年一組2xk-30k後真係好難跑,
要同半馬跑手爭路跑
作者: sunrise    時間: 2012-2-9 14:44
原帖由 winwin 於 2012-2-9 12:43 發表
外地全馬賽事會分選手區, 目的是避免阻塞. 渣打馬拉松只分挑戰組(4小時內)和全馬一組, 但大會卻完全不執行規則. 記錄顯示只有約2千人在4小時內完成, 但挑戰組卻有6千選手.  

當然當中可能有些跑手有意外跑 ...

大會呢D所謂架條件, 其實只是門面工夫, 因為沒有要求參賽者提出證明, 所以好多人都唔會理會.  老實講, 賽道擠塞同多了未符資格的人報了挑戰組關係不大, 除了上線排隊外, 慢的跟本就無能力阻礙快的跑, 西隧等位置塞人, 主要原因是半馬第一組選手造成, 至於點解今年半馬會塞全馬, 原因就是加插了全馬輪椅賽.  本來全馬同半馬之間有足夠緩充時間, 但因為多了輪椅賽, 在沒有延長封路的時間下, 分隔的時間自然減少, 除了加劇塞人, 更出現人車爭路, 險象環生; 故下年應該延長封路時間, 讓全馬輪椅賽先行于4:30AM起步, 然後半馬挑戰5:30AM, 全馬挑戰6:15AM, 全馬1組6:45AM, 半馬一組8:30AM..., 那就可減少擠塞的情況了!

作者: wah    時間: 2012-2-9 14:50
原帖由 sunrise 於 2012-2-9 14:44 發表

大會呢D所謂架條件, 其實只是門面工夫, 因為沒有要求參賽者提出證明, 所以好多人都唔會理會.  老實講, 賽道擠塞同多了未符資格的人報了挑戰組關係不大, 除了上線排隊外, 慢的跟本就無能力阻礙快的跑, 西隧等位置 ...

師兄好心水清 ,希望下年渣打會改善啦
作者: winwin    時間: 2012-2-9 15:10
shogikin兄,
賽制 仔細分組  2012年,10公里分為六個組別,10公里挑戰組(最佳成績少於00:50:00)、十公里1組(最佳成績00:50:01 - 01:10:00之間)、十公里2組(最佳成績01:10:01-1:20:00之間)、十公里3組(最佳成績多於01:20:01 - 1:30:00之間)、十公里4組(最佳成績多於1:30:01),而半馬拉松分為三個組別:半馬拉松挑戰組(最佳成績少於02:00:00)、半馬拉松1組(最佳成績介於02:00:01至02:30:00之間)、半馬拉松2組(最佳成績多於02:30:01);馬拉松分為兩個組別:馬拉松挑戰組(最佳成績少於04:00:00)、馬拉松1組(最佳成績多於04:00:00)

若只有小數人也無所喂, 但明顯很多選手也不自律, 俗語是無掩雞籠, 亂報亂跑, 且為數不少.   大會也至少應該要他們申報那個比賽PB時間4小時內, 什至提供証明. 對嗎?

大會規則說最佳成績曾少於04:00:00可以入挑戰組. 或有選手曾做過, 但現在只能跑6小時, 我也無辦法, 接受, 因規則就是規則. 但事實很多挑戰組選手PB是從未入4小時, 什至要5-6小時.  若大會再唔正視, 我估問題會越來越嚴重, 更多選手會擺明唔守規則, 也会令更多人不滿. 點解? 因為每個人也知道報挑戰組不用與人迫, 而且4小時規則是廢的. 這才是問題.

試然, 主觀上對那些不守規則的較慢選手拖慢我步伐確令我氣惱, 而且在半馬進入位前已塞已撞(親身經歷). 但貼文主要原因更多只是說明問題所在. 為什麼有過千人(純個人估計)不守規則, 不自律? 是賽制有漏洞? 還是宣傳不夠, 令好似跑手如坦克兄不清淅, 報錯組?  不執行的規則比沒有規則更糟, 認同嗎?

坦克兄, 不用say SORRY! 不知者不罪. 絕沒有怪責意思, 大會更絕不會disqualify你, 但你確是犯左規(或更正確說不qualify入挑戰組).........因你在報名報挑戰組時是在你跑中國沿岸之先, 即是報揸打時PB末入過4小時內.

作者: shogikin    時間: 2012-2-9 15:23
標題: 回復 19# 的帖子
winwin兄,

請看看香港馬拉松的實際情況
是不可能 2000人一組, 另一組10000人的
6千,6千分就一定有4000人不夠4hr資格

如真是挑戰組:5hr30min前
一組: 5hr30min - 6hr
就分了和無分無分別啦

如果是不想被較慢選手拖慢
在香港的比賽
唯一的方法是自己最早去等起步

作者: 炒炒    時間: 2012-2-9 16:00
原帖由 tank1438 於 2012-2-9 14:09 發表 堅堅,原來真係有寫架..http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/event/info/race.jsp死喇,係咪應該DISQUALIFY我呀...
但係如果睇返份報名表

佢係咁寫既:
Best Time / Estimated Finish Time are under XX:XX:XX

即係話佢唔係要求你一定要曾經做過某個時間先報得
你「估計」你可以係該時間前完成都得.

咁即係冇問題啦?
作者: winwin    時間: 2012-2-9 16:09
shogikin兄,

1. "如果是不想被較慢選手拖慢, 在香港的比賽, 唯一的方法是自己最早去等起步" 是對的, 但不是我這兒想討論重點.

2. "是不是不可能 2000人一組, 另一組10000人的" 我也不知道, 也未必不是絕無可能.
又或是分多1組至3組? 又或是用4:30, 5:00作分水嶺, 我也不介意? 遊戲規則真無所喂.
但不執行規則卻令比賽不公, 而矛頭一定是大會,  因它只說卻不做, 令衝突/問題發生.

大會說最佳成績曾少於04:00:00可以入挑戰組. 今年約6千人報挑戰組, 只有約2千人跑入4小時. 另外4千人情況是怎樣呢? 即或再寬容估計當中有一千多人PB曾少於4小時, 另二千多人何解能被批准入挑戰組呢? 這大群不qualify的人佔總人數也近四成吧! 問題是否嚴重? 他們有幾多是知道或扮唔知規則呢? 大會若再看不出問題, 我估以後挑戰組可能有九千人, 1組卻只有三千人. 點解? 因人知道規則不用守, 卻得着好處, 就只会令更多人(什至全部人, 包括守規則的人)也不守法了. 對嗎?
作者: UltraTommy    時間: 2012-2-9 16:11
I take FM Group 1 this year and finish it on 3hrs 48mins. I also find there is a traffic jam when we meet HM runners

Can we say this way ?

- we welcome more people to join FM but we need to separate the runners and walkers / photographers

- we can have qualify run for FM challenge, runners who join FM challenge have to complete 1 of those races before, of cos we need the certificate to prove the result, just like UTMB

therefore, challenge group can specialize for runners who have better quality, in order to prevent some ching want to join but no quota, some join but no show.
作者: tank1438    時間: 2012-2-9 16:23
標題: 回復 21# 的帖子
炒炒,又好似報名時見過呢句喎,咁都好D,我都好憎人唔守規舉架...!!
先頭見到呢個POST我真係唔開心左一陣架,好似為我個大PB留下污點咁..!!
你提一提我即時開心番晒...唔該晒呀...
我真係付出左好多黎練習架...
作者: shogikin    時間: 2012-2-9 16:30
炒炒師弟 贊好!

Winwin 兄, 你說有可能就有可能啦, 大會就是不想過萬人一齊出發才要分組
最好當然是2000人一組,分夠6組,條賽道可以由早跑到晚

我建議
大會明知有大部分人不合資格
就不應該在
任何地方寫到一定要4小時內才能夠參加

當然我想大家也應該自律
自己估計是較慢的一半人就報一組啦

作者: winwin    時間: 2012-2-9 16:38
如果佢真係咁寫既:Best Time / Estimated Finish Time are under XX:XX:XX

以後跑5小時, 6小時, 什至7,8小時的選手個個都可以話我估計我得架!
即是寫了等於無寫, 什至更衰. 而且揸打網http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/event/info/race.jsp
明明寫"最佳成績Best Time", 真係混亂加混脹.

自律, 看報名也知無人理啦! 三個就有二個跑不到他們Estimated的時間4小時啦!

作者: felixcat    時間: 2012-2-9 18:32
原帖由 sunrise 於 2012-2-9 14:44 發表 大會呢D所謂架條件, 其實只是門面工夫, 因為沒有要求參賽者提出證明, 所以好多人都唔會理會.  老實講, 賽道擠塞同多了未符資格的人報了挑戰組關係不大, 除了上線排隊外, 慢的跟本就無能力阻礙快的跑, 西隧等位置 ...

如果唔係有人受到影響,我諗都未有人介意點分組。我覺得sunrise 師兄又講中精結,而大家響度再討論點分組就正如僧多粥少嘅問題,無補於事。就算大會按申報PB時間排位上挑戰組,咁乜嘢比賽先承認?就算排咗位又點執法?我跑HM挑戰組,都有期他組嘅HM跑手同我一齊起步,咁又點算先?中途逐個拉出嚟?今年大會特別將唔啱組別起步嘅人撇開計數,已經係一大進步。
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-9 19:23
Best Time / Estimated Finish Time are under XX:XX:XX 呢句好完整實在。個表果四隻字“最佳成績”係咪講往績呢?如果夾埋報名表果呢句睇,我會話,不是。
唔關自律事。唔算不公,不過可以改善。指控人地犯規,要dq, 請嚴謹一點。
作者: Gunners    時間: 2012-2-9 19:44
原帖由 tank1438 於 2012-2-9 14:06 發表

坦克,你無犯規,因CCM你己sub4.係咪
作者: winwin    時間: 2012-2-9 20:26
1. 又點會唔關自律事? 有大把人自知根本無跑4小時(什至接近)的實力, 但報了挑戰組.
2. 若只是Estimated Finish Time「估計」,  坦克兄當然無犯規, 因CCM他己sub4. 在post#1和4也說得很清楚, a. 重點是在說跑5.5-6小時的跑手"騙"人入挑戰組. b. 清楚說明即或跑慢十數二十分鐘也是可以接受的, 理解的. 何況是更快呢!
3. 但大會確要改善, 作好宣傳, 解决問題. 記綠顯示挑戰組有幾百人只跑over5:30.  三個就有二個跑不到他們Estimated的時間4小時. 問題在哪裡? 這不是不自律, 宣傳, 規則, 是什麽造成這情況呢?

作者: lewischan    時間: 2012-2-9 20:37
原帖由 winwin 於 2012-2-9 12:43 發表 外地全馬賽事會分選手區, 目的是避免阻塞. 渣打馬拉松只分挑戰組(4小時內)和全馬一組, 但大會卻完全不執行規則. 記錄顯示只有約2千人在4小時內完成, 但挑戰組卻有6千選手.   當然當中可能有些跑手有意外跑 ...

呢個是好問題,去年已經有人反影這現像,作為香港人看到這些自私自利的行為都無話可說,

記得有人提出過如果4小時內完成不了就不提供全程時間,我覺得這點可以考慮。

希望賽會下年真的會聽取意見。讓這個盛事搞得更好
作者: gasoline    時間: 2012-2-9 20:46
其實各位話要set rules 既ching講呢個問題之前, 有冇check過0個個hkrunners0個個excel?

唔理4個鐘報挑戰組真係對挑戰組既成績好似影響唔係咁大, 4個鐘前既大部分都係挑戰組

田總年年想一年比一年多0的人join, 如果再攪咁多restriction, 你估個人數仲會唔會增加? 真係肯咁做?

咁我又想問下, 如果有人未跑過全馬, 但自己知道自己多數可以4個鐘內完成(如練過), 又點算? 要佢跑1年1組先? 咁到時0個個人會唔會話強制要佢報1組會唔公平?

外國0的馬拉松set既rules, 真係個個跑手都跟?

真係一堆問題
作者: fai821229    時間: 2012-2-9 20:52
同意winwin的觀點。

shogikin在post 5 寫了
"參賽者須知 無咁寫哦 大會說明入挑戰組 以往最佳成績PB要少於04:00:00
請問那裡這樣寫"

請問shogikin的情況是沒有看清楚比賽詳情便報了全馬挑戰組嗎?
是的話就是你的問題了, 除非就是第2個情況。 (你報了全馬1組, 大會卻編你入挑戰組)

歸根究底就是人數太多的問題, 只有3個解決方法:

1)        減少參賽人數 (嚴格審核參賽者的往績及身體狀況)
2)        尋找其他更理想賽道
3)        延長封路時間, 分組更仔細, 阻礙機會減少
作者: winwin    時間: 2012-2-9 21:14
原帖由 gasoline 於 2012-2-9 20:46 發表
其實各位話要set rules 既ching講呢個問題之前, 有冇check過0個個hkrunners0個個excel?

唔理4個鐘報挑戰組真係對挑戰組既成績好似影響唔係咁大, 4個鐘前既大部分都係挑戰組

田總年年想一年比一年多0的人join,  ...

可能解决方法
1. 要求報名者提供PB時間, 賽事, 什至証明
2. 如lewischan說, 如果4小時內完成不了就不提供全程時間

請容許我再說多篇, 六千人報挑戰組, 有四千人66%不達標(over4小時), 過千人over5小時, 數百人over5.5小時.
看這個數字, 大會的4小時最佳成績規則真係有等於無, 因無乜人根(66%), 惹人發笑.

若執行上述1或2, 情況可能減半或以上.
作者: fai821229    時間: 2012-2-9 21:21
標題: 回復 34# 的帖子
歷史往績可以預見在執行及稽查上會有很大的難度...
作者: onionufo    時間: 2012-2-9 21:26
其實有好多最佳成績sub4、賽前目標sub4、有能力sub4既跑手當天因受傷/狀態唔好等原因而做唔到sub4……全馬唔係咁易跑,成功除左實力,運氣都好重要,唔係話有sub4能力既人就100%一定可以達到目標
作者: gasoline    時間: 2012-2-9 21:27
原帖由 winwin 於 2012-2-9 21:14 發表

可能解决方法
1. 要求報名者提供PB時間, 賽事, 什至証明
2. 如lewischan說, 如果4小時內完成不了就不提供全程時間

請容許我再說多篇, 六千人報挑戰組, 有四千人66%不達標(over4小時), 過千人over5小時 ...

winwin兄, 第1點係唔係真係可行就未知, 但你自己都識講挑戰組有2/3人唔達標, 咁挑戰組咪要減好多人?

第2點...我好似唔知係邊度聽過話4小時以後既挑戰組張cert係冇排名既(唔知真定假), 但如果如你所講話連時間都唔俾番個跑手要自己睇鐘既話, 會唔會過份左?

睇個excel挑戰組個達標比率應該比1組高, 雖然最後有時間個位係挑戰組....
作者: LMF    時間: 2012-2-9 21:47
家陣出現塞人,係咪即係渣馬嘅賽道已經飽和,甚至已超出上限?
作者: sunrise    時間: 2012-2-9 22:10
原帖由 LMF 於 2012-2-9 21:47 發表
家陣出現塞人,係咪即係渣馬嘅賽道已經飽和,甚至已超出上限?

塞人因為半馬中途殺出, 令匯合部分的賽道出現雙倍人數, 更甚係阻擋全馬個批係半馬超慢參賽者, 大部分要7分鐘以上1k, 因此才出現嚴重阻塞. 要解決問題, 唔係減少全馬或半馬, 而係要重新編排賽種, 令半馬跑手唔會係大部份全馬跑手的中途出現!
作者: LMF    時間: 2012-2-9 22:23
咁即係好似而家10K咁,半馬另有賽道,相信參加半馬同全馬人數會更多,
今年半馬應該飽和,最後一組半馬同前面其他組半馬同全馬一齊塞
作者: ChowChow    時間: 2012-2-9 22:55
我目標4:15, 好守規無報挑戰組, 我亦覺得全馬的問題真的不大, 我都係去到青馬撞到全馬挑戰組, 都唔覺太阻, 但去到28k左右俾一大堆半馬阻路(唔少跑咗7-8K已經收咗皮), 真係好大影響......入到西隧感覺好差, 太多人了, 啲B, C字頭勁多, 爭埋氧氣
下年我會報挑戰組避開佢哋, 我入到前6,000名, 當自己夠資格了
作者: peter2008    時間: 2012-2-9 23:04
一個問題若報挑戰組,但完成時間多於4小時有沒有證書,若有豈不是很著數,全馬第一組限時6小時,挑戰組豈不是6.5小時才截人。
作者: winwin    時間: 2012-2-9 23:11
sunrise post17和39都是絕好意見和問題所在.

另, 我完全明白和理解因受傷/狀態唔好等原因, 有sub4能力既人唔一定可以達到目標. 但現在over2成挑戰組人是跑over5小時. 若不是意外或不清楚規則, 這批擺明貪小便宜和阻住地球轉的慢選手, 特別是重點擺明不守規則的, 講衰點, 是否應該拿去打靶呢?  

規則難有完美, 大家也可討論. 但即或輕輕的要求報名者填上PB時間和哪賽事(規則B)也比現在什麼Best Time / Estimated Finish Time (規則A)好很多了. 因為起碼不會有over2成挑戰組人是跑over5小時那麼肉酸和不公. 但現在規則A, 跨張點說什至那些距離2-3K也要坐Taxi的富太也理論上可以報挑戰組, 因只是估計嘛, 我明騙你又如何?

外地賽事也有分時間區(規則C), 當然也可能有人騙大話, 但也不致於像現在66%選手不達標這麼樣衰吧!

ChowChow, 不要說你入到前6,000名, 當自己夠資格, 報挑戰組. 見到今年咁恐怖情況, 第12000名的也死人都報挑戰組la. 又無人理, 為何要塞過係市區鬧市跑? 到時所有人報挑戰組, 無人報一組就好笑! 現在每個人都可以對Best Time / Estimated Finish Time有自已definition, 就好似你話你入到前6,000名, 當自己夠資格一樣.

作者: tank1438    時間: 2012-2-9 23:32
標題: 回復 42# 的帖子
其實挑戰組都係限時6小時的,如超過6小時的即使可以衝線,但一樣無牌無CERT的,成績都無列佢地出黎,而我有一個FD跑左幾年半馬都要近3小時,今年想跑全馬,據佢所講係一組滿左額先,所以佢迫住報挑戰組喎,最後佢要6:14先回到終點無牌攞..!!
作者: tank1438    時間: 2012-2-9 23:45
其實我仲有一個同事(高級我好多的),跑左幾年半馬挑戰組,三年前完成唔到,兩年前2:46,舊年2:32,但大會竟然俾張進步獎既CERT佢,真吹脹...,佢今年都有進步呀跑2:25,佢得意洋洋地對佢話又多一張進步獎喇..!!
挑戰組半馬都寫2小時內架!!
作者: macuLam    時間: 2012-2-10 00:06
其實(1)減少quota, (2)報挑戰組必須提供時間証明, 情況應可改善...想講話唔係爭論"唔比你今年做到", 係你之前(例如2年,3年)必須要做過...呢個未必百分百好但係可以控制到D人流問題...
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-10 00:30
原帖由 winwin 於 2012-2-9 16:38 發表
如果佢真係咁寫既:Best Time / Estimated Finish Time are under XX:XX:XX

以後跑5小時, 6小時, 什至7,8小時的選手個個都可以話我估計我得架!
即是寫了等於無寫, 什至更衰. 而且揸打網http://www.hkmarat ...

真係咁寫既:Best Time / Estimated Finish Time are under XX:XX:XX
不是如果。
反而“往績四小時內”係個人演譯。
有心討論係好。冇根據的指控就同發爛諸渣有咩分別。請尊重他人。唔係多字就有道理。
作者: Shinji    時間: 2012-2-10 00:53
似乎大家理解分組意思跟大會嘅唔同
轉貼至http://hkmarathon.com/marathon/chi/event/faq/1.jsp

9. 為 何 會 用 跑 手 之 個 人 時 間 作 為 十 公 里 、 半 程 馬 拉 松 及 全 程 馬 拉 松 賽 事 之 分 段 開 跑 時 間 ?

為 了 最 快 之 參 賽 者 ( 有 機 會 贏 取 獎 項 的 ) 能 夠 於 整 條 賽 道 上 不 被 較 慢 跑 之 參 賽 者 阻 擋 而 做 出 更 好 成 績 , 大 會 以 參 賽 者 之 個 人 時 間 作 為 十 公 里 、 半 程 馬 拉 松 及 全 程 馬 拉 松 賽 事 之 分 段 開 跑 時 間 。

如果賽會會著眼嘅係最 快 之 參 賽 者 ,那最佳個人時間或預計最佳個人時間是否四小時便變得亳無意義了

作者: sunnyman913    時間: 2012-2-10 01:05
其實小弟覺得係唔係挑戰組唔重要,係睇下咩心態跑,認真定玩。我認為渣打都係想分流,而參賽者亦可照自己大約時間跑而參加咩組。小弟知道挑戰組係通常最後full人,咁遲報名嘅人被逼參加挑戰組。我覺得大會整挑戰組係想俾勁人跑,但其他人亦可參加挑戰組,挑戰組個名亦好聽D......另外,其實跑步幾睇壯態,有時好D有時差D,加上全馬條路又唔係平時練開,又有人首次參加,而比賽又令某D人緊張某D人興奮(有人打氣支持),自然成績與預期有差別。渣打馬拉松亦一年比一年多人,似去嘉年華,有人會hea住,阻到人,但係難以避免,有心人惟有早到起點,佔好位,盡量做好自己。因為對手只有自己。
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-10 01:12
不如SET例一組跑得快過四小時要罰啦,佢定阻住左三個幾鐘D選手。又不如爬頭要打燈啦。不如排隊唔洗跑中間留兩秒距離啦。既然是在說不存在的規則。
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-10 01:21
請尊重合法,而有胆挑戰的跑手。
作者: Netregistration    時間: 2012-2-10 01:23
標題: 回復 34# 的帖子
贊成挑戰組如果4小時內完成不了就不提供全程時間
作者: Netregistration    時間: 2012-2-10 01:40
原帖由 Netregistration 於 2012-2-10 01:23 發表
贊成挑戰組如果4小時內完成不了就不提供全程時間

因為報名嘅人知道後果係冇全程時間冇Cert, 佢哋會認真考慮自己實力係咪合資格,唔會亂報
大會定得挑戰組和非挑戰組都係想分流快慢跑手,如果唔控制,又做唔到效果,不如唔好分, 直接將12,000 名額分開兩組就算.
作者: 炒炒    時間: 2012-2-10 06:30
原帖由 LMF 於 2012-2-9 22:23 發表 咁即係好似而家10K咁,半馬另有賽道,相信參加半馬同全馬人數會更多,今年半馬應該飽和,最後一組半馬同前面其他組半馬同全馬一齊塞

今年易左塞人因為多左輪椅全馬賽.

全馬挑戰組同半馬一組近了開始吧
作者: 司機    時間: 2012-2-10 09:32
原帖由 Netregistration 於 10-2-2012 01:40 發表

因為報名嘅人知道後果係冇全程時間冇Cert, 佢哋會認真考慮自己實力係咪合資格,唔會亂報
大會定得挑戰組和非挑戰組都係想分流快慢跑手,如果唔控制,又做唔到效果,不如唔好分, 直接將12,000 名額分開兩組 ...

某某平日可以輕鬆sub4,報左挑戰組,但途中可能拉傷下慢左,要4:10完成
如果話挑戰組sub4先有全程時間&俾cert,好似又有點兒那過....
作者: shogikin    時間: 2012-2-10 09:47
winwin兄,

你的意思大家很明白了,簡單d問下你
今年的賽制就是如此,大家連各處的中英文寫法都研究過了

你認為應該是
1. 只應該有2000人報挑戰組,留空4000個位
2. 較快的6000人才報挑戰組
才符合你跑手自律的要求

作者: pringles7    時間: 2012-2-10 09:56
The point is, if the rules are set, you should follow it.
If HKAAA wants to split 12000 runners into half, another way will be to set the time to 4:30 or 5:00 instead of 4:00
BUT if HKAAA sets the time to 4:00, then it is the runner's own responsibility to apply for the correct group
It is clearly stated online during the registration, IN RED!
http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/event/info/race.jsp

Shogikin 兄
My suggested answer to your question is:
As a runner, everyone should follow the rules.
If in the end only 2000+ can run in the challange group, and many people miss out, then it is HKAAA's responsibility to adjust accordingly. THEN we can judge whether HKAAA does the right thing or not.
Just my thoughts
作者: shogikin    時間: 2012-2-10 10:02
pringles7 兄,

我同意你的意見
我之前也有對大會提出建議
希望下年作出改善

但我覺得
如果是賽制本身有問題
就不應該一味指控跑手不自律

作者: pringles7    時間: 2012-2-10 10:08
My suggestion for next year:
When we register, we do not get to choose which group we want to join.
Just enter our personal best time. And let HKAAA designate which group we enter.
Then HKAAA can decide how many people they want in each group.
作者: pringles7    時間: 2012-2-10 10:12
原帖由 shogikin 於 2012-2-10 10:02 發表
pringles7 兄,

我同意你的意見
我之前也有對大會提出建議
希望下年作出改善

但我覺得
如果是賽制本身有問題
就不應該一味指控跑手不自律

shogikin
agree with you
賽制本身有問題
but
跑手也應自律
作者: pringles7    時間: 2012-2-10 10:19
原帖由 WalkBreaks 於 2012-2-10 01:21 發表
請尊重合法,而有胆挑戰的跑手。

我尊重合法,而有胆挑戰的跑手。
但不尊重有胆挑戰但漠視規矩的跑手。
我並不是針對所有報了挑戰組但無法四小時內完成的人
只是針對個別明知自己無可能四小時內完成都故意報挑戰組的人
作者: winwin    時間: 2012-2-10 10:43
shogikin兄, 回應你
1. post56問題-pringles7寫的post57,61也是我答案, 什至POST59也值得考慮.
2. 至於你post58問的"如果是賽制本身有問題,就不應該一味指控跑手不自律"
我只會說賽制本身是罪魁禍手, 但也確有一大班明知實力不足卻不自律故意報挑戰組的人.
他門什至可以大言不慚說自已跑5小時外, 但大會卻照給他入挑戰組, 因大會不理.  
我從post1和4就一直只針對這班人.

作者: winwin    時間: 2012-2-10 10:52
pringles7, 你post61寫得真好!
作者: shogikin    時間: 2012-2-10 11:08
winwin 兄,
你從不肯直接回答我問題也無關係了
但希望你能明白
面對實際情況,無論大會,快跑手,慢跑手都有各自的困難

不論任何是賽制問題/任何原因加入了較快組別的跑手
也應自律
其實在任何
較慢的跑手無論在任何比賽/組別
都應該較後位置出發
咁就可以對快跑手的影響減到最低

作者: runningmonkey    時間: 2012-2-10 11:11
標題: 回復 58# 的帖子
即使賽制本身有問題,跑手也不應明知故犯。其實以我所知,有很多人是因為非挑戰組賽事已滿才被逼報挑戰組。最好的辦法就如有師兄提及,報名時跑手提出目標時間,再由田總根據實際人數去決定組別的分介線和數目。那麼只要跑手自律,就能避免"因其他組別已滿而被迫報挑戰組"的問題。剩下的,除了因傷而影響發揮的一少撮外,就是不負責任的一群了。
作者: sunrise    時間: 2012-2-10 11:40
原帖由 winwin 於 2012-2-10 10:52 發表
pringles7, 你post61寫得真好!

winwin, 又怒我多事; 可能你唔係好了解呢個論壇的運作, 其實很多會員同會員之間是認識的, 而不是一個完全匿名討論區,  所以雖然係自由講場, 但發表評論時亦往往要顧及對方的感受, 否則就可能會影響跑友之間的感情!

或者呢件事我地可以咁樣睇, 田總向參賽者提出要求, 但佢對于參賽者是否乎合呢D要求似乎毫不在乎, 既無驗證, 又無罰則, 似乎呢D條件係做係比人睇, 多過有實際需要.  即係好似佢要求參賽者健康良好先可以報名一樣, 係沒有要求任何健康證明下, 絕大部分人只是視呢樣係溫馨提示, 而不會真係去證明自己健康良好才參賽.  當然如果出左事, 責任就要自負了.

既然主辦單位沒有對於可能不乎合資格報挑戰組的人提出意見, 其他參賽者代大會出頭去譴責其他參賽者, 似乎唔係好適當. 問題是由大會安排不當所引起, 要怪的就只好怪大會, 而參賽者點樣選擇報名, 亦是他們自己決定, 當然若發生問題,  好似慢的排前而被快的推撞, 後果就要自負了.  

至於越級挑戰啱唔啱, 呢個係價值觀的問題, 我就無興趣去評論了.

作者: mo9394    時間: 2012-2-10 11:47
單向路程, 你跑得快又有幾塞呢
作者: winwin    時間: 2012-2-10 11:50
shogshogikin兄, 我何來不肯直接回答你問題?
我不是說pringles7寫的post57,61也是我答案嗎?
或許我再用自已文字答你問題吧!
a. 若像現在大會設置4:00的時間,那麼就真只應該有約2000人能成功報挑戰組.
b. 若大會想將全馬12000分成一半和2組, 就要改例至4:30-5:00,  較快的6000人才報挑戰組.
c. 跑手自律與否 or 是否 符合我對跑手自律的要求 與2000人 或 6000人報挑戰組 關係不大. 最重要只是他們不是明知實力不足卻報了較快組別. 所以我認同你說的"其實在任何
較慢的跑手無論在任何比賽/組別都應該較後位置出發咁就可以對快跑手的影響減到最低"

d. 無論大會設置4:00, 4:30, 5:00; 挑戰組有2000人, 4000人, 6000人, 我也無所喂. 重要是遊戲規則清淅, 公平, 肯執行. 但千萬不要像現在般 設置4:00的時間, 但竟有66%不達標, over2成人跑5小時外的恐怖,不公和不自律現象.
作者: shogikin    時間: 2012-2-10 12:14
winwin 兄,
我清楚明白你的意思了,我應該不用再對你做回應了

c點 應該無人反對

今年大會有錯就肯定啦
b,d點 改例最快是下年的事
不過我相信大會是看到大家意見,下年會有改善的

不過個人認為 要今年做到 a點 只應該有2000人參加挑戰組,要浪費4000個位才合標準
就可能要求太高了
香港馬拉松幾萬個位,幾天爆滿,仲有很多人報不到名....

作者: fai821229    時間: 2012-2-10 12:38
其實如果認為大會做得不好, 報名又不容易, 不參加就行了
作者: winwin    時間: 2012-2-10 12:57
Thank you shogshogikin兄. a點確是較高標準.
sunrise, 我明白你說法, 很合理, 並謝謝提醒.  
對於看到這個post而跑較慢和無心違規的選手, 我無意譴責, 只希望你們可以考慮明年報回一組. 我重申: 我針對的只是明知實力嚴重不足, 但貪小便宜, 故意報挑戰組, 死不要臉, 卻將責任全賴在大會身上的人. 我个人仍維持鄙視和責備這群不負責任的人的看法.

當然這個post的主要目的是希望大會能改善問題. 問題確是由大會安排不當所引起.

作者: felixcat    時間: 2012-2-10 14:45
原帖由 winwin 於 2012-2-10 12:57 發表 …當然這個post的主要目的是希望大會能改善問題. 問題確是由大會安排不當所引起
既然大家都差唔多對問題有共識,或者可以話經已求同存異,定出明確嘅論點後就聯署去田總。我唔知呢度有幾多位師兄可以有能力去間接影響田總,不過議論咗咁多寶貴意見而唔進一步行動,實在浪費同只可能奢望田總有所改變。

作者: tomcat    時間: 2012-2-10 17:10
田總要求就要4小時完成,
但要田總查核係好困難,
不單人力,去核實你交上來的時間都難搞.
況且現在係田總求人頭(搞大許),搵贊助,賺報名費,為香港搞大型活動,推動長跑運動,有利有名.
作者: Anthony    時間: 2012-2-10 17:45
原帖由 sunrise 於 2012-2-10 11:40 發表

winwin, 又怒我多事; 可能你唔係好了解呢個論壇的運作, 其實很多會員同會員之間是認識的, 而不是一個完全匿名討論區,  所以雖然係自由講場, 但發表評論時亦往往要顧及對方的感受, 否則就可能會影響跑友之間的感情! ...

發表評論時亦往往要顧及對方的感受, 否則就可能會影響跑友之間的感情!
sunrise兄說得真好!
作者: LMF    時間: 2012-2-10 18:06
話明挑戰組,梗係想挑戰下自己,之前可能跑開四個鐘多少少,
都想試下可唔可以sub4,但如果挑戰組限時減少到四個鐘,
過時就無牌無cert,咁係有點兒個,
寬容d,時限設置4:30,又或4:15又如何?
咁樣就令報
作者: peter2008    時間: 2012-2-10 22:02
贊成挑戰組如果4小時內不能完成,就不提供全程時間+沒有紀念牌取,其實挑戰組超越4小時有沒有紀念牌取,另加一項是捉人上車,挑戰組不能5小時內完成,無論你/妳在那一段都要上車離開賽道,話時話大家在討論時,田總會不會看見大家提供的寶貴資料。
作者: saki    時間: 2012-2-10 22:58
老老實實,有師兄話報挑戰組的跑如果不能在4小時內完成,就要退出,什麼成績,獎牌同証書都無,我覺得佢地擺明歧視跑得慢嘅跑手,兼不明大會嘅難處
作者: peter2008    時間: 2012-2-10 23:22
跑得慢便報全馬第一組,我今次也未能完成,什麼網上成績,獎牌同証書都無,要接受比賽規則。
作者: gasoline    時間: 2012-2-11 01:49
原帖由 peter2008 於 2012-2-10 22:02 發表
贊成挑戰組如果4小時內不能完成,就不提供全程時間+沒有紀念牌取,其實挑戰組超越4小時有沒有紀念牌取,另加一項是捉人上車,挑戰組不能5小時內完成,無論你/妳在那一段都要上車離開賽道,話時話大家在討論時,田總會 ...

Peter兄和話要咁既師兄, 我真係想問下, 係咪真係要覺得咁先0岩? 如果係咁, 4個鐘完成唔到同6個鐘完成唔到並冇分別

講到跑唔到報左就攪到好似要罰人咁喎(又冇呢樣又冇0個樣), 與其咁鐘意玩0的咁既野, 乜如set條rule比自己先啦, train唔到個target罰下自己先啦

如果唔想賽道塞人, 好簡單, 一係封路時間長0的, 一係分開2條路, 但係政府真係會理你? 算把啦

又有0的ching話要呢樣0個樣做prove, 咁大型既比賽報名一定係data-driven, 跑步呢0的咁講狀態既野, 有用咩? 只有靠自律

其實人最基本就係要尊重別人, 如果連呢0的氣度都冇, 人地點會尊重你呀

作者: Netregistration    時間: 2012-2-11 02:14
報得挑戰組就要挑戰4小時完成目標
冇信心就報另一組
有信心冇實力,就要接受冇獎牌冇証書,咁先叫做挑戰
作者: wah    時間: 2012-2-11 02:31
原帖由 Netregistration 於 2012-2-11 02:14 發表
冇信心就報另一組

作者: gasoline    時間: 2012-2-11 03:09
原帖由 Netregistration 於 2012-2-11 02:14 發表
冇信心就報另一組

你講呢一堆野之前, 有冇諗過先?

攪左咁多年挑戰組1組2組咁既形式, 田總會唔知無可能有6千人sub4? 唔好話6千, 3千都唔知有冇(包晒咁多年渣打)

佢分組主要係唔想咁多一齊起跑, 同埋想快0的0個班跑前面讓番條路出來, 睇來挑戰2字真係會令人混淆

wah, 你又有冇諗清楚? <<< 呢個係咩來?
作者: saki    時間: 2012-2-11 10:10
原帖由 gasoline 於 2012-2-11 03:09 發表 你講呢一堆野之前, 有冇諗過先?攪左咁多年挑戰組1組2組咁既形式, 田總會唔知無可能有6千人sub4? 唔好話6千, 3千都唔知有冇(包晒咁多年渣打)佢分組主要係唔想咁多一齊起跑, 同埋想快0的0個班跑前面讓番條路 ...

今年渣打全馬其共有12,508人報名 (未計比賽前兩日才報名嘅海外跑手), 當中有幾多人缺席或者無依指定時間起步(呢個都可以check到)唔知

係時限6小時內完成就有9,970人, 係4小時內(4:00:00或以下)完成有1,985人 (挑戰組 1,788人, 1組197人)

如果真係強制執行所謂挑戰組的4小時時限, 會令最少4,500名選手無得參予渣馬全馬賽事.....

作者: peter2008    時間: 2012-2-11 11:00
是否強制執行所謂挑戰組的4小時時限:
1.能參加挑戰組大家都在想挑戰自我的實力,若在限時4小時不能完成,沒有獎牌也很合理,不過網上的時間最好有,因海外參賽者可上網看自己的成績,因渣馬是國際大事要吸引來年多些外地人來香港參加賽事,至於證書會否給未能完成者寫下,「下次努力,明年再創佳績。」
2.當你/妳4小時未能完成,因你/妳參加是所謂挑戰組,大會給多你/妳一小時的緩衝期,若在限時共五小時也未能完成,都要接受上車,朋友啊不要忘記你/妳在參加挑戰組即是「精英班」,要讓市民知道什麼叫做挑戰組,難道自己需要6小時才能完成,為了完成便報挑戰組便多了6.5小時的期限,因全馬第一組於半小時後開始。
3.假設一個十公里的比賽限時個半小時(90分鐘),但你/妳仍跑得慢大會給多你/妳半小時至一小時,朋友啊若仍未能完成是不是要上車兼沒有網上的成績單。
4.大家對挑戰組都一定有要求,作為一位十公里的參加者,看見全馬者有一種羡慕,究竟自己的心理質數和體能可應付全馬的賽事嗎?當有一天由十公里轉去半馬又剛好完成,於是膽子大了些報全馬第一組,又給你僅僅完成,於是又膽子大了些報全馬的挑戰組,要想成為Sub4高手的行列,但心頭高了卻5小時仍未到終點,作為街外人你/妳是否要上車呢,朋友啊你/妳知不知道挑戰組即是精英組!
作者: Anthony    時間: 2012-2-11 11:28
根本是參賽人數太多,賽道容納不下,特別是公路上封了一邊作為緊急通道,不夠位跑,很多跑手都在緊急通道上跑。

唔知有無國際規則,規定賽道的闊道和跑手人數的比例,若果有,我相信渣馬一定不合格。我查看外國的馬拉松比賽不會有這麼多跑手。

渣打年年吹噓參賽人數破紀錄,但賽道無任何擴闊,這問題不解決,點樣分組都無用。

正如蔡東豪先生所言,香港的渣打馬拉松是「從金出發,跑出貪念」!
作者: R.T    時間: 2012-2-11 11:36
呢個問題都好重要, 2013年又再加5千人賽道更加多人跑, 到2014年又再加多5千人, 今年10公里賽參加人數同上年一樣, 即係5千人係加在全馬同半馬到 .
2007年4萬5千人參與, 當時賽道沒有港島區,全部迫哂係尖沙咀出發,當時人數已經達到飽和,參加全馬跑手當時話10公里及半馬參加者阻外跑手.
2008年先有港島10公里賽道跑, 舒緩了尖沙咀出發參加人數 , 2014年加5千人, 跑全馬同半馬人數達4萬3千人, 同2007年一樣(4萬5千人參與)整過賽道又再迫滿人, 香港渣打馬拉松每年人數一定破記錄, 2014年參加人數已經是8萬人, 呢個問題唔解決人數增多, 時間限死下午一時完的話, 就像呢二年天未光零晨5時半開始, 明年會否再提早到零晨5時開始半馬? 香港城市點解唔可以好像其他城市一樣, 用全日來搞一個馬拉松, 一年365日只係用一日做馬拉松都不可以 ? 人數不斷增加但時間有限制下午一時完, 點解不可以去到下午三點或五點, 解決呢個問題.

作者: chrislam    時間: 2012-2-11 11:37
或者歡樂跑再延遲出發,反正他們志在參與同開心。
作者: gasoline    時間: 2012-2-11 11:44
原帖由 peter2008 於 2012-2-11 11:00 發表
是否強制執行所謂挑戰組的4小時時限:
1.能參加挑戰組大家都在想挑戰自我的實力,若在限時4小時不能完成,沒有獎牌也很合理,不過網上的時間最好有,因海外參賽者可上網看自己的成績,因渣馬是國際大事要吸引來年多 ...

1. 跑得慢唔可以挑戰自己實力? 你覺得要將時間推至4小時無唔緊要, 這是你的意見, 但你應該知大會巳經set左做6個鐘, 唔係無止境俾你跑到得為止, 這亦是我話挑戰組是用來分流唔係分級原因之一, 證書袛係1個證明, 並唔係奬勵

2. 講到明每組6小時, 你硬要說5小時都冇你辦法, 挑戰同精英擺到明係2樣野, 你要將2樣當1樣亦都冇你辦法

3. 自打咀巴?!唔係好明你講乜

4. 十公里係咪個個羡慕就唔評論啦, 我真係唔知挑戰組係等同精英組喎, 除左冇名次, 行李袋號碼布起跑時間唔同之外, 有什麼分別? 第2同第4個point有部份差唔多意思喎, peter兄

saki兄, 其實我用左小小時間睇個excel, 不過冇睇你咁仔細, 知道個大約比例就ok了
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-11 12:28
有師兄講左係價值觀問題我好同意。

有師兄說要set例管“不自量力”“大諗頭”,咁“挑戰”或者”比賽”又係乜野?

我之前好強調要先搞清”往績四小時內”是否已訂明。客觀睇係冇咁寫。咁首先,我認為以不存在的規則指摘人”犯規”,已不説禮貌感受或甚麼,“指控”本身已是錯誤。

既然不存在違規,我想講“同場較量”,“跑出最好時間”先係比賽本身,“準確預測自己時間”不是。否則過度低估可能都應該罰。

自律係,唔刻意阻人。面對人阻,是part of the game,早報名,早埋起跑區,都係。均速唔係必然。準確預測自己半年後既成績更難。落到場邊個阻邊個都未知。又不是排隊遊戲。參賽係同時默許接受他人挑戰,不論對方是大諗頭不自量力或甚麼。

分組本身是無奈,但必須。既合法,報一組定挑戰係自由選擇.各有理由。個人不覺得是大會失誤。

我未sub4但仍會再報挑戰組。
作者: pringles7    時間: 2012-2-11 14:14
Re WalkBreaks: 我未sub4但仍會再報挑戰組

你這樣做冇人能阻止,不過請不要在論壇內寫出來,否則會令他人以為這是正確的事而相繼仿效。
我的看法很簡單,我們作為參賽者,責任就是要遵守報名規則。我報名時看到的是完成時間少於四小時,用紅色字確保參賽者看到:
http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/event/info/race.jsp
我看到寫的是最佳時間,根本不用估計今次能跑什麼時間,也不用怕臨場失準,最佳時間是最客觀的評估。
那人數分得不好怎辦?那不是我們參賽者要管的事,那是田總的責任。到最後田總分得不好,我們可以投訴、鬧田總,但我們不需要幫田總分組,他們舉辦賽事十多年,自然應對分組方法有一定見解,當然可能是有錯誤的,例如我認為以4:30為分界會較恰當,我們當然可以向他們反映,但不應自行調節。
有人說田總沒有要求我們提供證明,就代表他們不重視。其實這就是自律的重要性了。田總已經用紅字寫明時間要求,當然是希望我們遵守,難然真要逼他們檢查我們的時間證明人們才會懂得守規律?難道眞的如孔叫獸所說,香港人是要管的嗎?
作者: pringles7    時間: 2012-2-11 14:25
我想重申我不怪責那些因一組爆滿而被迫報挑戰組的人,也不怪責那些因失準而今次無法完成的人(所以我也不贊成跑四小時外的人沒有獎牌及時間)。我只是對一些把自己的行為當作理所當然甚至大肆宣揚的人感到失望。老實說,如果我是四小時外跑手,我可能也會想報挑戰組,但自己知自己偷雞就好了,最多同身邊的好友分享,但不要四處傳播這個錯誤的訊息。
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-11 14:25
郵寄表格跟網上報我在兩屆分別試過,所以“estimated"一句是完整地看到的。我不認為這是不正確的事。
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-11 14:39
如果係訂明一句往績要四小時內,而從未出現過“estimated"完整句子,我唔會報挑戰組。如閣下將表上“最佳時間”演繹為一句規則並漠視estimated一句而説有人犯規,我有疑問。
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-11 14:43
英文的passive voice 在說明責任方面有其意思。
作者: pringles7    時間: 2012-2-11 16:25
我對於報名表的寫法沒有印象,只找到現在website 是寫最佳時間,英文是Best Time Achieved
有冇其他地方寫過estimated我不清楚
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-11 16:35
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=15936
對不起。我都覺得自己寫到好煩。社會上太多沒根據的指控。但被指違規真不爽。
作者: WalkBreaks    時間: 2012-2-11 16:41
I think there is an opening left to someone who foresee or dream big improvement, or those brand new to FM with high expectation.
作者: laichoy    時間: 2012-2-11 17:12
主辦單位的目的只是讓更多的人參與賽事,難道田總不知道挑戰組其實是有很多人未符合資格嗎?樓主提出的問題是氣忿田總愛理不理?或是樓主受到半馬人仕的阻塞而氣忿?
大家要知道主辦單位的目的,除非阻失非常嚴重,否則相信不會為了一棵有問題的樹,而整個森林要重新規劃。
作者: pringles7    時間: 2012-2-11 17:51
原帖由 WalkBreaks 於 2012-2-11 16:35 發表
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=15936
對不起。我都覺得自己寫到好煩。社會上太多沒根據的指控。但被指違規真不爽。

Thanks. 你是對的,的確有estimated這字。
如果你真的估計自己4小時內完成那就好
我只是針對一些明知自己不會4小時內完成卻報挑戰組, 然後把自己的行為當作理所當然甚至大肆宣揚的人感到失望。

Estimated time 也太主觀,用作分組未必準確,建議田總避免用這字
Best time achieved 比較中立
作者: peter2008    時間: 2012-2-11 21:40
個人贊成挑戰組仍要保持四小時內完成,能完成才有獎牌,你可以再繼續跑但5小時仍未完成大會要捉人上車,若有一天電視台全日播放渣馬賽道,旁述介紹觀眾認識到挑戰組其實不是挑戰,4小時不能完成仍可跑多2.5小時,問你服未,要報挑戰組就要接受規條,若大會明年真的設5小時後要上車,有實力者仍會報挑戰組,因為這才有分別勝也光榮,相信仍會爆滿,自問沒有這能力報全馬一組,全馬一組限時6小時,完成才有獎牌,但挑戰組多全馬完成時間2.5小時,你話公平嗎,所以挑戰組5小時內仍沒有完成一定要上車,為何挑戰組完成時間比全馬一組多2.5小時,2.5小時內仍有獎牌,但全馬一組6小時未能完成,大會再沒有給你多2.5小時,不公平。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2