香港長跑網 - 長跑長友

標題: 「膽粗粗」新人的膽粗粗開始(黃大仙) [打印本頁]

作者: J_B612    時間: 2012-8-9 10:55
標題: 「膽粗粗」新人的膽粗粗開始(黃大仙)
跑步資歷:0

對跑步感覺: 跑步時什麼都不用想!爽!

為什麼突然想長跑?: 瘋了,在FB上看到New Balance在10月的10K比賽,標注「風景優美而且平坦易跑」、「初哥定係比賽常客,都唔好再猶豫喇」,當時心想:「平坦易跑?初哥都適合玩?係你啦!」
加上畢業在即,突然很想熱血,抓住青春的尾巴,於是就和另一朋友仔立即報名參加了!
(所以真的是瘋了!)順便希望憑藉這個比賽培養跑步的習慣。

短期目標: 不求成績,只求完成10月的10K比賽

長期目標: 培養跑步的習慣

於是小女就開始爬文,搜集訓練的方法,什麼interval、長課、Tempo Run 等等,看到我頭都大,機緣巧合(不要亂用成語!),搜到這裡來,就打算藉長跑網這個論壇請求各位師兄姐練習的意見
作者: lewischan    時間: 2012-8-9 11:16
歡迎歡迎!
師姐你個公仔頭好CUTE, 希望多D出來約跑,亨受跑步樂趣!
作者: Jacky    時間: 2012-8-9 12:24
歡迎你呀「膽粗粗」新朋友~! 本人長跑資歷尚淺,只能建議一句,長跑貴在堅持及要有恆心。 加油啊~!
作者: J_B612    時間: 2012-8-9 12:38
原帖由 lewischan 於 2012-8-9 11:16 發表
歡迎歡迎!
師姐你個公仔頭好CUTE, 希望多D出來約跑,亨受跑步樂趣!

嘩,變了師姐添,失敬、失敬!
你的佐助都不弱呀

原帖由 Jacky 於 2012-8-9 12:24 發表
歡迎你呀「膽粗粗」新朋友~! 本人長跑資歷尚淺,只能建議一句,長跑貴在堅持及要有恆心。 加油啊~!" />" />

明白!收到!
作者: Angel    時間: 2012-8-9 12:47
我都係同樣0跑步資歷喔!!不過我真的不夠膽冇跑開長跑就謬然參加比賽!!你好利害~~讚!!!
作者: mill    時間: 2012-8-9 16:50
welcome~~~
有機會上浦崗村運動埸跑吓!個場一圈有65OM,舒服,好跑。
我逢星期一的晚上都在那裡跑的。
作者: KennyW    時間: 2012-8-10 00:42
本小弟都係超新人
斷斷續續咁跑左1個月,都係最多得5KM,仲未突破到
作者: mill    時間: 2012-8-10 10:07
原帖由 KennyW 於 2012-8-10 00:42 發表 本小弟都係超新人斷斷續續咁跑左1個月,都係最多得5KM,仲未突破到

慢慢來,每個人初期跑都係跑得少架啦!
好快就可完成1OK了。加油!
作者: J_B612    時間: 2012-8-11 13:25
原帖由 mill 於 2012-8-9 16:50 發表
welcome~~~

是指圍著運動埸外面跑?
好呀,找天去看看=)

原帖由 Angel 於 2012-8-9 12:47 發表
我都係同樣0跑步資歷喔!!不過我真的不夠膽冇跑開長跑就謬然參加比賽!!你好利害~~讚!!!

純粹挑戰自己!還有時間準備,也不算太......貿然吧(心虛)
因為怕自己又會好似之前一樣,跑跑下唔去,所以參加比賽逼下自己
作者: KennyW    時間: 2012-8-13 23:52
標題: 回復 8# 的帖子
岩岩跑完,收工己經好累,初初3公里時左腳小腿酸得很勁(之前跑的時候沒有酸的),之後過了3公里時就回復正常,仲愈跑愈有力,最後突破了自己記錄,跑到6公里了!

好爽好開心!!!
作者: kf    時間: 2012-8-17 09:47
原帖由 KennyW 於 2012-8-13 23:52 發表 岩岩跑完,收工己經好累,初初3公里時左腳小腿酸得很勁(之前跑的時候沒有酸的),之後過了3公里時就回復正常,仲愈跑愈有力,最後突破了自己記錄,跑到6公里了! 好爽好開心!!!
恭喜ching  
好快可以揾d 10k 比賽玩吓啦
作者: KennyW    時間: 2012-8-19 00:33
標題: 回復 11# 的帖子
係呀,遲些留意下本地的10K賽事!
但都要提升速度先,而家跑得好慢
作者: kf    時間: 2012-8-24 19:08
原帖由 KennyW 於 2012-8-19 00:33 發表
係呀,遲些留意下本地的10K賽事!
但都要提升速度先,而家跑得好慢
出黎約跑多d人一齊會進步好快架
作者: KennyW    時間: 2012-8-24 20:14
標題: 回復 13# 的帖子
小弟怕跟唔到大隊
跑得好慢好慢
而家都只係同一個FRIEND夜晚跑咋

(唔知有冇新手一齊約跑?)
作者: kf    時間: 2012-8-25 10:50
原帖由 KennyW 於 2012-8-24 20:14 發表 小弟怕跟唔到大隊 跑得好慢好慢而家都只係同一個FRIEND夜晚跑咋(唔知有冇新手一齊約跑?)
快慢唔緊要架

同埋朋友一齊黎啦
作者: J_B612    時間: 2012-8-25 18:55
原帖由 mill 於 2012-8-9 16:50 發表
welcome~~~

我有時好像在蒲崗村運動埸見到喵喵(可以這樣叫嗎?),黑衣黑褲的,是你嗎?
不過只是背影,所以不多肯定。
作者: mill    時間: 2012-9-3 17:05
原帖由 J_B612 於 2012-8-25 18:55 發表 我有時好像在蒲崗村運動埸見到喵喵(可以這樣叫嗎?),黑衣黑褲的,是你嗎?不過只是背影,所以不多肯定。

跑時我好少著黑衫黑褲的。(係啦! 叫我喵喵又得啫!)今晚我唔上浦崗村了,下次睇吓幾時有機会再見。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2