香港長跑網 - 長跑長友

標題: 每跑約640km,就更換跑鞋 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-1-24 07:36
標題: 每跑約640km,就更換跑鞋
今日經濟日報 - 記錄跑步里數 提醒換鞋

話最好每跑400英里(約640公里),就更換跑鞋

http://www.facebook.com/MilestonePod
作者: Primart    時間: 2013-1-24 09:52
越係cushioing好的跑鞋, 到達高里數後, 避震的效果真的會大減好多。
個人感覺避震消失的情況老虎比美記明顯好多。相反新車落地時, 老虎又比美記舒服好多。
唔知大家的感覺是否一樣呢?
作者: alanika    時間: 2013-1-24 10:10
我而家著緊對Wave Creation 12, 跑左1,800km, 都好似仲有cushioning, 所以都繼續用,可能我輕身(108 pounds), D鞋好難打柴
作者: supersuperwawa    時間: 2013-1-24 11:31
wear cushion sock to balance no problem!
作者: owen8000    時間: 2013-1-24 23:15
alanika 發表於 2013-1-24 10:10
我而家著緊對Wave Creation 12, 跑左1,800km, 都好似仲有cushioning, 所以都繼續用,可能我輕身(108 pounds ...

108 pounds 著 Wave Creation 12,我覺得你跟本就壓唔到個底落去,其實用唔到對鞋。
作者: alanika    時間: 2013-1-25 09:30
owen8000 發表於 2013-1-24 23:15
108 pounds 著 Wave Creation 12,我覺得你跟本就壓唔到個底落去,其實用唔到對鞋。 ...

可能係。但佢個protection真係好好,只係重左D。
作者: faisukhk    時間: 2013-1-25 17:51
我成日覺得呢D係跑鞋製造商嘅技倆, 要人不繼地去買鞋.

作者: 柔詠    時間: 2014-1-24 09:38
小弟一般習慣900km(老虎鞋)....就唔著來跑
作者: keithlky    時間: 2014-1-24 12:25
Primart 發表於 2013-1-24 09:52
越係cushioing好的跑鞋, 到達高里數後, 避震的效果真的會大減好多。
個人感覺避震消失的情況老虎比美記明 ...

老虎唔使 「開鞋」
作者: swan    時間: 2014-1-24 14:56
faisukhk 發表於 2013-1-25 17:51
我成日覺得呢D係跑鞋製造商嘅技倆, 要人不繼地去買鞋.

I have the same feeling!
作者: awolswat    時間: 2014-1-24 15:36
我對cheap cheap(HK300) 味精濃,  用左4個月(約600KM)就蝕晒,
過埋渣馬又要退役!
作者: keithlky    時間: 2014-1-24 15:38
awolswat 發表於 2014-1-24 15:36
我對cheap cheap(HK300) 味精濃,  用左4個月(約600KM)就蝕晒,
過埋渣馬又要退役!

which model ? 600k 瓜?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2