香港長跑網 - 長跑長友

標題: 感覺被挑機 [打印本頁]

作者: Pawda    時間: 2013-3-3 22:31
標題: 感覺被挑機

今日'下午easy run,可能因為剛剛過咗渣打關係,好少人跑。

途中見前面有位ching速度唔高,由於係easy run關係,所以一直都係跟住佢後面冇幾遠。但一到上斜,佢好似有d吃力慢咗落嚟,但我就keep住個均速,所以過咗佢。

過一陣到平路,位ching刻意加速過番我,本來我都冇為意,但佢一過我後就不停回頭望我個位置,好似想睇下我會唔會過番佢咁,但我冇理佢,繼續自己有自己跑。

過咗一陣有又第二條斜路,因為佢又慢咗落嚟,所以我再次過番佢。到咗平路,佢又特登加速過番我,又係不停咁回頭望我,嗰刻我感覺好似被挑釁,但我都冇理佢,仲特登再放慢d腳步,之後佢見拋遠咗同我嘅距離就冇再望番轉頭。

其實我跑得咁慢,你過到我又如何?

大家有冇類似經驗?

作者: LMF    時間: 2013-3-3 22:42
平常心
自己練緊咩就做咩
作者: kokyan_lam    時間: 2013-3-3 22:51
按自己既訓練目的來做PACING同途程即可, 唔需要理會其他人.
作者: ChowChow    時間: 2013-3-3 23:12
爭強好勝, 我會去踼波打籃球, 長跑的對手自有自己嘛, 睇開啲啦.  下次一係放一k放甩佢唔好再見到佢, 費事煩
作者: lewischan    時間: 2013-3-4 00:41
經常都有這種經驗,不過我好少理其他人。
作者: annannie    時間: 2013-3-4 00:52
我都有類似經驗,但我已經跑得好慢=v=
作者: JIMTSE    時間: 2013-3-4 06:29
自己跑步晤駛理人,有禮貌咪打過招呼囉!
作者: PABBPA    時間: 2013-3-4 08:19
JIMTSE 發表於 2013-3-4 06:29
自己跑步晤駛理人,有禮貌咪打過招呼囉!

讚好
作者: momolone    時間: 2013-3-4 08:43
有時我會跟住d比其他跑手做pacing﹗
作者: raychan    時間: 2013-3-4 08:51
平常心. 人人訓練目的唔同.
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-4 09:12
有時我會跟人
想試下跟人地個速度幾遠同耐
不過會跟後面
作者: cmanho    時間: 2013-3-4 09:17
各自修行, 無需比較~~
作者: dchsub    時間: 2013-3-4 10:27
有時恭敬不如從命咪衝吓
只要按住自己有幾多貨唔好谷壞

作者: awolswat    時間: 2013-3-4 10:48
經常有咁既情況, 所以我盡量唔跟太近,
過頭唔好望人! 費事人地以為我挑機!
作者: little-fish    時間: 2013-3-4 10:51
只會借人入慢pacing,而唔會斗快,分分鐘遇高"腳"就自取其辱,而今好像周街都係10km/40分鐘咁,與慢的斗快又冇意思••••••
作者: Pawda    時間: 2013-3-4 12:35
awolswat 發表於 2013-3-4 10:48
經常有咁既情況, 所以我盡量唔跟太近,
過頭唔好望人! 費事人地以為我挑機! ...

開始o既時候,我一直係o係佢身後大概二十米,冇貼近扯佢,只係因佢上斜實在太慢(近乎行)我至過佢,過佢時亦冇刻意加快或任何特別動作,自問冇任何挑釁行為.
作者: eokcyu    時間: 2013-3-4 12:40
He just another guy in the road. Do your own way and enjoy running or racing with him if you like. Everything is under your control.

作者: doracrap    時間: 2013-3-4 13:12
我有時跑得悶悶地﹐見到前面有人快少少少少都會試下跟,絶對唔係挑釁人地,係想挑戰自己,有個假想目標~
但好多時過完之後又無貨賣,咪只有慢返下來回氣~
同埋我係跑緩跑徑,雙線雙程,過完人要cut返入自己條線,自然要回頭望,撞到人就唔好啦,絕無挑機作份~
作者: raccon_mama    時間: 2013-3-4 13:22
師兄/姐, 不用太介懷, 有時係場入面悶悶地我都會追下人, 大家跟本操的野未必一樣, 我上清水灣道成日死下死下甘, 人人都過我, 不過好多時, 見到快過我的人好快就拆返了, 而我仍是向油塘果邊進發, 大家操的K數/目標不同, 不用計較.
反而, 我試過玩山賽, 一個大叔(佢玩30k, 我玩20k), , 在大上斜, 我扯晒蝦, 我讓俾佢pass, 佢竟回頭問 : 咩你依家先跑到呢度, 要檢討下lor (仲係教訓人的tone wor!!)..... (我心想, 咩事要甘話我wor) 總之, 我出盡力, 時限內完成米得lor...
作者: Pawda    時間: 2013-3-4 14:02

呢個經歷對我呢個初哥o黎講唔錯,起碼可以提醒自己有d舉動好容易令其他人誤會,引以為戒.
作者: armanxd    時間: 2013-3-4 15:01
我試過係運動場 我做緊約4:30mins/km
有個中學生無喇喇吊住我尾 吊左成5個圈 呼吸聲又大 明玩野
我咪再推快d 佢吊多2個圈就打左柴
之後我每次過佢 都望一望佢 最後dup低頭走人....
真係唔明佢諗咩
作者: dchsub    時間: 2013-3-4 15:39
armanxd 發表於 2013-3-4 15:01
我咪再推 ...

佢只係眼界開咗
因佢之前未見過勁人
作者: tango    時間: 2013-3-4 15:53
之後我每次過佢 都望一望佢 ....  ???

運動場跑圈, 唔係你吊人尾就係人地吊你尾, 呼吸聲大d又話人玩野, 每次過人又要望下佢, 都好不友善啫

佢又無傷害或阻礙到你, 就因為呼吸聲大影響到你? 公眾地方黎喎, 點解唔可以正面一點, 有人推當係動力, 佢跑唔到不妨鼓勵佢繼繼續努力, 多交一個跑友, 長跑長友

作者: armanxd    時間: 2013-3-4 16:26
當時學校陸運岩岩哂水人唔多 我跑外線而個學生明顯係追到你勁貼有種被推既感覺
不過咁又係既 可以當係一個動力

作者: mathew97726    時間: 2013-3-4 17:20
armanxd 發表於 2013-3-4 15:01
我咪再推 ...

係邊個場? 我都試過係球場外圍跑, 有個同我差唔多大既中學生追上黎, 我果日跑interval, 時快時休, 我休果陣佢追到就望住我, 我跑果陣(因為interval配速比較快)就實過到佢

仲要我跑interval, 所以時間同路程都短過佢, 我跑左無耐就走啦, 佢就望住我諗乜我耐力咁差
有時覺得我有我練, 你有你練, 你同我練果d野都唔同, 點比, 真係要比就唔該埋黎問我黎緊報左d咩, 到時比賽比過, 咁就有得鬥
作者: armanxd    時間: 2013-3-4 17:29
mathew97726 發表於 2013-3-4 17:20
係邊個場? 我都試過係球場外圍跑, 有個同我差唔多大既中學生追上黎, 我果日跑interval, 時快時休, 我休果 ...

小弟當時係斧山

作者: mathew97726    時間: 2013-3-4 17:35
armanxd 發表於 2013-3-4 17:29
小弟當時係斧山

有機會係同一個人
btw新黎新報到, 各位師兄師姐多多指教!
作者: little-fish    時間: 2013-3-4 18:01
斧山?千萬唔好挑機挑著根師兄等人,出事的
作者: coolmanlai    時間: 2013-3-4 22:09

我自己跑街或運動場都會追趕上前面不認識的跑手,亦會偶然回頭看對方,但不會多次重覆避免誤會(靚女除外).我相信呢件純屬誤會,他只是好奇,並無惡意.可能是閣下諗多咗呢!
作者: onionufo    時間: 2013-3-4 22:14
小弟係好幾個城市N咁多條路線、運動場練跑過都有過呢種經驗,實在好普遍
作者: kokyan_lam    時間: 2013-3-4 22:21
如果係我的話, 就算係過人還是俾人過都好, 平排時都可能偶然, 但一定唔會經常望對方, 尤其係運動場, 因為我覺得咁會有D挑釁性; 另外, 步速, 任何時候我都係依自己target去做, 唔會去追人地, 好簡單, 一來因為要執行訓練目標, 二來更重要的, 如果平日俾人追過就要立即追上, 或見前面有人就想超越, 在比賽時就非常容易俾人拉爆, 所以, 集中精神於自己步速同跑姿亦係平日訓練時要注意的地方
作者: JonesCheung    時間: 2013-3-4 22:29
我跑開街, 有時都會找一個步速差不多的跑友跟著他作假想敵, 一般人感到被壓迫也會提高步速, 但不會用眼神挑釁對方, 我會用這方法訓練自己。 同時我也有被壓迫的經驗, 大家良性競爭不存敵意。
作者: alanika    時間: 2013-3-4 22:37
你地就好啦,有人挑機,我平日跑東涌小蠔灣,莫講話跑手,連人影都冇隻,一個人自己跑晒成條路係好悶架,我真係寧願有人挑機...
作者: mtkdc    時間: 2013-3-4 22:47
我自己是跑圈的,個人覺得挑機行為很平常,反而斜Cut擋路才是大過。
作者: kokyan_lam    時間: 2013-3-4 23:09
alanika 發表於 2013-3-4 22:37
你地就好啦,有人挑機,我平日跑東涌小蠔灣,莫講話跑手,連人影都冇隻,一個人自己跑晒成條路係好悶架,我 ...

路上會唔會有野狗?
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-4 23:52
小弟都好驚被誤會挑機, 雖然吳會扭轉頭望人幾次! 最近一次練跑,臨到終點1k左右,俾個ching 過左頭, 我見就到終點想跑快番少少(其實仍然係慢), 追近咗個位ching, 點知佢以為我挑機, 加速谷咗一段, 攪到我幾吳好意思 ,大家經常跑同一區, 成曰碰面架碼!
作者: alanika    時間: 2013-3-5 07:55
kokyan_lam 發表於 2013-3-4 23:09
路上會唔會有野狗?

連續有四公里路都係見到石頭同雜草,無生命跡象, 所以有時來回10K都冇見過一個人。
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-5 08:06

斧山會唔會係我
望錶多過望人
望人都係望靚女
其次望人著咩鞋
作者: Pepe    時間: 2013-3-5 08:57

好平常吧!打個招呼啦!
作者: cmanho    時間: 2013-3-5 09:28
我都成日望靚女同望下其他師兄著咩鞋~~
希望唔好比其他師兄/姐覺得我挑佢地機啦~~

作者: little-fish    時間: 2013-3-5 09:30
還有3個星期,我便跑步兩週年了,在非賽道上唯一一次被挑,反而在仍是210lbs 時
那時跑步半年,第一次測試自己10km 能力,晚上在mos 長廊被挑臨尾那兩km 果時是6min/km pace, 現在就很輕鬆就算講電話都做到。
不過越跑得多,越唔敢挑人•••••••約跑我都永遠是最後那堆人。
作者: meia    時間: 2013-3-5 11:58
run at my own pace

作者: StephenKo    時間: 2013-3-13 22:29
tango 發表於 2013-3-4 15:53
之後我每次過佢 都望一望佢 ....  ???

我好多時都鼻塞鼻水鼻屎多,所以唞氣聲都會大啲,抱歉
作者: taekwondofu    時間: 2013-3-15 19:25
人人訓練目的唔同各自修行
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-16 09:18
見個post 上上落落咁耐, 我都想講兩句....
其實無話邊個啱同錯,如果佢公然玩野, 跑過左又笑下你,咁就要鬧啦.
但可能係樓主錯覺, 覺得佢係想跑過你, 其實佢又快又慢自己都唔想, 想做快d既成績, 但上到坡又覺得辛苦慢下來....
最緊要係平常心姐, 如果對自己太唔舒服, 咪好似樓主咁讓人地跑先, 咁就大家舒服啦 ~
作者: sm_man    時間: 2013-3-16 11:36
其實都唔使太大反應, 我都係慢腳一名....
我都試過係九龍仔見到有跑友走過PACING幾快, 所以試下跟左4,5個大圈, 只要係認真跑步一心一意
而且我一直係後面跟跑, 亦無不敬之意...放鬆D香港人
作者: Run2012    時間: 2013-3-16 21:24
今日係運動練習慢跑,不斷俾人超越
作者: muse2705    時間: 2013-3-16 21:27
有時如果做緊tempo run 比人跟下都好GA, 有D推動力可以令自己跑快D

作者: Ziramas    時間: 2013-3-22 15:20
he is a gay and you are handsome
作者: 臭男人    時間: 2013-3-23 16:10
觀點與角度, 唔使諗咁多

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2