香港長跑網 - 長跑長友

標題: [求教經驗] 跑左10k, D汗就滴濕晒對鞋 [打印本頁]

作者: sumofjack    時間: 2012-9-12 23:24
標題: [求教經驗] 跑左10k, D汗就滴濕晒對鞋
想問下各位C-Hing, C-Tse, 我呢排開始跑長D距離。但大概跑左10k, 對鞋已經開始濕, 12k開始對腳每一下落地都聽到jep jep聲。我相信其實唔係我腳板留汗, 而係衫褲D汗流左落去對腳到。
我平時著籃球波衫(排汗背心)同波褲(大約到膝頭哥), 普通棉襪。我想問, 有無咩好建議可以解決/改善呢個問題呢? 例如著對長D既襪會唔會好D呢?(因為對腳濕晒咁跑,真係有少少難受)。

Btw, 今日爬外國forum, 有D人建議左個好好但我做唔到既option ==> 赤足!!!
作者: wowodog    時間: 2012-9-13 09:31
不如帶多對襪去換? 會舒服好多
作者: Turtle    時間: 2012-9-13 09:40
無計,要習慣
喺夏天先會發生姐.......
作者: tank1438    時間: 2012-9-13 09:49
無計的,熱加潮濕一定會...六月至上星期,次次跑10K以上都係咁...帶多對襪去換都作用不大,因對鞋都濕透了,好快第二對襪都會濕,上星期開始無咁濕先好返D...!!
作者: cat197622    時間: 2012-9-13 21:22
我會用條毛巾圍起腰度吸汗,濕晒就停低扭乾條毛巾又跑過!
作者: mtkdc    時間: 2012-9-14 09:32
sumofjack師兄,我以前都遇過你這樣的問題,當時我都用(Cat197622)師兄...所講的方法解決!
之後多跑一兩個月,減磅了就少出現這個情況...
作者: sumofjack    時間: 2012-9-14 09:50
感謝Ching既建議, 等我試下先...不過我腰圍比較粗(36寸), 要搵條長D既毛巾先得啦...
作者: man1973    時間: 2012-9-14 12:12
正經d...買套跑步用既背心及短褲, 仲好啦...
作者: mtkdc    時間: 2012-9-15 17:57
可以將毛巾對摺,放在背脊腰後面...咪得囉!
作者: sumofjack    時間: 2012-9-16 16:05
原帖由 man1973 於 2012-9-14 12:12 發表
正經d...買套跑步用既背心及短褲, 仲好啦...

哈哈, 其實背心我就有既。 跑步短褲都想買, 但係我大脾比較粗壯, 25寸, 分分鐘同D瘦瘦既女仔既腰圍差唔多, 著D太短既跑步褲, 我有少少怕羞!
作者: sumofjack    時間: 2012-9-16 16:10
原帖由 mtkdc 於 2012-9-15 17:57 發表
可以將毛巾對摺,放在背脊腰後面...咪得囉!

mtkdc 師兄呢招work喎! 感謝呀!

我今日執左15k, 件衫扭到成杯水出, 條褲都無咩點濕, 對鞋就更加唔使講! 係鞋面俾手臂D汗滴濕左少少! 我開頭有少少驚會跑跑下條毛巾會趺出黎 / 會磨到背脊 (我用白色祝君早安毛巾), so far又唔會wor! LIKE!
作者: P5C27    時間: 2012-9-18 04:32
我跑完,要次次洗鞋@@

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2