香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手想買跑步用太陽眼鏡 [打印本頁]

作者: 12121212    時間: 2012-4-28 20:30
標題: 新手想買跑步用太陽眼鏡
主要保護眼睛 不需要太專要的 經濟實惠
仲有跑步用太陽眼鏡係運動鋪買定眼鏡鋪??
thx~~
作者: kimbread    時間: 2012-4-28 20:58
I got one on TaoBao.....quite good.just cost abt 80 dollars
應該係a貨
但夠用有餘了
作者: 12121212    時間: 2012-4-28 21:17
你唔怕反而會傷眼?
作者: davidtwlo    時間: 2012-4-29 10:39
I just bought one in UniXXo @ 79.00.  It looks OK.
作者: pandaman    時間: 2012-4-29 12:12
uniqlo 既我都用緊,唔係要求太高既ok 有餘∼
作者: tank1438    時間: 2012-4-29 12:20
UNIXXO的我都用緊,$79超值,又唔易甩,係衰無防霧,不過平平地OK喇..點都好過用TAOBXX既A貨掛...!!
作者: 12121212    時間: 2012-4-29 19:29
如何知道個眼鏡是否可以防太陽??
保護眼睛??
作者: r32    時間: 2012-4-29 22:04
用紫外光燈照銀纸?
作者: felixcat    時間: 2012-4-29 22:59
太陽眼鏡除咗型以外,係一副眼睛保護裝備,同入地盤帶安全帽一樣。一般太陽眼鏡都係跟美國ANSI或歐洲EN標準,普通人唔可以自己試係咪100%UV濾光,香港有D驗眼中心有得試,驗眼時可以試埋。除咗隔UV以外,標準仲有對鏡片響可見光嘅透光率同防碎有要求,同而家貼面全保護嘅鏡片更有厚薄嘅要求。

其實一副太陽眼鏡小心用可以用好多年,有驗證嘅雖然一般會貴D,而大牌子都會列出測試標準,不過視力無價,驗一次眼都幾百,計埋隻眼有事睇醫生仲噤計。唔使買D好貴嘅O記,其實巿面上仲有好多平嘅選擇。
作者: awolswat    時間: 2012-5-2 16:09
用緊nikko太陽眼鏡
約$200, 全膠, 輕身, 上面寫100% 防UV
作者: 12121212    時間: 2012-5-2 16:57
沙田邊到有??
作者: awolswat    時間: 2012-5-4 11:22
我係大埔一田買!
作者: 12121212    時間: 2012-5-6 10:08
我買左unixxx,$79,但唔夠貼
作者: 100100100    時間: 2012-5-23 23:42
最平……油麻地得如酒樓斜對如酒工業安全鋪賣的“kings"太陽鏡,有en認証
作者: wahfai    時間: 2012-5-28 11:41
有冇師兄用過optic nerve,我見個款都唔錯,又唔係好貴(折O左四五佰).Oakley太貴啦>_<

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2