香港長跑網 - 長跑長友

標題: 報名慘過跑步.. 用左一粒鐘先報到名.. [打印本頁]

作者: wlau    時間: 2012-10-24 08:32
標題: 報名慘過跑步.. 用左一粒鐘先報到名..
真係勁不知所謂既報名糸統... 年年復年年都係咁爛..
作者: ma321c    時間: 2012-10-24 08:36
我由七點坐定定係個電腦前報到8點出門口前先報到~~
作者: mtkdc    時間: 2012-10-24 08:43
我仍在耐心等候,人太多嘛!
作者: jbrun    時間: 2012-10-24 08:47
仲未報到.
作者: chuen3182    時間: 2012-10-24 08:55
都係用表格寄去方便的。
作者: awolswat    時間: 2012-10-24 08:56
仲未報到
作者: MrMoonLight    時間: 2012-10-24 08:56
連線中.......
作者: 包和尚    時間: 2012-10-24 09:06
7:00到依家都未得
作者: jbrun    時間: 2012-10-24 09:07
想問報到的帥兄,你們是不停的試或是開了一路等?
作者: kelvin71    時間: 2012-10-24 09:09
標題: 回復 9# 的帖子
有分別嗎?還是連不上呀
作者: wonggane    時間: 2012-10-24 09:17
一直都打吾开个报名网页,报名太难了
作者: gc9543    時間: 2012-10-24 09:21
請問邊度有form攞!每年都上網等,好煩呀
作者: wlau    時間: 2012-10-24 09:23
我用左三個browse總共用左十幾個tabs不停refresh 終於有一個得左
我無等佢timeout 見唔得就不停refresh 終於有一個一refresh 就得左
作者: waterboy    時間: 2012-10-24 09:24
終於有回應:  
001: System busy, Please try again later.
作者: ma321c    時間: 2012-10-24 09:26
原帖由 jbrun 於 2012-10-24 09:07 發表
想問報到的帥兄,你們是不停的試或是開了一路等?
一邊開新PAGE一邊等
舊果D TIMEOUT就CLOSE佢
試左好多次先得
作者: jpg_chu    時間: 2012-10-24 09:36
我都㩒咗成粒鐘先入到去報名😤😤
作者: mtkdc    時間: 2012-10-24 09:39
多開一兩個IE,試試!!!剛剛成功報名!
請耐心等候...畢竟是大型活動嘛!
祝大家好運
作者: 包和尚    時間: 2012-10-24 09:41
依家先報到呀
作者: MrMoonLight    時間: 2012-10-24 09:42
成功
作者: cyfung1230429    時間: 2012-10-24 09:43
報左啦
作者: 包和尚    時間: 2012-10-24 09:48
9:30後,較好D,7:00到9:00真係><
作者: Alvin    時間: 2012-10-24 09:49
錢佢就識收,年年報名人數都破紀錄,即係一年比一年賺錢啦,但係個報名系統就年年都係咁廢
作者: se人    時間: 2012-10-24 09:58
我由730入到820先報到,不停開,不停busy,又開又關地先有一個得,仲要打晒啲野按俾錢時又死過,又要重頭開過
作者: myhnet    時間: 2012-10-24 10:08
001: System busy, Please try again later.
作者: 亞邊個    時間: 2012-10-24 10:09
我由7點開始人肉DDOS, 又寛頻又手機都係彈句system busy, 最後用3g tablet retry 兩個鐘後報到, 之後click 多次入去幫人報又出番system busy...
作者: Primart    時間: 2012-10-24 10:19
玩左九個字, 終於上到只馬啦
作者: myhnet    時間: 2012-10-24 10:23
hold "ctrl" and click "register now" button for hundreds time,  finally i get the correct entry.   

Marathon Senior Men
作者: durallun    時間: 2012-10-24 10:43
而家好似快D, 不過我用IE 好耐都上唔到, 用CHROME 即OK
作者: awolswat    時間: 2012-10-24 10:44
我剛剛報完
玩左2:30!!
作者: jbrun    時間: 2012-10-24 10:50
報到了,但是沒有Race No,是正常的嗎?
作者: AlexCat    時間: 2012-10-24 11:08
成功!
作者: jasonjason    時間: 2012-10-24 11:36
試左好耐, 唔理一陣, 再試, 得左.......
作者: raymondli    時間: 2012-10-24 11:49
試左成朝...都係吾得, 決定用郵寄, 成功與否聽天由命
作者: hawkins    時間: 2012-10-24 11:54
比左credit card, 等左成分鐘, 出左不確定的系統故障出黎

又話要打電話去問, 又唔通
作者: hawkins    時間: 2012-10-24 12:16
終於再試多次, 報到了
作者: laputa99    時間: 2012-10-24 12:18
報到了
作者: little-fish    時間: 2012-10-24 12:28
Click 5mins at 10:30am, ok.
作者: LMF    時間: 2012-10-24 14:38
開得多視窗,會唔會增加server負荷?
令到大塞車?
今年係生活易做支援,應該好d掛
我用了四個鐘,好過報唔到

作者: 得得地    時間: 2012-10-24 14:43
我報名, 好順, (一小時前).
有朋友, 過數有問題.
啱啱收到風, 半馬一組滿咗.
作者: 亞邊個    時間: 2012-10-24 15:01
原帖由 LMF 於 2012-10-24 14:38 發表
開得多視窗,會唔會增加server負荷?
令到大塞車?
今年係生活易做支援,應該好d掛
我用了四個鐘,好過報唔到  

往年都係生活易, 甚至有條link 可以直接指去生活易度登記, 連scm 網頁都唔駛入
作者: tweetyfree33    時間: 2012-10-24 15:11
我今朝先郵寄左,都係報半馬一組,
如果咁都報吾到田總實畀人鬧死

原帖由 得得地 於 2012-10-24 14:43 發表 我報名, 好順, (一小時前).有朋友, 過數有問題.啱啱收到風, 半馬一組滿咗.

作者: 鄭永忠    時間: 2012-10-24 15:33
標題: 回復 40# 的帖子
我用了三個多小時才成功。朋友說不要用IE,改用Google Chrome 很快就成功。
作者: Professor    時間: 2012-10-24 15:33
原帖由 得得地 於 2012-10-24 14:43 發表
有朋友, 過數有問題.

嘩, 好在~!

我本想用郵遞的, 後來有朋友幫了忙!

郵遞分分鐘唔受我玩了~
作者: Professor    時間: 2012-10-24 15:44
原帖由 得得地 於 2012-10-24 14:43 發表
有朋友, 過數有問題.

堅料來的~!
作者: wlau    時間: 2012-10-24 16:09
原帖由 鄭永忠 於 24-10-2012 15:33 發表
我用了三個多小時才成功。朋友說不要用IE,改用Google Chrome 很快就成功。
我反而係用chrome 報左成粒鐘都唔得 加埋 ie and firefox
ie 就反而報到
作者: tweetyfree33    時間: 2012-10-24 16:32
咁郵寄點算??!!
原帖由 Professor 於 2012-10-24 15:44 發表

堅料來的~!

作者: gc9543    時間: 2012-10-24 17:03
原帖由 gc9543 於 2012-10-24 09:21 發表
請問邊度有form攞!每年都上網等,好煩呀

成功
作者: oldtree    時間: 2012-10-24 17:04
我都由7點報到10點幾先報到, 郵寄真係危危地, 除非佢有預留位置俾郵遞方法啦....唔咪....
作者: Professor    時間: 2012-10-24 17:27
原帖由 oldtree 於 2012-10-24 17:04 發表
我都由7點報到10點幾先報到, 郵寄真係危危地, 除非佢有預留位置俾郵遞方法啦....唔咪....

我覺得佢唔受理都唔出奇, 因為"最終咩咩權"O向佢地度嘛~!
作者: 炒炒    時間: 2012-10-24 17:52
半馬一組
全馬挑戰網上報名已Full
作者: LHK    時間: 2012-10-24 21:31
今朝06:55 等到08:07……攰過跑10KM!
作者: davidtwlo    時間: 2012-10-24 22:02
我比較好彩,因為有朋友係CPA,經CPA報,只係填FORM交錢,就OK.
作者: forget    時間: 2012-10-24 22:13
今朝都報咗個幾鐘先得,係咪真係有咁多人跑呀
作者: trektrek    時間: 2012-10-24 22:21
如果一日就full(半馬一組), 好難怪人心急,
迫埋一齊上網.
作者: john3573    時間: 2012-10-24 22:56
各位師兄,有問題請教!
小弟中學生一名,想參加今年10k挑戰組,
但10月31日當日要返學,7點鐘左右就要出門口,最遲7點10分,
請問根據各位既經驗,大家覺得我7點10分前可唔可以完成整個報名程序?
如果我等到放lunch時,大概1點,先去報名,會唔會報到?系要挑戰組wo~我驚full曬……
郵寄的話,其實渣打果邊會唔會另外安排一堆名額for郵寄報名?會唔會易d報到名?
作者: HIN    時間: 2012-10-24 22:57
宜家好似所有半馬全馬FULL哂...
作者: kofelix    時間: 2012-10-24 23:03
原帖由 HIN 於 2012-10-24 22:57 發表
宜家好似所有半馬全馬FULL哂...
真定假呀!!? 我就係諗住放工先報半馬,點知見唔到有得揀,得返輪椅組........

快到咁!!!?? 我之前既練習咪白廢哂......
作者: allanccl    時間: 2012-10-24 23:04
原帖由 john3573 於 2012-10-24 22:56 發表
各位師兄,有問題請教!
小弟中學生一名,想參加今年10k挑戰組,
但10月31日當日要返學,7點鐘左右就要出門口,最遲7點10分,
請問根據各位既經驗,大家覺得我7點10分前可唔可以完成整個報名程序?
如果我等到放 ...

這些問題,連香港業餘田徑總會也答不到你的。
以上年來計,四天才爆的全馬,今年半天便爆了。你話點樣可以保証你報到名?不過,不要灰心,即管盡你的辦法,應該成功的。
作者: allanccl    時間: 2012-10-24 23:08
原帖由 kofelix 於 2012-10-24 23:03 發表
真定假呀!!? 我就係諗住放工先報半馬,點知見唔到有得揀,得返輪椅組........

香港還有另一個馬拉松的,可以報一月那個中國沿岸馬拉松,不過這馬拉松好抵死的,如果你俾多$50要証書,佢除時唔俾証書你,激死! (有幾個網友及我的老友試過,追都沒用,連香港消費者委員會也沒耐他何!)
作者: john3573    時間: 2012-10-24 23:08
原帖由 allanccl 於 2012-10-24 23:04 發表 這些問題,連香港業餘田徑總會也答不到你的。以上年來計,四天才爆的全馬,今年半天便爆了。你話點樣可以保証你報到名?不過,不要灰心,即管盡你的辦法,應該成功的。

話說啱啱上去睇,三萬幾個全馬+半馬名額,似乎全部爆曬了。。。
點算,難道31號朝早我要為左報名而返學遲到……?
今年想玩挑戰組,目的就系想挑戰自己既極限……
點解可以咁恐怖,幾萬個位,半日ko……
作者: HIN    時間: 2012-10-24 23:12
原帖由 john3573 於 2012-10-24 23:08 發表 話說啱啱上去睇,三萬幾個全馬+半馬名額,似乎全部爆曬了。。。點算,難道31號朝早我要為左報名而返學遲到……?今年想玩挑戰組,目的就系想挑戰自己既極限……點解可以咁恐怖,幾萬個位,半日k ...
我都覺,今年真係好誇張我今朝報唔到即刻下晝拎埋電腦返學break果時上網報...不過師兄都唔洗灰心,可能之後好似舊年咁會放返部份位...

作者: kofelix    時間: 2012-10-24 23:14
原帖由 allanccl 於 2012-10-24 23:08 發表

香港還有另一個馬拉松的,可以報一月那個中國沿岸馬拉松,不過這馬拉松好抵死的,如果你俾多$50要証書,佢除時唔俾証書你,激死! (有幾個網友及我的老友試過,追都沒用,連香港消費者委員會也沒耐他何!)
亮哥,但我想玩渣打0個個呀....

跑左幾年都未試過爆得快到咁,完全冇心理準備....
作者: alexywk    時間: 2012-10-24 23:17
原帖由 kofelix 於 2012-10-24 23:03 發表

可以嘗試郵寄報名, 因為有年我都係一樣, 網上報名FULL 咗, 立即郵寄報名, 最後都報到, 不過要快!!!
作者: john3573    時間: 2012-10-24 23:23
宜家渣打官網上10k郵寄報名表格仲未有得下載,難道要到31號7點先開始?咁除非真系渣打有留位for郵寄報名,如果唔系一定報唔到T^T
作者: kofelix    時間: 2012-10-24 23:34
原帖由 alexywk 於 2012-10-24 23:17 發表

可以嘗試郵寄報名, 因為有年我都係一樣, 網上報名FULL , 立即郵寄報名, 最後都報到, 不過要快!!!
係啦,而家唯有咁做......
作者: MrMoonLight    時間: 2012-10-25 09:02
香港人真係好瘋狂, 乜都要爭餐死, 除時遲d上網有得bid號碼布去參賽, 炒到幾千蚊個位, 咁就係香港人本色
作者: sm_man    時間: 2012-10-25 09:59
昨天我早上都報唔到
下午5點先得閑就馬上報名
好彩報到半馬挑戰組
作者: denis3885    時間: 2012-10-25 10:08
半馬同全馬都滿 , 網上報名只見有輪椅賽
作者: pandaman    時間: 2012-10-25 10:11
真係越來越誇張……既然真係一日就爆晒咁受歡迎,田總應該認真地諗下搞大d 搞好d 啦.......
作者: macuLam    時間: 2012-10-25 10:13
琴晚同幾個跑友跑步, 佢地不約而同都係工作問題上午唔得閒, 當得閒及收到消息話報名緊張時已經話Full左, 大家同時都報唔到, 無奈......佢地都好熱衷跑, 練習全年無休, 而家唯有用第二D方法......
但大家都認為, 有冇咁多人跑全馬? 當然, 制度係咁大家都冇辦法......跑, 佢地都算係前列跑手, 當中亦有Sub 3跑手, 只慨嘆電腦唔夠人地快, 時間(報名)唔夠人地多......
作者: chris11    時間: 2012-10-25 10:16
原帖由 kogun 於 2012-10-25 10:11 發表
真係越來越誇張……既然真係一日就爆晒咁受歡迎,田總應該認真地諗下搞大d 搞好d 啦.......

咁搞大d,我上年跑半馬已經覺得好逼喎
作者: chris11    時間: 2012-10-25 10:17
原帖由 macuLam 於 2012-10-25 10:13 發表
琴晚同幾個跑友跑步, 佢地不約而同都係工作問題上午唔得閒, 當得閒及收到消息話報名緊張時已經話Full左, 大家同時都報唔到, 無奈......佢地都好熱衷跑, 練習全年無休, 而家唯有用第二D方法......
但大家都認為, 有冇 ...

今日郵寄去應該仲有,我上年都係郵寄去
作者: pandaman    時間: 2012-10-25 10:22
原帖由 chris11 於 2012-10-25 10:16 發表

咁搞大d,我上年跑半馬已經覺得好逼喎

所以咪要加埋搞好d 囉~
例如要人有proof 先可以跑某一個組別
甚至分多d 組別, 分開時間起步, 同政府爭取封耐d 路.......等等.

其實好多野可以改進既. 呢d 之前都有唔少人提出過了.
作者: macuLam    時間: 2012-10-25 10:36
原帖由 kogun 於 2012-10-25 10:22 發表

所以咪要加埋搞好d 囉~
例如要人有proof 先可以跑某一個組別
甚至分多d 組別, 分開時間起步, 同政府爭取封耐d 路.......等等.

其實好多野可以改進既. 呢d 之前都有唔少人提出過了.

呢個肯定好多跑友贊成, 包括我!!
作者: owl_2005    時間: 2012-10-25 16:57
小弟禽日由六點五十幾分, 一直到十一點幾十二點. 又用電腦又用手機先報到名.
作者: john3573    時間: 2012-10-26 02:09
宜家唯有既辦法就系果朝搵人幫手報名(小弟要test又要上堂)再預備好曬支票同表格,如果網上full左就即刻寄信,
希望報到10k挑戰組啦~
作者: rickygor    時間: 2012-10-26 12:46
我認識有兩個女仔根本就係影相組,因為每年一路跑行一路影相放上fb,莫講話半馬,連十k都都跑唔到,當日系統繁忙時仲要係fb大吵大鬧,結果佢地都報到,我其實心裡十分厭惡佢倆,有好多跑手全年努力練習,就係比呢d影相組既人抹殺左佢佢既機會...
作者: sm_man    時間: 2012-10-26 16:11
大會公佈話網上報名full左,但郵寄qouta重有位
未報到D師兄快點報名啦
作者: sunrise    時間: 2012-10-26 16:25
其實要令網上報名更暢順, 田總應該考慮設優先報名期, 即上屆有完成者, 可優先報名; 那就可將報名人數分流處理, 唔駛所有人同一時間爭QUOTA.
作者: ccomeout    時間: 2012-10-26 18:55
sunrise ching, 呢個建議幾好喎,但若過從未跑過全馬的,會唔會永遠都等唔到機會報?
作者: MW_Run    時間: 2012-10-26 20:06
原帖由 sunrise 於 2012-10-26 16:25 發表
其實要令網上報名更暢順, 田總應該考慮設優先報名期, 即上屆有完成者, 可優先報名; 那就可將報名人數分流處理, 唔駛所有人同一時間爭QUOTA.

我都覺得 Sunrise 師兄提議好。
我覺得參加半馬應要有完成 10km 經驗,參加全馬應要有完成半馬經驗。而以往完成渣打賽事的可優先報名。
2014 年網上報名情況實在不敢想像....
作者: pierre_wo    時間: 2012-10-26 22:37
原帖由 MW_Run 於 2012-10-26 20:06 發表

我都覺得 Sunrise 師兄提議好。
我覺得參加半馬應要有完成 10km 經驗,參加全馬應要有完成半馬經驗。而以往完成渣打賽事的可優先報名。
2014 年網上報名情況實在不敢想像....

上年甩底果D最後處理
作者: john3573    時間: 2012-10-26 22:49
原帖由 sm_man 於 2012-10-26 16:11 發表 大會公佈話網上報名full左,但郵寄qouta重有位未報到D師兄快點報名啦
我睇報紙都話郵寄仲有位~希望10k能夠順利報名@@
作者: cskuok    時間: 2012-10-27 02:59
24號朝早jam哂線, 所以我等到中午食飯報, 好暢順.
作者: tonymfchun    時間: 2012-10-27 16:21
各位師兄如果網上報唔到, 請速寄信, 我24日寄出今日27號在渣馬網已查到自己全馬1組報名成功.
作者: wyh1011    時間: 2012-10-28 01:23
原帖由 rickygor 於 2012-10-26 12:46 發表
我認識有兩個女仔根本就係影相組,因為每年一路跑行一路影相放上fb,莫講話半馬,連十k都都跑唔到,當日系統繁忙時仲要係fb大吵大鬧,結果佢地都報到,我其實心裡十分厭惡佢倆,有好多跑手全年努力練習,就係比呢d影相組既人 ...

乜急成咁,我諗佢地應該想玩10k多,眼見半馬全馬開始報名就開始心急,驚報唔到所以唔等10k報名就轉玩半馬
作者: samuelw    時間: 2012-10-30 00:36
我25日親身去旺角郵局佢地個POBox寄信今日29號收到SMS確認
作者: nov012006    時間: 2013-1-6 22:33
原帖由 pierre_wo 於 2012-10-26 22:37 發表

上年甩底果D最後處理

呢個方法一D都唔公平.
甩底有好多原因. 你估個個都係故意放棄唔跑?
有些真係有急事跑唔到, 有些真係病左.

年年都咁多人想跑, 你呢個提意, 同叫罰呢D人以後都無得參加有乜分別?
作者: currentchan    時間: 2013-1-18 22:11
cyfung1230429 發表於 2012-10-24 09:43
報左啦

我六時半已經開著部電腦,七時正上網,八時左右才連到線報到。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2