香港長跑網 - 長跑長友

標題: 你地跑緊步時會唔會聽歌?? [打印本頁]

作者: vmhk    時間: 2008-10-8 18:37
標題: 你地跑緊步時會唔會聽歌??
如果會聽下歌.你地部mp3機or手機點袋???
有冇好建議
作者: 力    時間: 2008-10-8 18:57
I will use arm band to store my mp3 during running.
作者: 全馬    時間: 2008-10-8 20:42
我唔會, 因為我試過被音樂搞到亂晒步速, 呼吸又亂龍! 可能我集中能力低啩!
依家一路跑, 個心唱住自己的歌
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-8 20:58
我以前跑一定會聽歌,因為覺得聽住歌d時間好似易過d,唔覺唔覺就會跑到終點。
後來知道咁樣唔好,開始試吓帶住但係唔聽住,到有需要既時候先聽。到咗而家已經習慣咗唔使聽住歌來跑步都唔覺悶。
作者: 最強幻像    時間: 2008-10-8 21:44
小弟雖然鍾意聽歌,但從未試邊聽邊跑,我鍾意聽到自己跑步時有節奏的呼吸聲,感覺好實在。
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-8 21:46
原帖由 全馬 於 2008-10-8 20:42 發表
我唔會, 因為我試過被音樂搞到亂晒步速, 呼吸又亂龍! 可能我集中能力低啩!
依家一路跑, 個心唱住自己的歌

我都唔會聽歌
好彩以前冇mp3 冇養成呢個習慣
而家主要都靠"純意志"來跑完
並不靠歌來使自己"興奮"
作者: vhtober    時間: 2008-10-8 22:15
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-8 20:58 發表
我以前跑一定會聽歌,因為覺得聽住歌d時間好似易過d,唔覺唔覺就會跑到終點。
後來知道咁樣唔好,開始試吓帶住但係唔聽住,到有需要既時候先聽。到咗而家已經習慣咗唔使聽住歌來跑步都唔覺悶。:v ...

下...mud 唔好架咩? 我會聽住跑架...因為有時會覺得好悶..我又係跑運動場既..跑來跑去都係見果d野..咪聽下歌仔law...搞搞下無得聽果時..會好無mood 跑law...我用手機聽moov 架.會放在小腰包入面..我都習慣用腰包..反正又要帶id card, 又要帶$~
作者: Ning    時間: 2008-10-8 22:24
I shall listen to the radio while training, but NOT in racing.
作者: lvrunner    時間: 2008-10-8 22:25
I usually clip my tiny mp3 player on the waist band of my shorts.  Okay without music when running shorter distance.  When running 4, 5 hours, I need my music definitely, it is a torture otherwise.  I cannot stand hearing my own breathe for that long.  But I did a marathon last Saturday without music (rules), all I heard for 26.2 miles was wind blowing noice and the my poncho rubbing against my body.
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-8 23:19
原帖由 vhtober 於 2008-10-8 22:15 發表

下...mud 唔好架咩? 我會聽住跑架...因為有時會覺得好悶..我又係跑運動場既..跑來跑去都係見果d野..咪聽下歌仔law...搞搞下無得聽果時..會好無mood 跑law...我用手機聽moov 架.會放在小腰包入面..我都習慣用腰包 ...

vhtober ctse:
我講既唔好主要係因為聽住歌會聽唔到自己既腳步聽正唔正常,同埋如果係跑街既話由其是馬路邊唔多唔多都會有d唔安全。其實呢d亦係一種個人既習慣,正如我初初跑步既時候都一定會聽住歌來跑。
作者: meimei    時間: 2008-10-9 01:35
除此之外,我認為做mud都要集中精神,聽住歌跑,實在難以集中精神.
作者: hobbywet    時間: 2008-10-9 10:17
我會聽收音機的節目,好似無咁悶,但比賽就唔會,雖然我跑得唔快,聽歌唔會影響成績,但人多比賽應該唔會悶
作者: 曲奇    時間: 2008-10-9 10:26
唔聽歌跑會好悶咁喎...
我還未進入到化境,100巴仙集中精神去跑步呀...
作者: redred    時間: 2008-10-9 12:29
一時時,睇心情
但一個人跑時會聽多
如有人陪便唔聽,因為我跑跑下會講野吹水
作者: vmhk    時間: 2008-10-9 21:12
咁都比你地知道我係跑步新手
我都係練左幾次跑..不過有時會好悶 ...一悶就想放棄 又試過揸住手機跑.不過我好大汗 怕整壞部機..e幾日去買番個arm band 先
thx 各ching
作者: FYLI    時間: 2008-10-10 15:03
我都有試過呢立全馬朋友的經驗
作者: vhtober    時間: 2008-10-10 20:05
原帖由 redred 於 2008-10-9 12:29 發表
一時時,睇心情
但一個人跑時會聽多
如有人陪便唔聽,因為我跑跑下會講野吹水

唔得wor...跑 + 吹水...會好口乾架....
作者: vhtober    時間: 2008-10-10 20:08
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-8 23:19 發表

vhtober ctse:
我講既唔好主要係因為聽住歌會聽唔到自己既腳步聽正唔正常,同埋如果係跑街既話由其是馬路邊唔多唔多都會有d唔安全。其實呢d亦係一種個人既習慣,正如我初初跑步既時候都一定會聽住歌來跑。

都岩既..如果跑街會好危險la...不過唔打緊..我係運動場lover...
作者: SimonFai    時間: 2008-10-13 14:58
Yea ! I need music, feel more relax during my run.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2