香港長跑網 - 長跑長友

標題: 紅磡挑戰路線[難度: 視乎點跑及睇狀況] [打印本頁]

作者: 洛虎添    時間: 2008-9-7 13:23
標題: 紅磡挑戰路線[難度: 視乎點跑及睇狀況]
住係紅磡區既跑友有褔la..., 你地可以係呢條線練下腳骨力, 但係部分路程係繁忙時間內勁多市民出出入入, 想避佢地都係唔易, 最好係朝早5-6點前跑完, 或者可以試下夜跑[11點後]..
[attach]1897[/attach]

AB 落斜"由和黃公園(近黃埔12期)既入口開始至近電力站[見圖]"
BC 平路"由電力站位置[見圖]到和黃公園(近漁人碼頭商場)既入口"
CD 暗上斜"和黃公園(近漁人碼頭商場)既入口至行人隧道位置"
DE 落斜
EF 平路
FG 上斜
GH 平路
HE 上斜
EI 平路
IJ  落斜
JK 平路
KL 上斜
LM 平路/暗斜
MN 多數落斜[少少平路]
NO 平路
OP 急上斜
PQ 緩上斜
QA 平路

多謝收睇...

btw, 倒轉跑則相反, 一轉有3.38K

作者: 力    時間: 2008-9-7 15:00
大隻兄, 路線好似複雜左啲, 轉彎轉到頭都暈
作者: alex504992004    時間: 2008-9-7 23:27
不如跑去尖東鐘樓重好。
作者: 洛虎添    時間: 2008-9-8 06:11
原帖由 alex504992004 於 2008/9/7 11:27 PM 發表
不如跑去尖東鐘樓重好。

不過你所講既果段路好似唔夠多斜路
作者: desmond    時間: 2008-9-8 11:01
要跑斜路又唔想咁多人,不如跑去何文田配水庫,一定夠斜,無咁多人空氣又好o的
作者: ChARsoN    時間: 2008-9-8 17:39
打巷戰??
何不上山跑?
而且上到去仲可
作者: kenneth    時間: 2008-9-8 20:16
作者: HIN    時間: 2008-9-9 17:06
車好多,俾我跑會好辛苦
作者: kenneth    時間: 2008-9-9 17:18
作者: ChARsoN    時間: 2008-9-9 21:12
標題: 回復 9# 的帖子
而家加到去4.5.....
我諗遲d 會去試條難度接近5/5 ge 路線...........
應該會係山路
作者: kenneth    時間: 2008-9-9 23:22
作者: ChARsoN    時間: 2008-9-10 17:13
原帖由 kenneth 於 2008-9-9 23:22 發表

打巷戰都已經是4.5/5難度,可能難度在於要避人掛。

我構思果條路應該係超長命斜
再加上長距離和通山跑~
作者: kenneth    時間: 2008-9-10 18:33
作者: Alfred    時間: 2008-9-10 18:42
原帖由 kenneth 於 10/9/2008 18:33 發表
依情況來看,大隻兄的 5/5 應是有多少少斜路或經過女人街,花園街等人流較多跑線。唉 ,原來此跑線已加到 9.9/10...乜跑市區...真的...咁...高難度咩?

難就難在大隻兄喜歡CO2多啲,呢啲係咪叫carbon load呀?唔知carbo load同carbon load一齊對加速同加力有無幫助呢?

作者: 力    時間: 2008-9-10 20:37
原帖由 Alfred 於 2008-9-10 18:42 發表

難就難在大隻兄喜歡CO2多啲,呢啲係咪叫carbon load呀?唔知carbo load同carbon load一齊對加速同加力有無幫助呢?

carbon load
作者: ChARsoN    時間: 2008-9-10 21:02
原帖由 kenneth 於 2008-9-10 18:33 發表
依情況來看,大隻兄的 5/5 應是有多少少斜路或經過女人街,花園街等人流較多跑線。唉 ,原來此跑線已加到 9.9/10...乜跑市區...真的...咁...高難度咩?

我以前都試過由中環果頭跑去銅鑼灣(平日ge 行人路)
真係塞死人
作者: spmho    時間: 2008-9-10 22:06
原帖由 kenneth 於 2008-9-10 18:33 發表

留啖氣好過啦 .....個heading又變左啦.....
t跑手「try my breast」嘛
作者: 力    時間: 2008-9-10 22:54
原帖由 stanleyhpm 於 2008-9-10 22:06 發表

留啖氣好過啦 .....個heading又變左啦.....
t跑手「try my breast」嘛

4/5 .....4.5/5.......9/10.......7/9
果數成日變,都唔知點定出來?份子代表物、份母又代表物
作者: ChARsoN    時間: 2008-9-10 23:25
標題: 回復 18# 的帖子
將佢地轉晒做小數點就比較到
改咗幾次難度.......
作者: bmc    時間: 2009-3-29 02:11
紅磡練斜路,不坊由紅磡消防局上彿光街那段约500m,小行人
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-31 12:43
原帖由 洛虎添 於 2008-9-8 06:11 發表

不過你所講既果段路好似唔夠多斜路

淨係想跑斜路既話,求其搵一段上上落落咁咪得law。
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-3-31 12:44
原帖由 kenneth 於 2008-9-9 23:22 發表

打巷戰都已經是4.5/5難度,可能難度在於要避人掛。" />" />

仲有間唔中要原地跑等過馬路,真係都幾難架。
作者: KKF    時間: 2009-4-8 10:39
係紅磡可以試吓以下條路 - 無燈位同有條長命斜(由常盛街到常樂街大概800m)比人去挑戰.但最好晚上跑因白天有很多學生和好多車行.
http://www.gmap-pedometer.com/?r=2896629

作者: KKF    時間: 2009-6-8 11:24
大家如經過水渠位真係要小心d, 昨天早上曾跑經此地.
【 本 報 訊 】 昨 日 下 午 5 時 , 60 餘 歲 婦 人 穿 着 拖 鞋 與 丈 夫 結 伴 在 何 文 田 常 樂 街 的 一 個 休 憩 公 園 散 步 , 途 經 一 條 污 水 渠 時 發 生 罕 見 意 外 受 傷 。 出 事 的 渠 口 闊 約 一 呎 半 、 深 約 兩 呎 , 渠 面 鋪 有 多 塊 鐵 枝 渠 蓋 , 但 其 中 一 塊 渠 蓋 的 一 條 鐵 枝 損 毀 , 有 一 個 約 4 吋 闊 的 空 隙 。 婦 人 疑 未 為 意 左 腳 不 慎 踏 着 損 毀 的 鐵 枝 空 隙 , 失 去 重 心 , 左 腳 插 入 渠 蓋 內 , 被 鐵 枝 卡 着 受 傷 。
同 行 丈 夫 見 狀 立 即 通 知 公 園 康 文 署 職 員 報 警 。 多 名 消 防 員 到 場 用 電 剪 弄 開 渠 蓋 鐵 枝 救 出 傷 者 , 包 紮 後 送 院 治 療 。
作者: wilson    時間: 2009-6-8 20:02
大家真係要小心,
避免發生意外!
作者: ivan    時間: 2009-6-8 21:55
原帖由 KKF 於 2009-4-8 10:39 發表
係紅磡可以試吓以下條路 - 無燈位同有條長命斜(由常盛街到常樂街大概800m)比人去挑戰.但最好晚上跑因白天有很多學生和好多車行.
http://www.gmap-pedometer.com/?r=2896629

呢段路係我中學練長跑時常跑既,

的確係好甘.

好斜.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2