香港長跑網 - 長跑長友

標題: 幫新手朋友一問 [打印本頁]

作者: 固體蛇    時間: 2012-8-10 11:30
標題: 幫新手朋友一問
各位師兄/師姐, 我有個朋友因為太肥,
想步行/跑步減肥, 但考慮到驚佢心臟負荷問題,
建議佢買隻心率錶, 佢唔係真正長跑手, 想問入門 model 先,
我建議佢 polar 或者 garmin, 有咩 model 好介紹? thanks
作者: allanccl    時間: 2012-8-11 09:10
原帖由 固體蛇 於 2012-8-10 11:30 發表
建議佢買隻心率錶, 佢唔係真正長跑手, 想問入門 model 先,
我建議佢 polar 或者 garmin, 有咩 model 好介紹? thanks

Polar要另外的GPS sensor,共分三舊,會煩少少,建議簡簡單單Garmin 210,內置GPS,買埋條心跳帶都唔洗二千,小弟也是睇住心跳來跑,最緊要安全!
作者: lewischan    時間: 2012-8-11 10:56
原帖由 固體蛇 於 2012-8-10 11:30 發表

我朋友都系減肥,買左 Polar ft1, 在中大營養研究中心買大概$500
不是太多多功能的~ 只是基本測心率及上下限響鈴提示......應該夠用!!     http://www.polar.com.hk/hk-zh/products/get_active/fitness_crosstraining/FT1

登錄/註冊後可看大圖

作者: 固體蛇    時間: 2012-8-13 10:46
原帖由 allanccl 於 2012-8-11 09:10 發表

Polar要另外的GPS sensor,共分三舊,會煩少少,建議簡簡單單Garmin 210,內置GPS,買埋條心跳帶都唔洗二千,小弟也是睇住心跳來跑,最緊要安全!

唔該曬亮哥, 我都想介紹我朋友用garmin(我自己都用緊910XT, 好滿意),
不過我朋友真係好入門者 level, 2k 佢多數覺得貴,
佢只需要 monitor 住心率同計消耗卡路量, GPS 對其作用不大
作者: 固體蛇    時間: 2012-8-13 10:48
原帖由 lewischan 於 2012-8-11 10:56 發表

我朋友都系減肥,買左 Polar ft1, 在中大營養研究中心買大概$500
不是太多多功能的~ 只是基本測心率及上下限響鈴提示......應該夠用!!     http://www.polar.com.hk/hk-zh/products/get_active/fitness_crosstr ...

lewischan 師兄, 呢隻o岩我朋友o的超入門 level wor,
隻錶$500, 加埋胸帶相信唔洗1k, 功能方面我朋友只要可 monitor 心率同計消耗卡路量已足夠
作者: 欲阱划土    時間: 2012-8-16 14:58
原帖由 固體蛇 於 2012-8-13 10:48 發表

lewischan 師兄, 呢隻o岩我朋友o的超入門 level wor,
隻錶$500, 加埋胸帶相信唔洗1k, 功能方面我朋友只要可 monitor 心率同計消耗卡路量已足夠

$500應該已經包埋心跳帶
作者: 固體蛇    時間: 2012-8-20 11:46
原帖由 欲阱划土 於 2012-8-16 14:58 發表

$500應該已經包埋心跳帶

唔該曬, 欲阱划土師兄

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2