香港長跑網 - 長跑長友

標題: 半馬每星期需要練跑多少公里? [打印本頁]

作者: currentchan    時間: 2013-1-19 19:44
標題: 半馬每星期需要練跑多少公里?
我是新跑手,請教名位師兄,半馬每星期需要練跑多少公里?比賽之前要多少日停止練跑?
作者: water    時間: 2013-1-19 23:49
而家先開始?好似遲左d喎…
作者: 麥仔    時間: 2013-1-19 23:55
你的跑步歷史怎樣?若是○公里,这真的不要練了。
作者: kokyan_lam    時間: 2013-1-20 00:19
我睇你之前有參加過渣馬的, 上次比賽前你既訓練計劃如何? 今年呢?
作者: little-fish    時間: 2013-1-20 07:13
一般賽前長課約26km,每週約5-60km, 但時間上已過,師兄可以在18km左近練習一下長課(如果可以,未知平時師兄如何跑,純粹講一下,請適當地跑)
作者: currentchan    時間: 2013-1-20 21:38
麥仔 發表於 2013-1-19 23:55
你的跑步歷史怎樣?若是○公里,这真的不要練了。

我格2日跑1次,平均1小時10分連續跑了10公里。
作者: 麥仔    時間: 2013-1-20 22:52
currentchan 發表於 2013-1-20 21:38
我格2日跑1次,平均1小時10分連續跑了10公里。

時間真係唔夠,每兩次加2公里,即下次十12km. 再下一次都是12km. 若無問题再加至14km, 如此類推至21km。但若跑不來,或有痛等問题,就不要勉强。返回之前的里數,合理上,若可跑17-18km, 當日留住跑,完成應無問题。

作者: currentchan    時間: 2013-1-21 20:21
麥仔 發表於 2013-1-20 22:52
時間真係唔夠,每兩次加2公里,即下次十12km. 再下一次都是12km. 若無問题再加至14km, 如此類推至21km。 ...

多謝師兄指教。
作者: kokyan_lam    時間: 2013-1-21 20:33
currentchan 發表於 2013-1-21 20:21
多謝師兄指教。

真係需要一DD咁加, 唔可以勉強, 我覺得最少要有18K左右既力先可以, 否則好容易傷. 每次訓練後, 定要注意伸展同適當時候敷冰

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2