香港長跑網 - 長跑長友

標題: 第一次買跑鞋--Mizuno Wave Rider 15 [打印本頁]

作者: Jinman1983    時間: 2012-11-15 00:49
標題: 第一次買跑鞋--Mizuno Wave Rider 15
年歲漸長, 身體真係要保持鍛鍊, 於是正式買一對跑鞋去跑步練氣
係佐敦永安買, 正價八折, 6XX到, 比NIKE一對普通鞋仲要平

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

星期五去試新鞋
作者: 村上隆    時間: 2012-11-15 10:13
我昨天也入手了 creation 13
明天去試一下
之前的 rider 14 可以 退下火線了
打算 買多一雙 asics 交替跑

作者: ryim    時間: 2012-11-15 10:24
標題: 回復 1# 的帖子
Nice !
我都想買對M記練鞋...之前買左對Amulet比賽好滿意

作者: akirayuki    時間: 2012-11-15 11:05
之前係油麻地買左對 inspire 7, 只需約200元, 但感覺很好, 跑步後不會有腳痛問題, 這是REEBOK不能給我的!
作者: ryim    時間: 2012-11-15 11:56
原帖由 akirayuki 於 2012-11-15 11:05 發表
之前係油麻地買左對 inspire 7, 只需約200元, 但感覺很好, 跑步後不會有腳痛問題, 這是REEBOK不能給我的!
我都係睇緊Inspire or Rider...我有小小扁平腳...但Rider 16/Inspire 9就出啦...所以如果搵到平o既就一定入返對
作者: akirayuki    時間: 2012-11-15 12:30
我自己就用緊INSPIRE, 真係感覺唔錯, 尤其是腳踝的保護, 每跑一步就好像踐踏著草地一樣 (我跑緩跑徑) , 而有時跑幾步街時, 也有不錯的足感!
作者: 村上隆    時間: 2012-11-15 13:01
原帖由 ryim 於 2012-11-15 11:56 發表
我都係睇緊Inspire or Rider...我有小小扁平腳...但Rider 16/Inspire 9就出啦...所以如果搵到平o既就一定入返對

RIDER 16 我看到 已經出了
是我錯覺了嗎
作者: ryim    時間: 2012-11-15 13:26
原帖由 村上隆 於 2012-11-15 13:01 發表

RIDER 16 我看到 已經出了
是我錯覺了嗎
香港有現貨啦?  我見網上有
作者: 村上隆    時間: 2012-11-15 14:34
原帖由 ryim 於 2012-11-15 13:26 發表
香港有現貨啦?  我見網上有

我見到 佐敦 恆豐酒店的 有得賣
作者: ryim    時間: 2012-11-15 14:45
原帖由 村上隆 於 2012-11-15 14:34 發表

我見到 佐敦 恆豐酒店的 有得賣

Thanks
作者: 村上隆    時間: 2012-11-15 15:40
原帖由 ryim 於 2012-11-15 14:45 發表

Thanks

不過跟你說 最近 馬拉松 有打85折
恆豐的 沒有 full 100%
你去一下馬拉松看一下比較好
作者: nottoofat    時間: 2012-11-15 16:02
Rider 16 市面上好似只有大阪馬拉松版. 小弟11月初已係天水圍入手. 折賨價6XX. 感覺良好 !
作者: Jinman1983    時間: 2012-11-15 19:34
其實第一次著新鞋跑,係咪唔好一下子跑太耐,比時間雙腳適應對鞋
作者: ys_tong    時間: 2012-11-15 22:49
akirayuki :你 在油麻地買果對 inspire 7, 只需約200元,邊一間呀 ?
作者: 村上隆    時間: 2012-11-15 23:17
原帖由 ryim 於 2012-11-15 11:56 發表

講開扁平足
找到 圖 參照一下
http://www.mizuno.com.tw/09guide/guide_running.aspx
作者: akirayuki    時間: 2012-11-15 23:55
原帖由 ys_tong 於 2012-11-15 22:49 發表
akirayuki :你 在油麻地買果對 inspire 7, 只需約200元,邊一間呀 ?

呢度之前有POST都講過, 油麻地允X, 在MTR  C 出口,

不過多數係斷碼貨, 未必有你要既碼!

果時買, 同時入手左:

nexus 4
wave aero9
wave precision
wave inspire 7

買左成七八對都唔駛2000元

但係而家應該冇哂啦!

你去睇睇先啦!
作者: 龜兔競跑    時間: 2012-11-16 01:44
我係網(外國)見到好多新款出咗,如有ching發現香港有得賣,麻煩通知大家,我好想睇實物,謝謝!
作者: ryim    時間: 2012-11-16 09:50
原帖由 村上隆 於 2012-11-15 23:17 發表

講開扁平足
找到 圖 參照一下
http://www.mizuno.com.tw/09guide/guide_running.aspx
Thanks ching!
我之前玩過M記 [url]http://www.myprecisionfit.com[/url] ... 但m記recommend我買Rider or Precision
作者: Jinman1983    時間: 2012-11-16 20:43
終於試左陣,感覺唔錯,聽日放假跑番夠本先
作者: lot    時間: 2012-11-17 10:42
標題: 回復 8# 的帖子
I saw Rider 16 in Sogo today, have 10% discount ~~
作者: Thales    時間: 2012-11-17 11:16
原帖由 akirayuki 於 2012-11-15 11:05 發表
200元咁正. 我都想買!!!! 可惜太遲知道啦.
作者: Thales    時間: 2012-11-17 11:17
原帖由 ys_tong 於 2012-11-15 22:49 發表
冇晒架啦. 唉. 我都想買. 但有都唔會有岩既碼
作者: ryim    時間: 2012-11-17 23:17
原帖由 lot 於 2012-11-17 10:42 發表
I saw Rider 16 in Sogo today, have 10% discount ~~

Osaka Marathon edition?
作者: 村上隆    時間: 2012-11-18 01:42
原帖由 Jinman1983 於 2012-11-16 20:43 發表
終於試左陣,感覺唔錯,聽日放假跑番夠本先

我明天試這個

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Jinman1983    時間: 2012-11-18 07:39
原帖由 村上隆 於 2012-11-18 01:42 發表 我明天試這個[img]http://www.hkfreezone.com/upload/day_121118/297776_1.jpghttp://www.hkfreezone.com/upload ... 121118/297776_3.jpg[/img] ...
星期五試左3km,感覺個底有少少硬要適應,宜家落街再試
作者: 村上隆    時間: 2012-11-18 14:54
原帖由 Jinman1983 於 2012-11-18 07:39 發表

我的也試了
可能是全新
跟我之前穿asics 的gt2160 and rider 14
感覺完全不同
雖然我的跑步speed 增加了
但腳的感覺 沒有跟上去
作者: leslie    時間: 2012-11-18 19:46
原帖由 村上隆 於 2012-11-18 01:42 發表

我明天試這個

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

...

這對唔錯!我是穿這對跑了一個月,可以減震的
作者: 亞叻    時間: 2012-11-18 22:24
標題: 回復 25# 的帖子
原帖由 Jinman1983 於 2012-11-18 07:39 發表

Mizuno d 鞋比較蝦人著
如果體重太輕唔夠力壓個wave底,會覺得硬,失去避震原意

作者: Jinman1983    時間: 2012-11-19 00:30
原帖由 亞叻 於 2012-11-18 22:24 發表 Mizuno d 鞋比較蝦人著如果體重太輕唔夠力壓個wave底,會覺得硬,失去避震原意
我諗我唔係輕,成83kg

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2