香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大汗??? [打印本頁]

作者: shan    時間: 2012-6-12 15:03
標題: 大汗???
早排工作唔如意,索性的起心肝晚晚去跑步希望可以舒緩一下壓力,通常每晚大約7-8K左右,但係近來唔知點解,每晚跑到第3、4K左右,個身就會開始大量出汗,個額頭好似水龍頭噉不斷滴水,跑完8K真係全身濕晒,即使停底依然不停流汗,不過又唔覺得有咩唔舒服。以前跑步從來都未試過噉樣,攪到自己有少少擔心,唔知係咪年紀漸大,同新陳代謝轉變有關呢?
作者: allanccl    時間: 2012-6-12 21:06
原帖由 shan 於 2012-6-12 15:03 發表
早排工作唔如意,索性的起心肝晚晚去跑步希望可以舒緩一下壓力,通常每晚大約7-8K左右,但係近來唔知點解,每晚跑到第3、4K左右,個身就會開始大量出汗,個額頭好似水龍頭噉不斷滴水,跑完8K真係全身濕晒,即使停底依 ...

哎也! 香港咁熱,跑3-4K才大量出汗,你一定係慢跑啦! 有機會join埋我地一齊跑啦,好玩d同埋有照應,安全好多架!
作者: sumofjack    時間: 2012-6-12 23:44
尋晚我跑運動場, 第一個400m熱身, 用2:10跑完都已經標晒汗, 出街再慢跑5k, 條褲已經濕到滴緊水了。
作者: shan    時間: 2012-6-12 23:52
真係失禮晒,問咗一條無乜質素嘅問題,因為以前未試過流汗流得咁誇張 (真係扭得出水) ,所以先會有啲擔心,話晒年紀都唔細,萬一跑跑吓猝死就唔抵喇.....

亮哥,小妹都好想跟你學吓野,唔駛自己好似隻盲頭烏龜噉亂咁跑 (9k差唔多要一個鐘),可惜我份工唔定時,經常要好夜先放工,所以好難跟倒你嘅時間,不過我好希望自己可以操好啲,將來有機會跟你學做領跑員,自己得益之餘又可以幫倒其他人,真係好有意義。
作者: ady.keung    時間: 2012-6-13 05:08
依排天氣咁悶熱,我糸街行一陣都成身汗,最緊保充番水份

作者: allanccl    時間: 2012-6-13 07:06
原帖由 shan 於 2012-6-12 23:52 發表
真係失禮晒,問咗一條無乜質素嘅問題,因為以前未試過流汗流得咁誇張 (真係扭得出水)

登錄/註冊後可看大圖
,所以先會有啲擔心,話晒年紀都唔細,萬一跑跑吓猝死就唔抵喇.....

亮哥,小妹都好想跟你學吓野,唔駛自己好似隻盲頭烏龜噉亂咁跑 (9k差唔多要一個鐘),可惜我份工唔定時,經常要好夜先放工,所以好難跟倒你嘅時間,不過我好希望自己可以操好啲,將來有機會跟你學做領跑員,自己得益之餘又可以幫倒其他人,真係好有意義。

哈哈哈! 問問題都要講質素,給妳笑死了!
講年紀,呢度好多都好大年紀的,包括小弟,我也不想跑跑吓猝死,所以唔會衝圈快跑,無論練習或比賽都係跑咁慢,戴住心跳帶,心跳一過快就跑番慢d,安全好多的。
盲頭烏蠅就聽過,盲頭烏龜就未見過,哈哈哈! 練習都一個鐘頭跑9K,好OK喎! 咁似我的朋友,佢練習也是一個鐘頭跑9K,每次跑馬拉松都不用三個半鐘,勁!
做領跑員是不用跑得快的,只要有心有時間就可以,有些視障運動員只能行或慢跑的,我會每次練習帶唔同既運動員,從佢地身上學的也不少,最重要是珍惜所擁有的,別浪費上天所給予的。
話說回來,排汗多,記住多喝水,補水好重要。
作者: shan    時間: 2012-6-14 03:07
亮哥見笑喇,以小妹嘅能力,勉勉強強只能跑十零K,半碼都未得又點敢諗全碼呢
作者: allanccl    時間: 2012-6-19 23:35
原帖由 shan 於 2012-6-14 03:07 發表
亮哥見笑喇,以小妹嘅能力,勉勉強強只能跑十零K,半碼都未得又點敢諗全碼呢" />" />

咁謙! 真的想跟妳跑下! 我呢排都跑得好慢啊!
有時間來參加我們的約跑吧!
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=16045&extra=page%3D1&page=108

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2