香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑完之後, 個頭好唔舒服 [打印本頁]

作者: 全馬    時間: 2008-10-13 16:00
標題: 跑完之後, 個頭好唔舒服
上週六操左一課10km, 約45min。唔知係咪太搏命(對我黎講), 第二日個頭好似俾野塞住左咁, 兩邊耳仔聽野時好似隔左一層棉花。直到今日都仲係。
唔知有無ching試過咁o既情況。
作者: kenneth    時間: 2008-10-13 16:02
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-13 16:05
師兄,

跑完有沒有凍親呀?是否感冒呀?
跑完一身汗,秋風一吹,寒氣(中醫稱外邪)入體,
跑完抵抗力低,容易中招.
作者: saki    時間: 2008-10-13 16:06
會不會是耳x太多????
作者: nc    時間: 2008-10-13 16:14
原帖由 全馬 於 2008-10-13 16:00 發表
上週六操左一課10km, 約45min。唔知係咪太搏命(對我黎講), 第二日個頭好似俾野塞住左咁, 兩邊耳仔聽野時好似隔左一層棉花。直到今日都仲係。

ching有沒有感冒病症? 小心感冒菌入耳 都是睇吓醫生好d.
作者: ram    時間: 2008-10-13 16:28
全馬兄:現在秋涼好易感親架,要小心身體
一於睇睇醫生穩陣d~
作者: blurmax    時間: 2008-10-13 16:58
小心感冒菌入耳 都是睇吓醫生好d.

X 2 - take care and get well soon
作者: Andy    時間: 2008-10-13 17:21
標題: 回復 1# 的帖子
I had pain inside one of the ears when running down a slope for two time.  I just slowly cooled down and then stopped running and the symtom disppear.   I think whenever we feel uncomfortable just stop running is better.
作者: edwinc    時間: 2008-10-13 18:57
若無感冒symptoms, 未必關感冒事, 可能係耳壓不平衡所致

人體耳鼻喉相通, 而且頭骨裡有幾個空間(sinuses)作平衡氣壓之用, 當耳鼻喉一些通道阻塞或外在壓力失衡(like traveling on the plane)時, 耳部會"盟", 嚴重些會痛

1) 當時有否鼻塞或鼻敏感? 鼻內的通道受阻時持續作大幅度呼吸(e.g. running), 可能會造成耳壓不平衡
2) 外在環境: 當天是否很大風? 下雨或者氣温extreme(太冷或太熱)? 外壓不穩定亦是原因

如果只是耳壓不平衡的話, 通常無大礙, 多打"喊怒"或作咀嚼通常會很快復原, 一兩天也不出奇
不過symptom持續的話當然要睇醫生啦

如果經常性有這個問題就要認真check check, 睇下係米可能有鼻竇炎或者其他耳鼻喉之類
的毛病
作者: 全馬    時間: 2008-10-13 22:04
首先多謝各位的關心。
至現時為止, 小弟仍無感冒徵狀, 耳水一直平衡, 無暈無嘔, 耳垢亦清除了。
但問題同時亦存在~~~個頭好脹, 但又唔痛, 好似戴左個大頭佛咁, 好奇怪好辛苦! 救命呀  
我懷疑都係感冒想發作, 希望聽朝訓醒無事。
作者: lvrunner    時間: 2008-10-13 22:15
原帖由 全馬 於 2008-10-13 06:04 發表
首先多謝各位的關心。
至現時為止, 小弟仍無感冒徵狀, 耳水一直平衡, 無暈無嘔, 耳垢亦清除了。
但問題同時亦存在~~~個頭好脹, 但又唔痛, 好似戴左個大頭佛咁, 好奇怪好辛苦! 救命呀  
我懷疑都係感冒想發作, 希 ...

It might be allergy (hay fever).  It happened to me before and it disappeared after a few days.

作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-13 23:38
原帖由 全馬 於 2008-10-13 22:04 發表
首先多謝各位的關心。
我懷疑都係感冒想發作, 希 ...

早點休息,如果明天仍然唔舒服,建議去見醫生檢查清楚.
作者: 曲奇    時間: 2008-10-13 23:44
我都試過類似咁o既情況...
做完運動後好似有一層膜隔住聲音嘛..
不過過多一陣就冇野啦..
別太擔心~
作者: kopo1128    時間: 2008-10-14 14:10
原帖由 全馬 於 2008-10-13 16:00 發表

我都有此現象. 尤其是有點鼻塞及傷風時, 如果出力跑, 問題更明顯. 可能真是耳壓不平衡. 過一會就無事.如果情況持續, 我諗睇下醫生會好D.
作者: ccz    時間: 2008-10-15 22:15
標題: 回復 10# 的帖子
全馬兄: 現在好返未? 量一下血壓, 血壓高會有頭脹的感覺.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2