香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有關比賽需要支票俾錢 [打印本頁]

作者: tinospecial    時間: 2013-5-8 22:05
標題: 有關比賽需要支票俾錢
小弟初來報到,多多指教

想問各位師兄姐,如果我本身冇支票戶口, 親朋戚友都冇, 咁可以點

作者: Kinght    時間: 2013-5-8 23:54
信用卡得嗎?
作者: LL3578    時間: 2013-5-9 00:17
Kinght 發表於 2013-5-8 23:54
信用卡得嗎?

如果有賽事係提供/淨係得網上報名,就要用信用卡
作者: 光中跑者    時間: 2013-5-9 08:44
有本地賽事只可以支票付報名費?
作者: leehyalbert    時間: 2013-5-9 09:31
我覺得最黑人憎是某間專主辦好多10k, 半馬等賽事的機構(不是跑會), 只係獨估一味收cheque, 連入銀行過數都唔得.

唔收credit card可以理解, 因為銀行過數, 和附加費等問題, 對主辦當局可能是負擔.

但連報名者到銀行入cash, 或用提款機過數都唔得, 就真係過份 (又無附加費要俾)
作者: LL3578    時間: 2013-5-9 12:35
光中跑者 發表於 2013-5-9 08:44
有本地賽事只可以支票付報名費?

應該係大部分既賽事都係
作者: tinospecial    時間: 2013-5-9 13:44
雖然可以搵人幫,但唔可以下下靠人嘛, 真係好麻煩!!
諗緊有咩方法令到自己有支票
作者: lewischan    時間: 2013-5-9 14:21
tinospecial 發表於 2013-5-9 13:44
諗緊有咩方法令到自己有支票 ...

找人系銀行做的朋友問下點樣申請到啦

作者: 炒炒    時間: 2013-5-9 18:06
tinospecial 發表於 2013-5-9 13:44
諗緊有咩方法令到自己有支票 ...

HSBC, HSB, Citi 等綜合戶口都有支票簿

作者: Pepe    時間: 2013-5-9 18:48
其實可以考慮買本票\禮卷,不過要手續費,同埋問收票人是否接受。
作者: tinospecial    時間: 2013-5-9 20:46
Pepe 發表於 2013-5-9 18:48
其實可以考慮買本票\禮卷,不過要手續費,同埋問收票人是否接受。

如果次數少都OK,但用得多次次都俾手續費好唔抵
作者: tinospecial    時間: 2013-5-9 20:47
炒炒 發表於 2013-5-9 18:06
HSBC, HSB, Citi 等綜合戶口都有支票簿

有問過呀,但佢銀行又要存定一萬係度先唔少MINIMUM CHARGE...
作者: coolmanlai    時間: 2013-5-9 21:05
去創x銀行開個支票戶口只需500元結存就不收任行費用啦!
作者: tinospecial    時間: 2013-5-9 21:28
coolmanlai 發表於 2013-5-9 21:05
去創x銀行開個支票戶口只需500元結存就不收任行費用啦!

!!!!!好有用既情報~~THX!!
作者: 大力    時間: 2013-5-9 22:55
我親身上田總交表,可以比 cash。
作者: tinospecial    時間: 2013-5-9 22:56
大力 發表於 2013-5-9 22:55
我親身上田總交表,可以比 cash。

SOSAD....得星期六OK...岩岩星期一至五我LUNCH同佢地撞時間

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2