香港長跑網 - 長跑長友

標題: [一人一票] 渣馬應否禁止自拍? [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-2-25 11:23
標題: [一人一票] 渣馬應否禁止自拍?
[一人一票]
渣馬應否禁止自拍?
作者: wowodog    時間: 2013-2-25 11:44
渣馬應禁止自拍, 但相信執行不易, 唔通見到跑手自拍就取消佢資架?

作者: YM Tse    時間: 2013-2-25 12:05

個人應要自律,影相留念都好既(我本身唔係),
但要廣泛宣傳各項<跑品>
不過相信都好難,唯有做得幾多得幾多
作者: leefs    時間: 2013-2-25 12:19
呢類型屬個人秩序行為…
跟隨科技及時代轉變,
會出現更多同模式行為,
難以明文規定乜乜行為唔比做,
要做的喺"公民教育",
如~日常我們去運動場訓練,
遇上有人推BB車擔住雨傘行走內線,
你話是否用立法管理最好,
就等如以前有人用電動輪椅入賽道,
如出一轍!

作者: ccomeout    時間: 2013-2-25 13:04
我都覺得影相唔係問題,但不顧他人安全地去影,就是個人操手問題,好似條賽道無其他人咁!影相留念是可以理解,正如過終點時,好多人都會影一樣,只要不影響其他跑手,是沒有問題的!所以我覺得要從教育入手!
作者: kootaktak    時間: 2013-2-25 13:16
挑戰組不能影相自拍  !!
等真係想比賽的人 可以安全點

作者: 興記J-run    時間: 2013-2-25 14:15
要教育和各跑手自律才行。
作者: heerocolour    時間: 2013-2-25 15:03
應該要自律~~
作者: 炒炒    時間: 2013-2-25 15:21
我覺得自拍不是一個問題,
重點是唔好影響到人

作者: kokyan_lam    時間: 2013-2-25 16:02
根本執行唔到, 到時愈禁愈要影, 港人特性
作者: ht00272    時間: 2013-2-25 16:16
根本IAAF所有比賽都禁止帶手機禁止聼歌!
作者: 柔詠    時間: 2013-2-25 20:18
人人自律就無所謂....
作者: tammytse    時間: 2013-2-25 21:32
我差點被一個打橫行往橋邊影相的人撞到,有點忿怒。不過我覺得影相,就好似綁鞋帶或埋水站一樣,只要安全地做,就不會影響到其他人。始終是一年一度的盛事,安全地拍個照留念也無不何。主辦單位應多教育參加者,例如怎樣安全地停低、不要一字排開地跑等等,那就可以既安全又達致普及跑步運動的目的。

作者: 馬交餅    時間: 2013-2-25 21:43
影相唔係問題, 問題係自律.
老實, 好多人都唔注意賽道上既安全. 今次我都差啲撞上前面一位急停既跑手, 原因係, 佢跑跑下打電話.
講開自律, 亦諗起水站既問題, 有啲人杯水飲唔晒, 唔係向外掉埋路邊, 亦唔會留意周圍有冇人, 原全係一啲公德心都冇. 今次我就試過俾人由後面成杯水倒埋黎, 成腳都係.
作者: r32    時間: 2013-2-26 10:17
ht00272 發表於 2013-2-25 16:16
根本IAAF所有比賽都禁止帶手機禁止聼歌!

師兄, 請問可貼上出處嗎?
作者: ht00272    時間: 2013-2-26 11:01
r32 發表於 2013-2-26 10:17
師兄, 請問可貼上出處嗎?

http://www.iaaf.org/about-iaaf/documents/rules-regulations#rules

IAAF COMPETITION RULES 2012-2013

RULE 144
Assistance to Athletes

Giving Assistance
2. Any athlete giving or receiving assistance from within the
competition area during an event shall be warned by the Referee and
advised that, if there is any repetition, he will be disqualified from
that event. If an athlete is subsequently disqualified from the event,
any performance accomplished up to that time in the same round of
that event shall not be considered valid. However, performances
accomplished in a previous round of that event shall be considered
valid.
For the purpose of this Rule, the following shall be considered
assistance, and are therefore not allowed:
(a) pacing in races by persons not participating in the same race,
by athletes lapped or about to be lapped or by any kind of
technical device (other than those permitted under Rule
144.2(g)).
(b) possession or use of video or cassette recorders, radios, CD,
radio transmitters, mobile phone or similar devices in the arena.
(c) except for shoes complying with Rule 143, the use of any
technology or appliance that provides the user with an
advantage which he would not have obtained using the
equipment specified in the Rules.
作者: dexpakado    時間: 2013-2-26 12:42
雖然我無跑,但睇見眾多CHING怒X,情況好似真系好惡劣!
同意跑品的重要,我試過跑運動場內圈INTERVAL,有個老豆拖住個學緊行既BB內圈左搖內擺,差點比我撞飛
作者: eternity    時間: 2013-2-26 15:24
人人應該要自律, 就沒問題了
作者: cc6236    時間: 2013-2-26 19:18
我有影距離牌, 因為估計要上巴士, 要在最後時刻留個紀念. 所以唔敢支持禁止影相.
但只影牌, 沒有自拍.

作者: oscarbenzene    時間: 2013-2-26 20:27
渣馬不應禁止自拍
同意跟跑品有關, 只要不影響到其他人就ok
今年同樣有人左穿又插+致命急停...慶幸我沒意外
作者: chengtszhang    時間: 2013-2-27 17:11
比賽過程中限制跑手影相, 打電話 或其他行為很難,  只求跑手自律及小心進行, 不傷及他人便 是.

今次只是意外, 希望跑手日後小心, 注意安全.

恒恒
作者: scscsc    時間: 2013-2-27 19:45
我覺得應在鳴槍後1分鐘內,在起跑區前後約200米自拍或隨便急停,因為對後面擁擠的跑手造成危險。另外,我覺得挑戰組應嚴格執行起跑區,應讓一些過往成績較佳的跑手進入,如10k42分內,這樣可令起跑較順利
作者: forget    時間: 2013-2-28 12:56
我發覺啲人都無乜意識,好似成條賽道得自己一個,急停綁鞋帶,盲CUT入水站,攞完水停低飲,左右開弓吐口水,影相只係其中一種,教育真係好重要
作者: smallegg    時間: 2013-3-1 09:10
得設一組專影相?
作者: sean33    時間: 2013-3-1 13:29
小弟覺得好多玩自拍o既朋友其實都係一年一度志在參與但又無乜點練跑o既一群,除o左影響報名quoter亦都對自身/其他跑手構成一定危險.大會不如考慮下攪d體驗團,劃開一條線用巴士載佢o地去各大"景點",俾參與者落地跑兩步,影張相.咁又唔影響想認真跑o既跑手(無論報名或比賽),亦滿足到班想參與"嘉年華"o既人~

我跑半馬挑戰組起步前竟然見有人拎住部A5咁大o既i pad o黎跑,我覺得佢真係想"挑戰"下自己囉~
作者: speedpurple0    時間: 2013-3-1 17:22
ht00272 發表於 2013-2-26 11:01
http://www.iaaf.org/about-iaaf/documents/rules-regulations#rules

IAAF COMPETITION RULES 2012-201 ...

其實聽歌都係唔俾架
上年有得獎運動員聽住歌跑
有人上訴無效, 大會照頒獎
作者: LG338    時間: 2013-3-1 18:03
其實唔難執行。

越來越多人影相, 系破窗理論。 一個人偷雞無人處理。 見到人地得, 自己又做, 以為影相系正常行為。

系挑戰組, 不可映相, 4:30上車, 嚴格執行一屆, 保證下屆路路暢通。

作者: raychan    時間: 2013-3-6 09:57
在外地參加馬賽時我一定會帶相機來跑, 拍下一些照片作為紀念.
我不會停下來拍, 而是跑住來拍, 個pace大約5:xx.
跑住來拍要經過自我訓練的.
作者: popo7    時間: 2013-3-10 15:12
要拍照者拍照時靠左(慢線)?
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-10 19:00
渣馬不應禁止自拍, 任何事係, 只要立左法, 就有好多問題,
反而教育一些意識給市民,才是治本的方法
作者: believew    時間: 2013-3-14 00:50
果段新聞係比賽一開始…果一百幾十人係諗住比賽先排前面… 我呢d陪步慢慢先起跑…玩自拍果d仲乜鼠到咁前
作者: Alan123    時間: 2013-7-11 19:54
個人自律
作者: patcochoi    時間: 2013-7-12 11:26
1.教育一下"跑品"
2.教育一下:急停,橫行及其他危險行為.

作者: nothize    時間: 2013-7-12 14:25
其實渣車: 已經有考牌, 有明文規定, 有法律, 有交通警, 亦有不同心態和程度的駕駛者.

結果係對大部份人嚟講, 係好的.
但都避免不了意外或不良駕駛行為的發生.

對參賽者嚟講, 一係就唔參加, 一係就做好啲成績, 排前啲起跑......如果唔係, 唯有包容.
作者: slauhk    時間: 2013-9-27 17:20
我唔反對自拍,畢竟D人肯做運動已好好,但要自律,行一邊唔好麻煩到人。

作者: colonelbruce    時間: 2013-10-30 15:44
影相 ok 既.... 可以建議 set d 自拍區比 d 人自拍囉....
作者: KatyWong    時間: 2013-11-1 11:22
跑步就跑步啦!人少影無問題!比賽進行中噤多人!咪玩啦!害己害人呀!
強烈反對!
作者: july1107    時間: 2013-11-2 00:05
致命急停影相自拍!
No way...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2