香港長跑網 - 長跑長友

標題: OUTBOUND 還是BRYTON? 求意見 [打印本頁]

作者: qwgyuz86    時間: 2013-5-16 21:39
標題: OUTBOUND 還是BRYTON? 求意見
原來想買隻OUTBOUND H100 玩玩作為自己第一隻跑步錶, 但而家睇睇下又好似BRYTON 也不錯...
我不騎單車...
夏天有時會游水
跑步有時室外, 也會室內

到底買什麼好呀?
作者: ming4883    時間: 2013-5-16 23:42
有筆直就 BRYTON (介面及功能比較全面)
無筆直就 OUTBOUND (有齊基本功能, 但體積較大)

利益申報: 小弟用緊 OUTBOUND H100
作者: JoJoYip    時間: 2013-5-16 23:58
睇價錢
不過想有恆心我建議有貴買貴
買左唔用對唔住自己嘛
呢刻唔游水可能為左試下隻錶走去游又可能會鐘意呢~

利申:我個人好多玩具都係咁樣培養興趣
作者: qwgyuz86    時間: 2013-5-17 00:07
ming4883 發表於 2013-5-16 23:42
有筆直就 BRYTON (介面及功能比較全面)
無筆直就 OUTBOUND (有齊基本功能, 但體積較大)

師兄介唔介意講下功能點樣全面一D?

其實我主要係考慮緊CARDIO 40H, 佢比OUTBOUND H100 多什麼重要的功能呢?
因為我未買過跑步錶, 睇完好多POST 都唔係好清楚
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-5-17 00:17
我都苦惱緊入手邊隻
作者: keithlky    時間: 2013-5-17 00:20
一頁四顯示係現今標準。

但最重要係GPS chipset, 晶片速率,準確度,天線行先,否則其他功能也不可靠。
作者: ming4883    時間: 2013-5-17 00:27
qwgyuz86 發表於 2013-5-17 00:07
師兄介唔介意講下功能點樣全面一D?

其實我主要係考慮緊CARDIO 40H, 佢比OUTBOUND H100 多什麼重要的功能 ...

Bryton 內建訓練與其他間歇訓練選項,呢個功能對體能及速度訓練好有用 (唔駛自己手動撳錶咁麻煩)

另外 Bryton 最多可以顯示 3 - 4 個資訊 (e.g. distance, pace, heart rate, time),呢個比 OUTBOUND 方便

補充: OUTBOUND GPS 功能 ok, 好天時 2-3分鐘已經可以鎖定衛星,天陰 / 雨天時大約 5-7分鐘
作者: cpfock    時間: 2013-5-17 00:30
keithlky 發表於 2013-5-17 00:20
一頁四顯示係現今標準。

但最重要係GPS chipset, 晶片速率,準確度,天線行先,否則其他功能也不可靠。 ...

Keith, BRYTON是否在你以上提及的各方面都比OUTBOUND優勝 ^^
作者: tkorunner    時間: 2013-5-17 11:23
outound 和 bryton 我都試過, bryton 對我來說可同一時間顯示 average pace 和 instant pace. 這是最大優勢.  Outbound 已送了給一個初練長跑的朋友.  
作者: tpcwong    時間: 2013-5-17 23:13
多謝Ching意見,很有用。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2