香港長跑網 - 長跑長友

標題: Polar RC3 gps 手錶 [打印本頁]

作者: jpg_chu    時間: 2012-10-17 22:23
標題: Polar RC3 gps 手錶
各位師兄師姐:
依幾天跑跑吓、手錶就響、話low battery sensor、是否心率傳感器無電呢?但係心率帶我只用了大約唔夠十次左右!隻錶都係買咗一個月度!
作者: allanccl    時間: 2012-10-17 22:56
原帖由 jpg_chu 於 2012-10-17 22:23 發表
各位師兄師姐:
依幾天跑跑吓、手錶就響、話low battery sensor、是否心率傳感器無電呢?但係心率帶我只用了大約唔夠十次左右!隻錶都係買咗一個月度!

Polar我無用過,答你唔到,只能以Garmin錶的常識來答你,如果發覺心跳帶顯示不正常,做法是換電(可能那條帶存放過久,買後很快沒電),另一方法是換一條或和別人交換來試(衛生問題,換那粒HRM便可),別人用開正常的,如果用在閣下的錶不正常,便是錶的問題,最後當然拿去修理。
作者: jpg_chu    時間: 2012-10-17 23:12
唔該亮哥、我試吓換電先、睇吓得唔得!
作者: kelvin71    時間: 2012-10-17 23:43
標題: 回復 1# 的帖子
師兄,你的心跳帶和那個H3 sensor於跑步後有分開存放嗎?
作者: jpg_chu    時間: 2012-10-17 23:53
我有分開放^_^
作者: kelvin71    時間: 2012-10-18 00:26
因為我那條也是這樣,同樣用了一個月,換電後便沒事。

我初步懷疑係心跳帶同sensor放得太近,所以平時繼續食電。

現在用後即分開放,看看效果如何。
作者: jpg_chu    時間: 2012-10-18 00:31
標題: 回復 6# 的帖子
唔該師兄、等我試試先
作者: kelvin71    時間: 2012-10-31 17:48
標題: 回復 7# 的帖子
Hi 師兄,情況有冇改善?

我那隻沒有...第二粒電頂到2星期,第三粒仲大鑊,跑一次即話low battery...似乎要入廠check check...
作者: 艾崴    時間: 2012-11-1 17:27
請問各位, 個pre training mode 有咩用?
作者: kelvin71    時間: 2012-11-2 10:45
標題: 回復 9# 的帖子
這個Pre-training mode, 是方便你選擇運動種類 (RUNNING/CYCLING/OTHER), 而你亦可在個別種類預定設置...例如心跳顯示方法,用GPS/FOOT-POD, AUTO-LAP...
作者: 艾崴    時間: 2012-11-2 12:37
我set 左 pre training mode 係 yes,
但我一按start 就可開始計時,
冇什麼pre training...?
作者: 艾崴    時間: 2012-11-2 12:42
另外, 以前rs300x 唔做運動都check 到心率, 而家就一定要做運動先check 到, 真係一敗筆, 唔知係咪只有r3 gps 係咁
作者: kelvin71    時間: 2012-11-2 15:40
標題: 回復 11# 的帖子
你要set左響pre training mode係yes, 咁當你按start時才可選這個運動類別 (你可試試將cycling設定為no, 那當你按運動時,你便不能選"cycling"這項)
作者: kelvin71    時間: 2012-11-2 15:42
標題: 回復 12# 的帖子
應該是所有最新的rcx系列,以及rc系列改了,要開始workout先看到心率
作者: 艾崴    時間: 2012-11-3 10:33
原帖由 艾崴 於 2012-11-2 12:37 發表 我set 左 pre training mode 係 yes, 但我一按start 就可開始計時, 冇什麼pre training...?

終於知點用 ,
對於只跑步的我來說,
PRE TRAINING 係冇鬼用
作者: jpg_chu    時間: 2012-11-3 10:56
標題: 回復 8# 的帖子
依排佢又無話冇電、但我用已分開放、早幾日polar 網話做完運動要將心跳帶和心率傳感器分開、否則個傳感器就會一直耗電!
作者: kelvin71    時間: 2012-11-3 16:12
標題: 回復 16# 的帖子
我直頭每次跑完步都拆番粒電出黎,都唔得!

有師兄話係條心跳帶有問題,我下星期二拎上cs睇睇。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2