香港長跑網 - 長跑長友

標題: 人生第一次 " 半馬 " [打印本頁]

作者: man1973    時間: 2013-1-14 13:31
標題: 人生第一次 " 半馬 "
小弟第一次參加 " 半馬 " , 以前都是玩10k, 但時間也不快. 亦未曾試過跑半馬路程, 所以都怕未必可以完成.

想請問師兄, 由起點至 " 西隨道入口 " 大約是幾多公里 ?
作者: bunbun    時間: 2013-1-15 08:05
參考:

《長跑運動全攻略──健體、訓練、比賽》
作者 楊世模
出版社 商務印書館(香港)有限公司
ISBN 9789620734113

出了西隧, 就約跑了16km

所以至少要跑到16km , (必要時, 都係出了西隧後, 行5km)
作者: awolswat    時間: 2013-1-15 09:32
放心吧!我也是第一次參加渣打半馬!
要驚就兩份!
原本都有少少擔心西隧斜路,
自從月頭完成味精濃半馬後,信心返晒黎!!
賽前做足準備功夫就無有怕! 一起努力吧!
作者: kchan777    時間: 2013-1-15 09:49
ching, 今年我都係人生第一次半馬, 加油.  我之前跑10K, 今年試玩半馬, 上星期剛試跑16K, 需然慢左D, 希望每星期加2K去練.
作者: bunbun    時間: 2013-1-15 10:09
紀嘉文教路:
http://www.mingpaohealth.com/cfm/health3.cfm?File=20110108/leisure/srk1.txt

有埋最後6週的半馬program

登錄/註冊後可看大圖

作者: bunbun    時間: 2013-1-15 10:10
所以賽前練習,
16k是第一條保險線
22k則是第二條保險線
作者: kchan777    時間: 2013-1-15 10:17
正, 多謝CHING 指點.
作者: 大基大    時間: 2013-1-15 10:51
我都係第一次參加半馬. 大家亙勉!
作者: Professor    時間: 2013-1-15 14:51
我都係第一次參加半馬. 大家亙勉! ---> 我都係~!  
作者: 映兒    時間: 2013-1-15 20:36
第二次參加半馬,渣打半馬就第一次參加,大家一起努力,最重要不要受傷.
作者: bunbun    時間: 2013-1-16 05:49
http://www.sharpdaily.hk/article/news/20130116/168703

以下是我建議的半程馬拉松訓練日程:

星期一:緩步跑40至50分鐘
星期三:10至12公里均速跑
星期五:間歇訓練 (1000m/1200m × 6-8個)
星期日:14至16公里長距離跑

以上訓練只供參考,實際情況要配合自己的生活模式,最好參加不同的跑步會或訓練班和教練商討。

姚潔貞
作者: bunbun    時間: 2013-1-17 05:41
賽道大約
[youtube]BSesUzR4t1c[/youtube]
作者: eokcyu    時間: 2013-1-17 10:04
Don't woory, I just start half marathon last year and my time from 2:17 to now 1:57. My traget is below 1:50.
Keep trainign and we can achieve the target. Cheers!
作者: mouandmou    時間: 2013-1-21 11:12
師兄加油!!小弟都係第一次參加渣打半馬。大家都要加油過終點。
作者: currentchan    時間: 2013-1-25 21:09
師兄加油呀!我都係人生第一次參加2013年半馬。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2