香港長跑網 - 長跑長友

標題: 成功減肥實例, 好慢好慢咁KEEP 60~70%最高心率跑一粒鐘!! [打印本頁]

作者: didirene    時間: 2012-9-10 11:28
標題: 成功減肥實例, 好慢好慢咁KEEP 60~70%最高心率跑一粒鐘!!
剛剛有個成功例子, 我朋友40歲168CM, 85KG, 身體開始有警號, 脂肪肝, 膽固醇樣樣有齊!

我陪他買了心跳表, 八月頭開始跑, 每星期三次, 每次一個鐘, KEEP 住60~70%心跳率來跑, 好慢好慢咁跑, 好多時KEEP 唔到咁慢心率跑, 唯有行, 等降返低, 先再慢跑!   (跑前用15分鐘拉筋熱身, 跑後用15分拉筋COOL DOWN, 好重要, 咁重身突然運動返, 好容易受傷)

跑左一個月多D, 上兩日上磅, (之前一直唔敢磅, 驚咁辛苦都減唔多), 佢簡直不能相信自己眼睛, 足足輕了22磅, 佢話要再BUY 個新磅, 可能個磅壞左, HAHA, 個大肚兜依然係到, 未有咁快收到, 但好明顯全身收左水!

慢跑減肥真係好有用, 記住係好慢好慢咁KEEP 住60~70%心跳率跑, 心率升得高左就行, 等降低返又再慢跑, 堅持一粒鐘, !

共勉之 ,共勉之
作者: little-fish    時間: 2012-9-10 13:22
習慣後會有'平台期”到時可以試一下每km 65-75%,76-83%,84-88% ,重覆,個運動後的afterburn 唔錯,又唔似hiit 咁辛苦
作者: a1487    時間: 2012-9-12 10:37
心跳表大概幾錢? 係咪要cool 住胸口?
我都想買隻...
作者: PABBPA    時間: 2012-9-15 21:01
請問師兄個最高最大心跳率是否用 (220-年齡)???
作者: larry007alex    時間: 2012-9-17 14:22
原帖由 little-fish 於 2012-9-10 13:22 發表
習慣後會有'平台期”到時可以試一下每km 65-75%,76-83%,84-88% ,重覆,個運動後的afterburn 唔錯,又唔似hiit 咁辛苦

我5呎8吋由210磅, 用了6個月減到165磅後, 到平台期已有9個月, 請問如何每km 65-75%,76-83%,84-88%, 可否具體提點意見, 謝謝幫忙!
作者: joeyan    時間: 2012-10-31 15:12
我都係跑步減肥既過來人, 不過無你的朋友咁短時間減到.
我 163cm, 由 160lbs 減到 128lbs.

而家長期 keep 住 128-130 呢個樽頸位, 減極都減唔到落去...

試試你個慢跑方法先

請問 ching 邊度多 心跳表 選擇 ?
同埋有咩好介紹 ?

thanks

作者: katsumoto    時間: 2012-11-6 18:35
唔知樓主朋友減肥時既飲食習慣係點既呢?
作者: lulu822    時間: 2012-11-7 15:19
死啦 , 我都係睇住心跳嚟跑, 已經跑得好慢, 7-8MIN/KM, 但係已經係75%, 我只係KEEP住唔過80%, 咁係咪要再跑慢呀?
作者: trektrek    時間: 2012-11-8 18:46
開頭收水會感覺輕得快, 到消脂會減磅慢些.
最緊要食嘢方面要配合. 忍唔到口效果會差.

為了全馬我三未來三個月要減多16-18lb.(現在164)
每星期跑7hr.
希望成功達標.
作者: tracy    時間: 2012-11-9 10:25
其實如果本身唔肥,急步行或慢跑已經係60%-70%心跳率,咁係咪都會減磅?
作者: little-fish    時間: 2013-1-21 08:36
其實用慢心跳65-75%mhr 與"慢速度"沒有必然性,在此心率有人是pace9/km(一般是初學者), 但亦有人通過合適訓練在4:30/km pace甚或更快
作者: leslie    時間: 2013-1-25 17:28
a1487 發表於 2012-9-12 10:37
心跳表大概幾錢? 係咪要cool 住胸口?
我都想買隻...

我用的心跳表199人仔,要cool 住胸口

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2