香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手選購跑鞋求指教 [打印本頁]

作者: nothize    時間: 2013-6-6 21:23
標題: 新手選購跑鞋求指教
9 年之前著過 New Balance, 今次想試下 Mizuno.

做 myprecisionfit 測試得出結果係 Wave Creation 14.
我見之前有啲文話 creation 啱重磅人, 又會焗過 rider. 我 130 lbs, 應該唔算重磅人.
另外, 點知需唔需要買 wide 版? 睇官網好似唔覺有教人點分辨.
Wave Inspire 9 好似唔錯, 但見過呢度文章話扁平足先啱用.

大家會參考甚麼來買鞋呢?

我諗住用來訓練用, 慢跑, 跑街, 重都唔緊要, 最緊要保護到對腳.
我右腳足弓好似比左腳低好少好少. 左腳似一般至低足弓.
左鞋底磨損情況係非常後跟中間, 右鞋底則偏右後.
同埋當我跑到小腿無力時就會轉為 fore/mid-foot striker, 大腿無力就轉返 heel striker. myprecisionfit 度我揀咗 mid-foot striker.

謝謝!!
作者: 孖八    時間: 2013-6-6 23:17
Creation 是顶级缓冲型
Inspire    是次顶级稳定型
适合两种脚型哦~
作者: lamlamsir    時間: 2013-6-6 23:24

後者for 平足
以130lbs的體重選路跑鞋都可以:wave idaten gr系列。
作者: nothize    時間: 2013-6-9 04:23
孖八 發表於 2013-6-6 23:17
Creation 是顶级缓冲型
Inspire    是次顶级稳定型
适合两种脚型哦~

啊! 那麼我都係選擇緩沖型好似好啲. 有問題先再考慮是否需要穩定型.

第一對似乎 Rider 15/16 就夠. 聽說 rider 16 比 rider 15 輕和透氣, 換來少了保護和鞋底快些磨損.

猜想若訓練強度很低跑鞋的影響應該不會一下子太強勁地顯現出來.

反而我若再不趕緊開始便會漸漸失去動力....
作者: nothize    時間: 2013-6-9 04:47
lamlamsir 發表於 2013-6-6 23:24
後者for 平足
以130lbs的體重選路跑鞋都可以:wave idaten gr系列。

如果多啲資料係咪好啲架?

32 歲 170cm, 130lbs, pace 係慢嗰隻. (大概 8 min / 1km 或更慢)

很懶換鞋, 盡量著到爛為止.

路跑鞋如 Wave Idaten 比較慢跑鞋如 Wave Rider 輕(和薄?), 會比較快損耗鞋底嗎? 若很快就換一對跑鞋我會很心痛
作者: 孖八    時間: 2013-6-9 09:18
nothize 發表於 2013-6-9 04:23
啊! 那麼我都係選擇緩沖型好似好啲. 有問題先再考慮是否需要穩定型.

第一對似乎 Rider 15/16 就夠. 聽說 ...

网上听闻普通慢跑鞋的寿命约等于挂牌价1蚊=1K~
比CHING作参考
作者: nothize    時間: 2013-6-9 14:12
看台灣美記 Idaten 2 GR 比 Rider 16 平少少. 沒有 SR touch, 輕 ~80g 一隻.

allanccl 之前著呢個型號跑馬拉松同賽前練習.

重點係平, 輕, 有保護, 偏向快 pace.

由於我想用慢 pace 練習, Idaten 2 GR 可作為比賽的候選鞋! 多謝 lamlamsir 既建議!
作者: nothize    時間: 2013-6-9 18:15
剛試 rider 16 wide 44 号 右腳有少少頂指。
作者: alivemusic    時間: 2013-6-11 14:36
小弟著緊M記Aero11,跑左3百幾K對鞋後踭底塊膠(黑色塊X10) 差
作者: iohckk    時間: 2013-6-11 18:26
日常練習的慢跑鞋最好有2對(或以上)輪換使用,可以延長跑鞋的壽命
作者: nothize    時間: 2013-6-12 01:42
alivemusic 發表於 2013-6-11 14:36
小弟著緊M記Aero11,跑左3百幾K對鞋後踭底塊膠(黑色塊X10) 差

oh 3xx KM 咪大概 10 個月至一年??

我突然又諗不如買對平平地慢慢練姿勢同耐力先......無咁厚底的鞋好像平點, eg. Idaten
作者: nothize    時間: 2013-6-12 01:44
iohckk 發表於 2013-6-11 18:26
日常練習的慢跑鞋最好有2對(或以上)輪換使用,可以延長跑鞋的壽命

你有邊啲鞋啊?
作者: iohckk    時間: 2013-6-13 02:11
nothize 發表於 2013-6-12 01:44
你有邊啲鞋啊?

路跑練習鞋有3對:Adizero Tempo,Wave Idaten和Wave Precision
跑山2對:Adidas Kanadia TR4,New Balance MT310
每對鞋都是趁大減價時買,全部都不超過$400,Idaten更是<$300

跑鞋資料當然要知多一些,不過我相信試鞋第1個感覺就最真確
如果由前掌、足弓到腳跟每部份都貼服舒適的話就是一對適合自己的跑鞋
作者: nothize    時間: 2013-6-13 03:33
iohckk 發表於 2013-6-13 02:11
路跑練習鞋有3對:Adizero Tempo,Wave Idaten和Wave Precision
跑山2對:Adidas Kanadia TR4,New Balan ...

嘩! 呢個價錢我淨係買到兩對

好策略!

嗯, 明白, 實踐始終可靠過空想.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2