香港長跑網 - 長跑長友

標題: Garmin 610充電問題求救~ [打印本頁]

作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-6-19 12:40
標題: Garmin 610充電問題求救~
各位師兄~

小弟只610用左2年,最近電池出問題充不到電~
打去Sports world話要寄返去台湾收800都唔打緊,最大鑊要4-6個星期!
有無師兄知道其他方法維修呢???
作者: 炒炒    時間: 2013-6-19 14:17
點樣充唔到電法?

Detect 唔到定 % 不增反減定其他?
作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-6-19 14:31
炒炒 發表於 2013-6-19 14:17
點樣充唔到電法?

Detect 唔到定 % 不增反減定其他?

之前經常不增反減,今日直頭充住電100%,拔除充電後就無電,然後關機...
作者: allanccl    時間: 2013-6-19 14:49
icecoffeenomilk 發表於 2013-6-19 14:31
之前經常不增反減,今日直頭充住電100%,拔除充電後就無電,然後關機...

請問是用原裝跟錶來的USB火牛嗎? 最近有無用勁電量奶媽或大A急叉火牛來叉電(市面有2A輸出,有2-4個USB出)?
作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-6-19 14:52
allanccl 發表於 2013-6-19 14:49
請問是用原裝跟錶來的USB火牛嗎? 最近有無用勁電量奶媽或大A急叉火牛來叉電(市面有2A輸出,有2-4個USB出 ...

只用原裝~~
作者: allanccl    時間: 2013-6-19 14:54
icecoffeenomilk 發表於 2013-6-19 14:52
只用原裝~~

超了一年保用? 抑或是水貨,所以要收咁貴?
作者: 柔詠    時間: 2013-6-19 14:56
小弟都想緊.....若隻310收山後....買610(白色) / 910 ?
作者: 炒炒    時間: 2013-6-19 16:38
icecoffeenomilk 發表於 2013-6-19 14:31

如果係不增反減, 似乎係 Common Issue, 因我都試過, 睇佢 Official Forum 都有人問有人講
佢地既結論似乎係因為接解點不良或氧化
一個比較簡單既解決方法是與叉電線接觸是大力少少按, 然後待一會看看佢加定減, 唔得再試.

至於後面那個, 未試過
作者: bunbun    時間: 2013-6-19 17:12
柔詠 發表於 2013-6-19 14:56
小弟都想緊.....若隻310收山後....買610(白色) / 910 ?

eBay/ amazon, 入定d 310貨尾
作者: 柔詠    時間: 2013-6-19 18:43
另外....用610的師兄
隻錶真係不可游水?
作者: allanccl    時間: 2013-6-19 23:06
bunbun 發表於 2013-6-19 17:12
eBay/ amazon, 入定d 310貨尾

是的,310XT停產多年了! 壞了,有人幫你寫張單也沒人信囉!
無保用,無信心啊!
我 用了310一年入了水香港總代理保修換了一隻新的,送了給兒子, 用了910一年也入了水,總代理換了一隻新錶,都沒興趣用了。
我是Garmin擁躉,心淡了!

作者: allanccl    時間: 2013-6-19 23:23
柔詠 發表於 2013-6-19 14:56

我310及910都入了水,換回來的錶已沒信心! Garmin bye bye!
作者: allanccl    時間: 2013-6-20 00:06

唉! 我最近都壞了不少電子產品,都是因為買了2A的快速充電器,d電池一齊打柴,好像樓主咁叉滿好快就無電。 有保用的已換,無保用的,丟了便算!
作者: 柔詠    時間: 2013-6-20 01:23
allanccl 發表於 2013-6-19 23:23
不要相信他! 我310及910都入了水,換回來的錶已沒信心! Garmin bye bye!

亮哥,,有無同級錶推介!
作者: PiTA    時間: 2013-6-20 02:04
柔詠 發表於 2013-6-20 01:23

柔詠兄, how about Polar RCX5, or perhaps RS800CX?
作者: bunbun    時間: 2013-6-20 05:38
柔詠 發表於 2013-6-20 01:23

https://www.longrun.hk/forum/thread-20042-1-1.html

Bryton ?
作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-6-20 16:21
炒炒 發表於 2013-6-19 16:38
如果係不增反減, 似乎係 Common Issue, 因我都試過, 睇佢 Official Forum 都有人問有人講
佢地既結論似乎 ...

各位大大,謝謝各位意見!
我嘗試解剖左隻610,應該是電池出問題。
上淘寶發現有原裝電,會買來試試。

再報告~
作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-6-20 16:24
柔詠 發表於 2013-6-19 18:43
另外....用610的師兄
隻錶真係不可游水?

未試過・・・・・HAHA
作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-6-20 16:27
allanccl 發表於 2013-6-19 23:06
是的,310XT停產多年了! 壞了,有人幫你寫張單也沒人信囉!
無保用,無信心啊!
我 用了310一年入了水香港總 ...

910都入水!!??
本來想試試Garmin Fenix・・・・
SUUNTO AMBIT2有無用家分享?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2