香港長跑網 - 長跑長友

標題: 膝頭內側痠痛 [打印本頁]

作者: CherryChu    時間: 2012-9-26 08:20
標題: 膝頭內側痠痛
各位CHING, CTSE, 請幫一幫忙!!
我在前兩日發現自己兩邊膝頭內側好痠痛,連烏低都有啲辛苦.....
但我膝頭不嬲都有啲水腫,但依家摸落就一啲都唔腫....
我想請問,呢個算係傷嗎??定係其他呢??
請各位有經驗的前輩,幫手解答一下,非常感激!!
作者: chengcc209    時間: 2012-9-26 15:52
軟骨勞損,也可能是滑膜炎。
要照磁力共振才可確定,X光是不能照得出軟組織的。
作者: CherryChu    時間: 2012-9-27 18:55
標題: 好驚...

好驚呀...咁仲有冇得跑步㗎?
我今日都有跑,中段拉完筋後,就舒服咗好多!我仲諗住好小事添...
作者: averyyam    時間: 2012-9-27 21:12
c tse 你跑嘅時後有無錯姿勢夾膝跑阿?
作者: CherryChu    時間: 2012-10-4 19:28
原帖由 averyyam 於 27-9-2012 21:12 發表
c tse 你跑嘅時後有無錯姿勢夾膝跑阿?

應該就無啦....小妹無內八耶.....

不過,呢幾日已經好咗好多了!!多謝各位CHING, CSTE關心!!
作者: jepp    時間: 2012-10-4 22:09
兩個星期前,我個情況同你一樣,結果大前日頂唔順之下,去咗睇跌打。今日終於知道咩叫做病向淺中醫,隻腳膝內則D痛楚已經消失了,不過,醫師都叫我休息兩個月先。
作者: CherryChu    時間: 2012-10-15 14:22
原帖由 jepp 於 4-10-2012 22:09 發表
兩個星期前,我個情況同你一樣,結果大前日頂唔順之下,去咗睇跌打。今日終於知道咩叫做病向淺中醫,隻腳膝內則D痛楚已經消失了,不過,醫師都叫我休息兩個月先。

咁JEPP就要聽醫生話喇!!休息好咗,先可以繼續跑嘛!!

至於我自己,已經無上述的情況出現了!!不過我都會小心啲了....
作者: jyew    時間: 2013-9-23 11:07
jepp, 師兄, 可否提供你個跌打contact比我, 我隻左膝最近好鬼痛...
作者: Ronald    時間: 2013-10-2 22:10
jepp 師兄, 麻煩你我都想要跌打資料, 我膝頭都痛左好耐,照X光又唔知咩事, 謝謝

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2