香港長跑網 - 長跑長友

標題: adidas 最新科技跑鞋 energy boost [打印本頁]

作者: av123    時間: 2013-3-5 14:21
標題: adidas 最新科技跑鞋 energy boost
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=13012

作者: awolswat    時間: 2013-3-5 17:16
真的那麼神奇!?

作者: 固體蛇    時間: 2013-3-5 17:17
外國官網標價US$150
作者: CYRCON    時間: 2013-3-5 18:46
昨天我都有看過, 白色果舊個樣好似發保膠咁既樣
作者: armanxd    時間: 2013-3-5 19:27
咁多高科技又係呃人

作者: bunbun    時間: 2013-3-5 19:37
紀XX亦已試過, 並有雜誌登過(東Txxxx 26/2)

不過就"信不信由你"
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-5 20:37
我只係覺得$1099真係貴

不過個人鍾意ADIDAS
咁多隻BRANDS中最貼我對腳係佢。。。
作者: laputa99    時間: 2013-3-5 23:22
漿爆牛丸鞋
作者: CYRCON    時間: 2013-3-5 23:23
外表來看不是太討好, 而價錢真的比較貴點..........
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-6 00:01
我對牠落地後,回饋力量是向前(向前動力夠可省力)而不是向上(向上力太大可能傷腳)那部份有d保留! 真係要等d 高手,ching, 試一下先知?
作者: ccomeout    時間: 2013-3-6 12:21
太貴了!等佢降價先考慮
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-6 14:06
龜兔競跑 發表於 2013-3-6 00:01
我對牠落地後,回饋力量是向前(向前動力夠可省力)而不是向上(向上力太大可能傷腳)那部份有d保留! 真係要等 ...

或者咁講得唔得呢?

小弟以前中學有跳遠, 而跳之前果兩步係細步啲, 因為已經有前進動力
最後果兩步細步係將個人重心提升返我向上跳就得架喇
=.=講到一舊舊但我諗原理都係前進已經有動力, 佢彈你上去其實係用埋你前進動力幫你前進?!

可以參考下:
http://www.mobile01.com/topicdet ... 8&last=42193150
http://www.mobile01.com/topicdet ... 9&last=42158532
http://www.mobile01.com/topicdet ... 6&last=42215921
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-6 14:49
JoJoYip 發表於 2013-3-6 14:06
或者咁講得唔得呢?

小弟以前中學有跳遠, 而跳之前果兩步係細步啲, 因為已經有前進動力

多謝 Ching 指導! 感激!  但文中有提到鞋的回饋力量也有向左右兩側發展,想請教ching 的意見? 作用又大不大呢? 謝謝!
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-6 17:27
龜兔競跑 發表於 2013-3-6 14:49
多謝 Ching 指導! 感激!  但文中有提到鞋的回饋力量也有向左右兩側發展,想請教ching 的意見? 作用又大不 ...

其實我都係亂講
而家去試下先!
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-6 19:53
岩岩試左
係度講聲唔好意思我做左濕客無買野
只供參考腳試為實

Adidas跑鞋基本上好岩我對腳
好似度腳造咁
呢度亦唔例外
由於無us 10所以試大左半個碼
可能真係官方所講要大半個碼
因為我試真係大少少
但細返半個碼肯定會頂

但都算貼腳
著上去包得好舒服
著泥行左陣
個底真係幾正
彈彈下咁
如果唔係岩岩買左對gt2000可能帶左佢返屋企
不過個人擔心有兩點
1 經驗話我知個底好快蝕(我個人問題)
2 咁彈唔知會唔會令關節受壓

希望有人可以分享實跑經驗
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-6 21:43
JoJoYip 發表於 2013-3-6 19:53
岩岩試左
只供參考腳試為實

多謝師兄分享!
作者: Calf    時間: 2013-3-6 22:58
對鞋定位係慢跑鞋.....等佢出專業跑鞋...
作者: laputa99    時間: 2013-3-6 23:15
JoJoYip 發表於 2013-3-6 19:53
岩岩試左
只供參考腳試為實

那裏有得試?
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-7 10:16
laputa99 發表於 2013-3-6 23:15
那裏有得試?

周圍都有貨喇!
作者: blurmax    時間: 2013-3-8 11:11
標題: Adidas Boost
Have anyone one tried Adidas Boost before? Any Comment?

http://www.adidas.com/us/boost/_/N-1z128vz

登錄/註冊後可看大圖

作者: AY60    時間: 2013-3-8 13:29
著左三間幾十年,絕對有信心,世界冠軍也是穿三間,一於去馬! 吾幫親架鬼。
作者: blurmax    時間: 2013-3-8 13:45

"Hi there
Just got my hands, or should i say foot,on the new Adidas boost shoes and tried them out today
Well they feel,bouncy, squashy i would lie to say, however you actually feel they bounce back
They front foot is kind of tight, so needed to choose 2 numbers higher then i have regular.
All over i had the feeling i tend to run on the heels unlikely with my trail shoes or NB Minimus.
But overall after 10 K they left a good feeling.
Not used to run much in street shoes but i bought them for the upcoming ultra marathon in Singapore. Guess a god choice.
Anybody can share his experience
Keep running"
http://www.hkrunners.com/node/4943
作者: 100100100    時間: 2013-3-8 15:31
Is the same material of "soft cell" as the oldest adi's "torsion" sport shoeses?
作者: AY60    時間: 2013-3-8 18:46
務請民100盡快買對試跑點評一下,真系好想買一對。
作者: isaacchoy    時間: 2013-3-9 00:22
遲啲可能更多選擇呀

登錄/註冊後可看大圖

作者: bunbun    時間: 2013-3-9 06:18
今日明報:
應屆渣馬女子10 公里冠軍張庭欣和荃灣田徑會教練楊日雄,均曾試穿練習間歇跑和均速跑, 日雄表示: 「鞋底的回彈力比以前的跑鞋更強,幫助抬腿,跑起來更慳力。」目前香港只有練習版Energy Boost,不適合比賽使用。

作者: CYRCON    時間: 2013-3-9 06:20
現在這對鞋好HIT, 不斷賣廣告
作者: akirayuki    時間: 2013-3-9 17:06
我對呢一對鞋都好有興趣!!
作者: bunbun    時間: 2013-3-9 19:24
JoJoYip 發表於 2013-3-7 10:16
周圍都有貨喇!

旺角店, 只有display, 話未來貨
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-9 19:51
好鬼HIT ! 睇呢短期都吳會有折扣, 但$1099 真係幾貴   再咁發展落去,跑步就變了中產的玩意了
作者: CYRCON    時間: 2013-3-9 21:01
上次我去TST 專門店有貸. 望一望佢地就走黎SALE
作者: gkkkc    時間: 2013-3-10 16:45
等佢跌價先入手
作者: bunbun    時間: 2013-3-11 13:34

問過專門店, size 只剩下 US 7, 8號

新貨要等半年
作者: smken    時間: 2013-3-18 09:48
我想問各住師兄知唔知,對鞋幾時其他舖頭有得賣???(除左專門店同GIGASPORT)
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-18 09:55
旺角郎豪坊我見過有
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-18 12:57
想睇吓有冇師兄入手咗,可提供試跑報告
作者: cmanho    時間: 2013-3-18 13:31
1099太貴了!
作者: smken    時間: 2013-3-18 14:59
1099 真的太貴了,奕都係因為E個原因所以要諗一諗。
希望可以快D減價,最小可以用到 GIGASPORT 的 VIP 卡都好丫。(祈待中.......)
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-18 17:59
smken 發表於 2013-3-18 14:59
1099 真的太貴了,奕都係因為E個原因所以要諗一諗。
希望可以快D減價,最小可以用到 GIGASPORT 的 VIP 卡都 ...

師兄覺得幾多錢先係合理入手價?純粹 睇吓大家意見
作者: slauhk    時間: 2013-3-19 18:46
忍吓先......
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-19 18:57
龜兔競跑 發表於 2013-3-18 17:59

500可能買。。。

我見外國FORUM話個底蝕得好快。。。。所以如果平都話。。。
拎泥訓練用可能玩唔夠兩個月。。。
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-19 22:28
JoJoYip 發表於 2013-3-19 18:57
500可能買。。。

我見外國FORUM話個底蝕得好快。。。。所以如果平都話。。。

師兄果然係理智型的消費者, 我初頭重稔過 $800 -$900 就會忍吳住去買 而家會忍耐一吓.
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-19 22:48
龜兔競跑 發表於 2013-3-19 22:28
師兄果然係理智型的消費者, 我初頭重稔過 $800 -$900 就會忍吳住去買 而家會忍耐一吓. ...

唔係理唔理智~哈哈~係銀包乾硬化

同埋我諗呢度啲師兄姐月跑量可能200K以上真係著一排就爛
好唔抵~哈哈
作者: →JacKy仔←    時間: 2013-3-20 01:25
我見有ONLINE SHOP已經做緊8折.即係880
我自己都拎到7折,同緊2170對比緊邊對好著D先買,依家成日都走去試鞋,試多幾次試清楚個感覺先
作者: →JacKy仔←    時間: 2013-3-20 01:26
龜兔競跑 發表於 2013-3-18 17:59

500即係要4.X折,斷碼OUTLET都未必做到呢個價錢啵....
作者: smken    時間: 2013-3-21 11:41
我都係諗住700-800蚊就會買~~
但我尋晚親手去摸完後
個底真係好似好脆弱咁,有小小擔心佢的耐用程度>.<
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-21 12:20
smken 發表於 2013-3-21 11:41
我都係諗住700-800蚊就會買~~
但我尋晚親手去摸完後
個底真係好似好脆弱咁,有小小擔心佢的耐用程度>.<  ...

太子好多間都唔見有,師兄係邊度見到有嫁
作者: smken    時間: 2013-3-21 15:09
長跑傑 發表於 2013-3-21 12:20
太子好多間都唔見有,師兄係邊度見到有嫁

我尋晚諗住去尖咀的ADIDAS SHOP,點知佢地話春茗早收。
後尾去左尖咀海港城度間 gigasport 度試
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-21 15:14
原來係add 專門店, 感謝告之
作者: workhardbrother    時間: 2013-4-11 12:48
Hi smken, may I know how much discount could enjoy if using GIGASPORT 的 VIP 卡??

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2