香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請大家說出參加長跑的主要原因 [打印本頁]

作者: PierceCheng    時間: 2008-9-19 18:11
標題: 請大家說出參加長跑的主要原因
如題,首先讓我先說吧。

我參加主要為了響應北京奧運,其次就是想磨練自己的鬥志。

有沒有人補充?
作者: 瘋瘋    時間: 2008-9-19 18:39
作者: blurmax    時間: 2008-9-19 19:44
I run to :

- keep fit
- stay healthy
- obtain runner's high
- meet runners friends
- to win if I could
- release stress

登錄/註冊後可看大圖

作者: 力    時間: 2008-9-19 19:52
想跑就去跑!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-9-19 20:48
就是為了一個 "跑" 字 !

登錄/註冊後可看大圖

作者: 曲奇    時間: 2008-9-19 21:14
不為什麼...
想去跑,就去跑...
作者: =chairman=    時間: 2008-9-19 21:27
減壓
作者: 全馬    時間: 2008-9-19 21:50
呢個問題, 我報nike, mizuno同佳得樂之前都有考慮過, 到底我參賽為左乜野?
其實, 都係給自己一個目標。
作者: benchan000    時間: 2008-9-19 23:20
我都係受北京奧運既影響 ,hehe!
加上我覺得跑步係一個令我戒掉打機,又可以减少D病.既最佳方法...同理"堅持"!
家下只是跑左2個月到,己厭惡online game + 無健康既野  

Just run~
作者: tomcat    時間: 2008-9-19 23:32
1.跑步遊山玩水.
2.享受在跑時,越沖越有氣的feel
3.享受跑到達標后的自我感覺良好
3.享受在跑完皮倦狀態時身體放鬆的感覺.
4.享受在跑完後食餐飽.
5.享受在跑完後有得睡
6.跑步不用約腳,裝備簡單,沒場地限制,想跑就跑,隨時出發.
作者: 臨風    時間: 2008-9-20 08:47
馮兩努話:『跑步不同踢波,不是團體活動,是孤獨的訓練,反正將來病、死,都是自已一個人面對,家人、朋友,幫不了什麼。
作者: kenneth    時間: 2008-9-20 08:53
作者: ChARsoN    時間: 2008-9-20 11:42
為咗搞些突破~
作者: Gills    時間: 2008-9-20 11:45
睇吓自己極限可以跑到幾長及幾快.
作者: MJ576    時間: 2008-9-20 12:03
參加長跑, 好處係祇需自一個就OK, 沒有地方, 時間限制, 可以減肥(由初188磅減到現在148磅), keep fit, 減下壓, 後生啲.  
參加比賽係為咗比自己一個好嘅藉口要去繼續練跑, 睇到自己的成績有進步會好開心

亦都好享受在比賽過程中, 用意志去克服心理(想放棄)嘅障礙, 但完成比賽的一殺那, 好似自己就係勝利者

作者: onionufo    時間: 2008-9-20 18:52
跑上癮身體產生依賴性類似吸煙
作者: 最強幻像    時間: 2008-9-20 21:22
小弟原先玩squash,但因唔多夠氣玩,所以開始練跑增強體能,結果跑得多就愈來愈鍾意
作者: Sicily    時間: 2008-9-20 23:46
標題: 回復 16# 的帖子
X2
無特別原因
但唔跑唔舒服,好似有d野未完成咁
作者: 叮叮噹    時間: 2008-9-21 00:57
奧運期間日日追看各項賽事,
反而讓小妹有藉口偷偷賴
奧運成為過去,小妹才專心回復正常練跑,
希望目標可以達到
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-22 09:33
長跑唔似得大陪份其他運動咁需要有partner先可以玩,一個人鐘意幾時跑都得,約埋d朋友一齊跑又得。
而且每年仲有咁多比賽可以參加,如果可以係比賽入面跑到理想既時間係會幾有滿足感。
作者: angkso    時間: 2008-9-22 13:07
小弟中學時是玩短跑的,畢業後只有踢足球。多年前做了個手術,之後要練氣踢波,也因此而開始了練長跑。
作者: 靜水    時間: 2008-9-23 18:59
呢個Topic耐唔耐都要拎呢傾吓,其实"跑得咁辛苦為乜??"
好多人都唔知我吔為咗乜? 不過跑步真係好講個人的感受,每個人都有他喜愛的原因,我就覺得因為它可以令我好了解自己能力,可以令自已好清醒思維,可以令自己在跑步過程中放低所有"生活責任",輕輕鬆鬆地享受一段完全屬於自己的空間及旅程。
作者: 全馬    時間: 2008-9-24 11:48
我以為個標題係"參加比賽" o忝!
如果淨以玩長跑計, 我覺得keep fit 都係一個主因。
1. 唔想睇住自己步入中年, 就同其他人一樣發福, 實在不能忍受!
2. 跑完有quota 去食
3. 長跑keep fit 相對其他運動而言, 用的時間較短, 消耗郤大。跑個10km 只用40min 但可以死咁滯~~~
以自己來說, 長跑10km 耗能大約 = 單車 40km或更多
時間就 40min : 1.5 - 2 hrs
對有家室的我來說, 以影響屋企最少為原則, 所以跑長跑最好。時間又好自由
4. 長跑係一種幾個o既活動, 唔使約人, 無朋友都得(老婆最放心!)
5. 係啦, 裝備都算少喇!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-9-24 11:51
作者: blurmax    時間: 2008-9-24 12:24
無朋友都得(老婆最放心!)

X 2 - exactly the same case
作者: 力    時間: 2008-9-24 12:57
原帖由 全馬 於 2008-9-24 11:48 發表
長跑係一種幾個o既活動, 唔使約人, 無朋友都得(老婆最放心!)

無朋友都得,  有朋友又得, 得左
作者: beyond03live    時間: 2008-10-24 10:56
超越自己...
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-24 11:40
請大家說出參加長跑的主要原因?
我有被虐狂~
作者: bee    時間: 2008-10-24 11:46
原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-24 11:40 發表
請大家說出參加長跑的主要原因?
我有被虐狂~

x2
me 2

作者: saki    時間: 2008-10-24 11:53
想身體健康
想鍛鍊自己   
想可以繼續暴飲暴食
作者: edwinc    時間: 2008-10-24 19:44
每次跑到極痛苦想死既時候, 同時就會有極強烈活著的感覺
就是找尋這感覺

再沖個熱水沖...啊...活著的感覺...真好
作者: eyeonme    時間: 2008-10-24 20:05
跑步 夠型 咪去跑啦

好多大隻佬都唔夠我跑

講笑
唔洗約人做運動 一個人就可以去跑 幾好呀

作者: cywcyw1118    時間: 2008-10-24 22:52
我之前有 鼻敏感 整到我日日都好身苦 之後聽家人說 跑步對鼻敏感係好
我之後就跑了 跑了一排真係好左 之後就喜歡左了
之前就為鼻敏感 但依加跑就為跑的時間同鼻敏感了
作者: 亞平    時間: 2008-10-24 22:54
a.好多年前,唔知為乜開始係屋企附近公園跑,跑完發覺成日感覺既輕鬆又愉快,但當時係唔知有"安多芬"呢樣野.
b.接下來就係為戒煙而跑,原來當一個人跑完步後,最少有好幾個小時會冇咁想食煙.雖然結果係戒煙失敗但卻迷上跑步.
c.人到中年難免發福,有段時間純粹為減肥在健身房跑步機瘋狂跑步,幸好今次終於戰勝了中央肥胖,
d.現在不在只是為了健康,當你真真正正體會到跑步的樂趣後,係為自己而跑.
e.將來希望接葉伯班,
作者: HIN    時間: 2008-10-24 22:58
1.因為鼻敏感
2.為了健康
3.鐘意睇風景(所以我鐘意跑街多)

作者: 山貓    時間: 2008-10-28 13:44
1. 除左跑步外,好少其他運動.
2. 減肥
3. 減壓
4. 唔駛約人同book場: 自己鍾意既話, 換件衫走落街就跑得.
5. 可以set目標比自己, 係一D可量度(measurable)既目標!
6. 追求進步!
7. 多D網可以上 (e.g. 香港長跑網)  
8. Enjoy比賽時有好多人一齊跑既感覺!
作者: di692    時間: 2008-10-30 14:44
修身,訓練意志
作者: Mr.Bus    時間: 2008-11-2 23:25
減壓
儲跑衫
挑戰自己
想健康dd
作者: mathew    時間: 2008-11-3 23:28
標題: -__-
被迫!迫迫下成習慣-__- 要多謝死ms 係學會招生拉左我入隊
作者: Ah_ming    時間: 2008-11-4 10:39
出完一身汗, 舒服side

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2