香港長跑網 - 長跑長友

標題: 想問下, 如果係跑步機, 行6到啦, 上斜, incline: 10, 行30分鐘, 做唔做到減肥既效果 ? [打印本頁]

作者: jackylo9319    時間: 2012-7-9 11:59
標題: 想問下, 如果係跑步機, 行6到啦, 上斜, incline: 10, 行30分鐘, 做唔做到減肥既效果 ?
想問下, 如果係跑步機, 行6到啦, 上斜, incline: 10, 行30分鐘, 做唔做到減肥既效果 ?
作者: coolmanlai    時間: 2012-7-9 22:48
如果不用握扶手,我想是可以的
作者: wychong82    時間: 2012-7-10 06:36
ching,做唔做到減肥既效果 <﹣係睇您個heart rate 到唔到 Max heart rate 啲 65﹣75﹪同埋時間。再加,飲食啲控制(好重要啲)。
ching,啲時間就有喇。到唔到heart rate就唔知。
同埋,ching有無需要減肥呢?如有沒有過重、体內脂肪有無over咗?
如果,無。同ching只係想keep下啲話(跑步機, 行6到啦, 上斜, incline: 10, 行30分鐘)就ok,足夠了。
原帖由 jackylo9319 於 2012-7-9 11:59 發表
想問下, 如果係跑步機, 行6到啦, 上斜, incline: 10, 行30分鐘, 做唔做到減肥既效果 ?

作者: jackylo9319    時間: 2012-7-13 00:04
原帖由 wychong82 於 2012-7-10 06:36 發表
ching,做唔做到減肥既效果 <﹣係睇您個heart rate 到唔到 Max heart rate 啲 65﹣75﹪同埋時間。再加,飲食啲控制(好重要啲)。
ching,啲時間就有喇。到唔到heart rate就唔知。
同埋, ...

想問下巴打有冇減肥餐單可以俾肥仔去FOLLOW ?

heart rate的計算方法係咪 (220-age)*65%/70% ?

重量: 85kg 高度: 170cm

脂肪比率係30%

巴打可唔可以幫手製定一個餐單同埋運動既量, 等我可以跟住做..

有時上網睇, 真係個個講都不盡相同..

THX

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2