香港長跑網 - 長跑長友

標題: [請教]新手跑步減肥 [打印本頁]

作者: cckjanik    時間: 2012-7-5 19:55
標題: [請教]新手跑步減肥
基本資料
重: 157磅
高: 171CM
運動: 本身有踩開單車, 2-3次/WEEK
但可能唔係操車, 冇乜特別減到肥
想跑下步增加減肥既效率

想請教下開頭要跑幾長? OR跑幾耐?
我跑20MINS左右條氣就頂唔住要停1-2MINS
再跑多10MINS左右就冇乜動力了...

想知練跑既時候, 係咪一停就會冇用?

希望有師兄教路
作者: codynlaw    時間: 2012-7-6 13:13
想燒脂要連續跑30~45分鐘, 而且必須係慢跑 (要覺得有d喘氣但仲講到野). 加油!
作者: cckjanik    時間: 2012-7-6 14:00
原帖由 codynlaw 於 2012-7-6 13:13 發表
想燒脂要連續跑30~45分鐘, 而且必須係慢跑 (要覺得有d喘氣但仲講到野). 加油!

如果真係跑唔落去, 停左呢.. 即刻冇用?
作者: wychong82    時間: 2012-7-6 15:11
ching,您BMI都只係24左右~~唔洗點減架喇,您去做吓GYM. 練吓肌肉吧~
仲有,跑跑下停咗. 係唔會<即刻冇用>啲.  您跑到無氣咪行吓, 有返D氣. 咪再跑.
只要您keep住做30-45分鐘就ok了.不過,您個heart rate要到60-70% (average)
作者: cckjanik    時間: 2012-7-6 19:18
原帖由 wychong82 於 2012-7-6 15:11 發表
ching,您BMI都只係24左右~~唔洗點減架喇,您去做吓GYM. 練吓肌肉吧~
仲有,跑跑下停咗. 係唔會啲.  您跑到無氣咪行吓, 有返D氣. 咪再跑.
只要您keep住做30-45分鐘就ok了.不過,您個h ...

但係有肚腩, 肥仔波
做GYM會比較好?

HEART RATE方面可以點CHECK?
作者: wychong82    時間: 2012-7-10 06:28
如果,想減肚腩就無法喇。您慢跑吧∼∼keep住個heart rate 在65﹣75﹪左右。
heart rate 計算法有兩種:
(220﹣age)<﹣Max Heart rate * 65-75﹪
(220﹣age﹣reset rate)* 65-75﹪+reset rate
至於,heart rate 方面可以點CHECK?
1.用heart rate monitor,如polar, gamin 錶+心跳帶
2.在跑步機上。等等...

同埋,做GYM係會練習肌肉。等您睇上來firm D,線條令D。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2