香港長跑網 - 長跑長友

標題: 觀塘藍田油塘路徑 [打印本頁]

作者: wat    時間: 2012-7-12 13:44
標題: 觀塘藍田油塘路徑
小弟最近跑番步練氣
由於觀塘番工,設計左個咁既route,分享俾大家 (8KM)

請問呢段路有冇咩特別野要注意?

登錄/註冊後可看大圖

作者: mtkdc    時間: 2012-7-13 02:19
樓主照我睇呢,由A出發要跑斜坡...直至碧雲道至有平路....之後高超道又勁落斜...最後茶果嶺道至有番平路!跑街的話,我建議樓主先減磅,否則容易傷膝頭!
作者: wat    時間: 2012-7-13 09:13
原帖由 mtkdc 於 2012-7-13 02:19 發表
樓主照我睇呢,由A出發要跑斜坡...直至碧雲道至有平路....之後高超道又勁落斜...最後茶果嶺道至有番平路!跑街的話,我建議樓主先減磅,否則容易傷膝頭!

狂上斜真係好辛苦
btw 我135lbs
作者: continent    時間: 2012-7-13 09:31
原帖由 wat 於 2012-7-13 09:13 發表 狂上斜真係好辛苦btw 我135lbs

車多, 收工跑食塵 ! Sunday morning is better ! 收工跑下麗港公園, 上Sin發道公園 is better.
作者: continent    時間: 2012-7-13 09:34
原帖由 continent 於 2012-7-13 09:31 發表 車多, 收工跑食塵 ! Sunday morning is better ! 收工跑下麗港公園, 上Sin發道公園 is better.

睇錯, 早上跑, OK! 不過, 天氣熱上鈄好多汗番工作要找地方沖身
作者: wat    時間: 2012-7-13 12:32
更正,
協和街太多人,行翠屏道較好
作者: 田中雅茂    時間: 2012-7-13 12:45
條路頭段人多車多,之後上落斜同空氣都ok既.不過好似森美話齋,
依排天口甘熱,跑到返公司身水身汗個野麻煩呀!
話時話,我都要讚下wat ching,明明由A點慢慢行返公司都係幾個字度,
但你偏偏捨近圖遠果份堅持跑步練氣既決心.
作者: 田中雅茂    時間: 2012-7-13 12:52
我都覺得翠屏道路闊人少比較合適,只不過比原先既路線要多跑一條斜路jie!
作者: wat    時間: 2012-7-13 12:55
原帖由 continent 於 2012-7-13 09:31 發表

車多, 收工跑食塵 ! Sunday morning is better ! 收工跑下麗港公園, 上Sin發道公園 is better.

琴日收工反方向跑左一次(a點為終點)
食塵食到嘔
作者: continent    時間: 2012-7-24 14:07
你好似是官塘MTR起走, 你可以考慮彩虹MTR起步出啟業,沿九龍灣海皮,牛頭角海皮劻到官塘, 車小人小, 4~5K 空氣好DD!
作者: yourmotherboard    時間: 2012-10-16 18:22
師兄你好, 我有晚11點-12點跑呢條, 差唔多

登錄/註冊後可看大圖

作者: continent    時間: 2012-10-30 21:09
原帖由 yourmotherboard 於 2012-10-16 18:22 發表 師兄你好, 我有晚11點-12點跑呢條, 差唔多

登錄/註冊後可看大圖

比我就唔跑落官塘市區, 人多車多, 空氣差! 又要過咁多馬路, 天橋.

試 O景落 將軍O, 寶林路上. 想跑幾多在將軍O轉.  將軍O半夜三更, 好多人和利一齊跑,  空氣都好D !   吸咁多廢氣跑了都補唔番!

or 跑上秀平,順利, 探監 回頭.  10 K 上下

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2