香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑圈.. [打印本頁]

作者: 細明哥    時間: 2008-10-14 12:41
標題: 跑圈..
前日係鄧記慢跑' 見到一位CHING開始從8線跑' 跑咗1個圈後轉入7線' 如此類推到1線為1set' 跑咗3set'  每set 3400米  共10.2K
這樣跑法可以幫助經常唔記得圈數的人 同埋有的新意  值得推介 !
作者: csrunner    時間: 2008-10-14 13:22
咁樣跑會記得圈數, 但係會唔記得自己應該用咩野速度... 例如跑第一線係2分鐘, 咁跑第五線要係咩野時間先係 '均速' 呢??

如果唔計時間就ok嘅.

其實而家大部份手錶都可以計lap, 唔會唔知跑咗幾多圈喎.
作者: 力    時間: 2008-10-14 13:26
原帖由 ming2884 於 2008-10-14 12:41 發表
前日係鄧記慢跑' 見到一位CHING開始從8線跑' 跑咗1個圈後轉入7線' 如此類推到1線為1set' 跑咗3set'  每set 3400米  共10.2K
這樣跑法可以幫助經常唔記得圈數的人 同埋有的新意  值得推介 !

Very interesting method and 有新意
作者: 曲奇    時間: 2008-10-14 13:52
原帖由 ming2884 於 2008-10-14 12:41 發表

一路跑要一邊記自己cut入第幾線..
哈,其實同數圈都差唔多..
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-15 13:18
其實睇返時間就會知~~我都成日唔記得架~一睇個時間就會知
跑慣應該會知道時間去到邊~長跑個個圈的圈速不會差太遠~
作者: SimonFai    時間: 2008-10-15 14:03
Very interesting
Let me try. Thanks.
作者: leefs    時間: 2008-10-15 14:13
我跑場咁多年都喺咁跑法,
通常每SET(8个圈)至會睇時間,
好處喺唔使刻意數圈,
通常走3SET當跑10K,
第3SET會跑得最快!

作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-15 22:52
咁跑不用數圈,可能唔會咁悶
3set =10.2k,幾方便啊!
小妹多數跑街,可以去鄧記試吓這方法,順便向高手偷師

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2