香港長跑網 - 長跑長友

標題: 咁既 Nike+ Sport Watch GPS 係咪正常? [打印本頁]

作者: wongkel    時間: 2013-4-10 13:03
標題: 咁既 Nike+ Sport Watch GPS 係咪正常?
用左隻 Nike+ Sport Watch 差不多一年,之前每次開始跑時,佢都要 detect 一大輪 (~5mins) 先接收到,最近呢一兩次仲要10幾分鐘,係咪唔正常?其他牌子有冇D咁既問題架我想問下各位CHing?
作者: allanccl    時間: 2013-4-10 13:45
這排天氣差,雲厚、下雨、雷電等也會映響GPS訊號接收,會慢d才收到,但唔會十幾分鐘咁離譜。我用開Garmin及 outbound GPS 手錶都在一分鐘內搵到GPS,平時天氣好約三、四十秒但可。你會唔會附近好多高樓檔住?
作者: Bonsir    時間: 2013-4-10 14:30
自己都係用Nike Sportwatch, 完全無問題 . 1分鐘內search到
作者: akirayuki    時間: 2013-4-10 17:21
我間中都有咁既情形出現, 特別呢排多雨又多雲, 成日都測唔到
作者: wongkel    時間: 2013-4-12 11:03
我向屯門、洪水橋一帶。Yes 我都唸可能係天氣問題。
作者: awolswat    時間: 2013-4-12 12:17

落雨天最差! 我都試過5分幾鐘先收到GPS.
所以出跑前, 我都會先放隻錶係窗口,
收到signal先出門口! 落到場一開就GPS Ready!
作者: akirayuki    時間: 2013-4-13 15:01
但係連續咁跑幾日又唔會好差!

一唔跑幾日, 隻錶就會好耐先detect 到
作者: Kennysan    時間: 2013-4-14 17:02
wongkel 發表於 2013-4-12 11:03
我向屯門、洪水橋一帶。Yes 我都唸可能係天氣問題。

我也是洪水橋人,一般1-2min攪掂
作者: raymondli    時間: 2013-4-14 22:28
Polar 3-4mins

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2