香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手跑全馬的煩惱 [打印本頁]

作者: 長跑傑    時間: 2013-3-9 16:44
標題: 新手跑全馬的煩惱
小弟跑過10k用左52分鐘
跑21k, 用左2小時零1分鐘, 正打算下年跑全馬.
時間其次, 但驚自己未跑過頂唔順, 其實可以用咩方法去練,難道要跑106個運動場?
感謝教路
作者: bunbun    時間: 2013-3-9 16:51
金句: 循序漸進
每星期加長10%, 三個月都OK了
上網找一找program或睇一睇書

作者: 長跑傑    時間: 2013-3-9 16:52
bunbun 發表於 2013-3-9 16:51
金句: 循序漸進
每星期加長10%, 三個月都OK了
上網找一找program或睇一睇書

thanks
作者: 藍衫    時間: 2013-3-9 17:07
冇煩惱,去依到約下D師兄跑,跑幾多隻全馬都冇問題,https://www.longrun.hk/forum/forum-63-1.html
作者: little-fish    時間: 2013-3-9 18:25
10km 唔太靚仔,反正又到summer,你想跑長都唔得,先用6個月跑靚10km,再在10月練全馬,3個多月乜都夠,只要在summer keep 住跑。
我舊年由五月起,就像上述咁做,首次全馬冇問題(雖然比目標慢咗25分鐘)。當時我時間比你差一點,你後生,肯付出,首馬sub 330不是冇可能。
作者: tango    時間: 2013-3-9 19:42
時間其次既話,只要keep住6:30以上1公里,而又身體狀態正常的話,你聽日都可以走完1個全馬

最緊要慢
作者: echan811    時間: 2013-3-9 19:50
小弟因為舊年搞結婚,成個12月,1月都練得好少,最後都跑到5個鐘內,仲要好過上年10分鐘,所以俾啲信心就得㗎啦
作者: coolmanlai    時間: 2013-3-9 20:35
行吓跑吓休息吓,不要令到四頭肌抽筋,小腿抽筋都無問题,6個鐘時限一定得!

作者: 長跑傑    時間: 2013-3-9 21:29
little-fish 發表於 2013-3-9 18:25
10km 唔太靚仔,反正又到summer,你想跑長都唔得,先用6個月跑靚10km,再在10月練全馬,3個多月乜都夠,只要 ...

聽完師兄講而家好有方向 !! 我會努力做靚10k成績, 2014全馬見, thanks !!
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-9 21:30
coolmanlai 發表於 2013-3-9 20:35
行吓跑吓休息吓,不要令到四頭肌抽筋,小腿抽筋都無問题,6個鐘時限一定得!

知道, 會小心地跑 !
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-9 21:31
藍衫 發表於 2013-3-9 17:07
冇煩惱,去依到約下D師兄跑,跑幾多隻全馬都冇問題,https://www.longrun.hk/forum/forum-63-1.html ...

哈哈, 我加入既主要原因 , 希望搵多d師兄一齊跑 ~
作者: little-fish    時間: 2013-3-10 00:21
解決長跑老抽問題,不是停下拉筋,也不要揸松節油,只要跑慢些,過一段時間就得,千萬唔好用大會提供的油,。
作者: gisp    時間: 2013-3-10 01:16
夏天KEEP到夜晚跑8至10K努力KEEP兩分鐘一圈,涼D先跑長D,10K開始,兩K兩K加上去,
20,25,30跑多幾次先加,平日跑8-10K或INTERVAL 800快400休,放假先長課.
比賽前跑到32K就SUB5一定得,SUB4要3個半鐘跑到35K,最好38K.
比賽唔使幫襯7仔又唔使等過馬路,又會儲碳,到時自然會快D.
自己以前第一次全馬操到32K結果4:3X完成.
今年操到3個半鐘38K,結果3:3X完成.
做到SUB4既人應該平時都可以50分跑完10K,我而家大約46分左右.
10K跑到45果D應該3:30內.
我覺得10K係一個簡單指標,當然跑到10K唔等於跑到全馬,但跑到全馬一定跑到10K.
作者: Calf    時間: 2013-3-10 14:11
我半馬跑1:25,第一次全馬sub3可能性大嗎?
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-10 19:25
little-fish 發表於 2013-3-10 00:21
解決長跑老抽問題,不是停下拉筋,也不要揸松節油,只要跑慢些,過一段時間就得,千萬唔好用大會提供的油, ...

係, 跑跑下腳痛,肚痛... 都係忍一陣, 好快又無事, 順返, 好奇怪 ~
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-10 19:29
gisp 發表於 2013-3-10 01:16
夏天KEEP到夜晚跑8至10K努力KEEP兩分鐘一圈,涼D先跑長D,10K開始,兩K兩K加上去,
20,25,30跑多幾次先加,平日 ...

THANKS~ 而家10K仲係52左右, 我諗要追到50M, 再2 K 2 K 咁加上去 ~
作者: StephenKo    時間: 2013-3-13 22:04
加油,我也希望出年跑到全馬
作者: lewischan    時間: 2013-3-14 00:37
我都系跟D師兄跑
佢地會有好意建議比你的
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-14 03:31
lewischan 發表於 2013-3-14 00:37
我都系跟D師兄跑
佢地會有好意建議比你的

真的希望可以夾到時間同各師兄練跑~
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-14 03:32
StephenKo 發表於 2013-3-13 22:04
加油,我也希望出年跑到全馬

出年見 !
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-14 23:10
加油!我都想跑全馬!有機會約埋一齊練!
作者: StephenKo    時間: 2013-3-15 00:37
JoJoYip 發表於 2013-3-14 23:10
加油!我都想跑全馬!有機會約埋一齊練!

現時我儲飛行里數>_<
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-16 09:23
StephenKo 發表於 2013-3-15 00:37
現時我儲飛行里數>_

飛行里數??? 師兄跑到曉飛
作者: 小叻    時間: 2013-3-17 22:47
我跑第一隻全馬時, 實力同你咁上下, 約50分10K, 之後膽粗粗跑半馬2:0X, 一星期練3課, 每課10-15K左右, 2個月之後就跑全馬, 當年時限得5個鐘, 最後我4:30完成.
只要年輕和夠鬥志, 無傷無病, 無可能完成唔到!
當然練得少, 跑得比較辛苦, 事後要休息耐D~!
未知你目標, 如果只是完成, 真係一星期抽幾日練跑就得!
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-17 23:03
小叻 發表於 2013-3-17 22:47
我跑第一隻全馬時, 實力同你咁上下, 約50分10K, 之後膽粗粗跑半馬2:0X, 一星期練3課, 每課10-15K左右, 2個 ...

年輕和夠鬥志我會加油的, 一星期2日都OK既 ~ 成績都關心, 但第一次就無所謂, 希望唔會5小時啦=.=""THANKS 小叻 !!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2