香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2013.9.20 創新績.PB跑 第一回: 將軍澳 [打印本頁]

作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-26 23:28
標題: 2013.9.20 創新績.PB跑 第一回: 將軍澳
[attach]22386[/attach]
作者: jpg_chu    時間: 2013-7-26 23:53
將軍澳好多猛人雲集、一定好玩!
作者: coolmanlai    時間: 2013-7-27 00:00
依家力行社攪嘅都超過150元,以前都係收幾拾蚊,唉
作者: cpfock    時間: 2013-7-27 00:08
coolmanlai 發表於 2013-7-27 00:00
依家力行社攪嘅都超過150元,以前都係收幾拾蚊,唉

師兄, 但貴都會好多人報名,

你真係吹佢唔脹, 講多咗添
作者: coolmanlai    時間: 2013-7-27 00:16
我仲記得2007馬鞍山8k長跑賽收30元有t-shirt有cert.今年大年初一利是跑收50元有t-shirt有cert,仲有封10元利是添
作者: tinospecial    時間: 2013-7-27 00:23
coolmanlai 發表於 2013-7-27 00:16
我仲記得2007馬鞍山8k長跑賽收30元有t-shirt有cert.今年大年初一利是跑收50元有t-shirt有cert,仲有封10元利 ...

而家就來冇哂平比賽
作者: coolmanlai    時間: 2013-7-27 00:28

都係康文署抵諗,年年收20元,學生或60以上仲半價添!夠哂均真(報到時check身份証)
作者: 肥瀨    時間: 2013-7-27 01:40
CHING好像還未開始報名?
作者: LegLegHim    時間: 2013-7-27 06:05
我主場!!!
作者: patcochoi    時間: 2013-7-27 10:10
肥瀨 發表於 2013-7-27 01:40
CHING好像還未開始報名?

大會回覆即將接受報名!!!
暫定三個回合...
作者: kokyan_lam    時間: 2013-7-27 10:33
coolmanlai 發表於 2013-7-27 00:16
我仲記得2007馬鞍山8k長跑賽收30元有t-shirt有cert.今年大年初一利是跑收50元有t-shirt有cert,仲有封10元利 ...

比賽通脹率都好勁
作者: GO!    時間: 2013-7-27 10:47
邊樣吾貴
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-7-27 10:50
本來想跑! 但$180... 一路跑D 肉赤赤痛.... 個心嗱住..
作者: tammytse    時間: 2013-7-27 11:18
很貴哩!想知道10k 的確切路線。如果只是運動場往康城來回兩次湊夠10k 就沒大興趣。
作者: patcochoi    時間: 2013-7-27 12:25
tammytse 發表於 2013-7-27 11:18
很貴哩!想知道10k 的確切路線。如果只是運動場往康城來回兩次湊夠10k 就沒大興趣。 ...

將軍澳運動場起跑,經海濱長廊及將軍澳市鎮,折返運動場.
作者: liphone    時間: 2013-7-27 13:13
Day Day 跑都唔駛錢,給$180都赤赤地,但主場無理由唔參加。
作者: toffeerabbit    時間: 2013-7-27 18:41

主場出擊。 無大sponsor $180 太貴。 跟跑算了!
作者: zenhoho    時間: 2013-7-27 18:56
主場一於支持!
作者: tank1438    時間: 2013-7-27 22:08

抵制貴價賽事!當日在將軍澳攪個大型約跑吧
作者: water    時間: 2013-7-27 23:07
主場我選擇幫你地影相…
作者: stwilson    時間: 2013-7-28 11:40
貌似風景不錯
作者: IrisLai    時間: 2013-7-28 15:17
liphone 發表於 2013-7-27 13:13
Day Day 跑都唔駛錢,給$180都赤赤地,但主場無理由唔參加。

認同! 落樓下就係,行李都唔駛寄,冇理由唔玩。一於報名玩紅個埸
作者: Henry_lamck    時間: 2013-7-28 23:25
9月天氣都唔大機會可以PB啦!!!!!!!
作者: ktluk    時間: 2013-7-29 00:03
好貴,每個星期都在這地跑。真是要想ㄧ想。
作者: johnlau    時間: 2013-7-29 09:52
主場真係想去跑~~
作者: IrisLai    時間: 2013-7-29 19:33
一於組個主場隊伍玩紅個場
作者: liphone    時間: 2013-7-30 13:13
tank1438 發表於 2013-7-27 22:08
抵制貴價賽事!當日在將軍澳攪個大型約跑吧

係就我報名,D報名費用夠食餐勁,主場都話之企。
作者: yk_stephen    時間: 2013-7-31 10:18

想問下條路會唔會聞到堆填區D臭味?
作者: LegLegHim    時間: 2013-7-31 11:21
yk_stephen 發表於 2013-7-31 10:18
想問下條路會唔會聞到堆填區D臭味?

其實將軍澳都好大下...無咩可能會聞到
作者: LAM0224    時間: 2013-8-1 16:30
有興趣
作者: toffeerabbit    時間: 2013-8-1 18:02
照我估計, 路線應該運動場->寶琳->坑口->海濱長廊->運動場外圈.  沿線有單車徑, 唔駛過馬路不過留意有3個停車場出入口.
作者: LegLegHim    時間: 2013-8-1 18:36
toffeerabbit 發表於 2013-8-1 18:02
照我估計, 路線應該運動場->寶琳->坑口->海濱長廊->運動場外圈.  沿線有單車徑, 唔駛過馬路不過留意有3個停 ...

我估係而家去康城果條來回加新路來回
作者: LegLegHim    時間: 2013-8-3 07:16
http://www.pbrunners.com/R01/apply.php

作者: patcochoi    時間: 2013-8-3 10:12
LegLegHim 發表於 2013-8-3 07:16
http://www.pbrunners.com/R01/apply.php

PB賽,但沒有証書提供???
作者: coolmanlai    時間: 2013-8-3 13:16
亦沒有獎項註明
作者: tkorunner    時間: 2013-8-3 15:32
"號碼布自定字句" 有 D 新意
作者: 520ahken    時間: 2013-8-3 15:39
已報名
作者: 阿聰    時間: 2013-8-3 16:32
PB跑.....係咪有時間限制架?我跑得好慢喎。
作者: tkorunner    時間: 2013-8-3 21:04
阿聰 發表於 2013-8-3 16:32
PB跑.....係咪有時間限制架?我跑得好慢喎。

PB 跑不是這個意思, PB (Personal Best) 個人最快時間, 它的意思是因為多平路, 所以是破自己最佳時間的好機會.但正如有 C Hing 早前提過, 9 月底其實較熱, 我也認為破 PB 不易
(不過, 比賽當然都會有時間限制)

作者: PB_Runners    時間: 2013-8-4 14:30
已經有路線圖供下載了:賽事資料
作者: LegLegHim    時間: 2013-8-4 14:51
中伏.....滿以為有新路跑.......
作者: PB_Runners    時間: 2013-8-4 15:01
LegLegHim 發表於 2013-8-4 14:51
中伏.....滿以為有新路跑.......

將軍澳海濱長廊首次舉行大型跑步比賽,都算新路啩?
作者: tammytse    時間: 2013-8-4 20:05
路線設計看來頗有心思的,避開了停車場出入口,又應該不用過馬路。不過開頭尤其是從將軍澳運動場轉出灣畔徑的行人隧道必定大塞車。第一次在將軍澳區有大型路跑,希望市民不覺得不便,騎單車的讓一讓,帶狗的拉緊狗隻不要給牠們亂跑。
作者: IrisLai    時間: 2013-8-4 21:31
已報名,點都要支持一下。
作者: 520ahken    時間: 2013-8-4 23:04
呢條路線轉彎位多,pb機會低
作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-4 23:40
入彎技術好的話會好有著數!
作者: purejoey    時間: 2013-8-5 00:09
將軍澳首次舉行長跑賽,這個令我學識跑步的地方,宛如半個主場,報~
作者: jshho    時間: 2013-8-5 10:00
5KM 路線還可以...

10KM 路線彎位多, 實不是 PB 之路...
寧來回康城兩轉更好...
作者: johnlau    時間: 2013-8-5 10:27
主場賽事, 已報名支持~~~
作者: rabbit88    時間: 2013-8-6 11:09
已報名 .....   終於有 TKO 賽事了
作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-6 11:19
jshho 發表於 2013-8-5 10:00
5KM 路線還可以...

10KM 路線彎位多, 實不是 PB 之路...

我又咁睇, 如果在過彎既時候走線好d, 多彎反而會令你跑少左路, 可能有幾十至過百米, 咁的話豈不是事半功倍?
作者: marcoyip    時間: 2013-8-6 23:53
No price for winner and runnerups?
作者: meia    時間: 2013-8-7 18:10
我屋企附近, 但真係有d 貴
作者: 馬拉    時間: 2013-8-8 22:22

雖然係主場,但睇落真係報唔過....
1.咁貴報名費居然無証書,話晒pb跑,起碼有個pb証明,
2.每個組別無話第幾名有獎,有咩獎?
3.紀念T恤數量及尺碼有限,先到先得,送完即止----即係遲到無T恤送!
4.長跑網作為本賽事支持機構,應該爭取會員有優惠報名,唉....唔知係支持咩?

作者: tammytse    時間: 2013-8-8 23:14

剛才依照賽事的路線跑。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: tkorunner    時間: 2013-8-8 23:21
我今早也跑了一次, 都幾辛若, 看來 pb 機會不大, 最刺激是最後一段路在運動場跑, 我估一定很精彩 !!
作者: tkorunner    時間: 2013-8-8 23:28
kokyan_lam 發表於 2013-8-6 11:19
我又咁睇, 如果在過彎既時候走線好d, 多彎反而會令你跑少左路, 可能有幾十至過百米, 咁的話豈不是事半功 ...

如果計設認真, 應該無可能跑少的 (全馬有這樣的規定), 10K 應是最短可能的距離 (即已考慮過彎).
作者: PB_Runners    時間: 2013-8-8 23:40
資料已更新:

創新績 • PB跑    第一回:將軍澳

日期
2013年9月20日 星期五 中秋節翌日公眾假期

組別
十公里及五公里

費用
HK$180 (包括紀念T恤一件及自定字句號碼布)

紀念T恤
數量及尺碼有限,先到先得,送完即止

自定字句號碼布
為增添賽事特色,每位參加者可於號碼布上自定不多於8個大楷A-Z英文字母。大會保留接受字句與否之權利,如無自定字句,將以參賽號碼代替

導跑員
最新增設「導跑員 Pace Rabbit」,參加者可選擇個人目標時間,跟隨相對跑速之導跑員,以適當速度完成賽事,甚至突破以往個人最佳成績
十公里導跑員:37’、40’、45’、50’、55’、60’、65’、70’
五公里導跑員:20’、22’、25’、27’、30’

十公里
路線:將軍澳運動場起跑,經海濱長廊、坑口、寶琳,折返將軍澳運動場[路線圖]
起跑時間:8:00am,限時兩小時

五公里
路線:將軍澳運動埸起跑,經海濱長廊折返將軍澳運動場路線圖[路線圖]
起跑時間:8:25am,限時一小時

獎項
每個組別冠、亞、季軍各獲頒發獎盃乙座,第四至第六名各獲頒發獎牌乙面

完成賽事證書
領取辦法及手續將稍後於本網站公佈

報名辦法
網上:填妥網上報名表格,將有關費用存入「力行社有限公司  Activist Association Ltd.」中國銀行(香港) 帳號 012-805-1-038707-0,並將存款通知書電郵至 [email protected]

郵寄:填妥報名表格,連同有關費用以劃線支票抬頭「力行社有限公司 Activist Association Ltd.」,寄往「力行社  馬
作者: patcochoi    時間: 2013-8-9 00:02
PB_Runners 發表於 2013-8-8 23:40
資料已更新:

存了現金,一直未有電郵回覆
作者: PB_Runners    時間: 2013-8-9 00:13
patcochoi 發表於 2013-8-9 00:02
存了現金,一直未有電郵回覆

核對後將會回覆,請稍為等候。
作者: patcochoi    時間: 2013-8-9 09:29
PB_Runners 發表於 2013-8-9 00:13
核對後將會回覆,請稍為等候。

已經第四工作天!
作者: PB_Runners    時間: 2013-8-9 16:45
patcochoi 發表於 2013-8-9 09:29
已經第四工作天!

我們已收到你的入帳通知電郵,也收到你的追問電郵。
我們要將入數紙上資料與銀行帳戶資料核對無誤方可確定,這需要一點時間,請耐心等候。
一經確認,我們便會發出電郵通知,謝謝。
作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-9 19:28
tammytse 發表於 2013-8-8 23:14
剛才依照賽事的路線跑。

10.7k???
作者: tammytse    時間: 2013-8-9 19:50
kokyan_lam 發表於 2013-8-9 19:28
10.7k???

將軍澳多高樓大廈,又有行人隧道,GPS 常有誤差,出現報大數的情況。另外,我在運動場內起步和完結時均跑足一圈,回頭看pbrunner上的路線圖只約三分二個圈,這樣又可能多了二三百米。
作者: leefs    時間: 2013-8-10 00:47
以上比賽"運動博覽"即場報名有優惠

各會員無需在比賽前到主辦者機構領取號碼布及晶片, 有關物資將會於比賽日即場派發。

作者: 阿聰    時間: 2013-8-10 11:39
leefs 發表於 2013-8-10 00:47
以上比賽"運動博覽"即場報名有優惠。
各會員無需在比賽前到主辦者機構領 ...

haha.....我仲晨早係網上報左名,唔知道用長跑網會員報名會有優惠添?
作者: kin8333    時間: 2013-8-10 18:50
阿聰 發表於 2013-8-10 11:39
haha.....我仲晨早係網上報左名,唔知道用長跑網會員報名會有優惠添?

阿聰:你太快了
作者: saki    時間: 2013-8-10 20:52
錢已入, 名已報, 唉....
作者: tkorunner    時間: 2013-8-11 20:50

今天第二次依路線跑(希望沒看錯, 如錯了, 請更正), 有數個問題, 請各跑友和主辦單位注意.
1) 經疊翠軒和過游泳池後, 要跑過有車出入的馬路(屋村和巴士停車場), 若要停下等車過....
2) 回程入運動場前的路有工程, 跑不平且窄, 易生意外
3) 當天, 單車徑會否開放? 是否只可以跑行人路? 過程中有時要橫過單車徑, 但剛好是斜路, 若單車開得快便易生意外
作者: tammytse    時間: 2013-8-11 21:23
tkorunner 發表於 2013-8-11 20:50
今天第二次依路線跑(希望沒看錯, 如錯了, 請更正), 有數個問題, 請各跑友和主辦單位注意.
1) 經疊翠軒和過 ...

和我觀察到的一樣。
作者: patcochoi    時間: 2013-8-12 09:20
希望沒有意外發生!
作者: patcochoi    時間: 2013-8-12 09:33
PB賽事:
1. 原本沒有PB証明.
2. 設計在9月底多灣位路線舉行.
3. 實際情況:跑過有車出入的馬路,一段路不平且窄,橫過單車徑.
看完各人意見,感覺愈來愈差!!!
作者: rabbit88    時間: 2013-8-12 10:56
名已報, 錢已入, 唉
作者: PB_Runners    時間: 2013-8-12 12:28
tammytse 發表於 2013-8-11 21:23
和我觀察到的一樣。

經與警方開會商討有關路口情況後,大會除於每個路口派有工作人員留意交通及提醒參賽者外,警方亦會加派人手於有車輛經過之路口控制交通,以確保參賽者安全及順利通過。

十公里賽事在返回將軍澳運動場前數十米路段,所經過之單車場地盤,比賽當天將會休息停工,不會有重型車輛出入。我們亦會聯絡有關公司,於比賽前將該路打掃清潔。

我們明白今次將軍澳路線未能盡善完美,但限於地理環境及道路設計,經我們多番試跑及不斷修改,才作出定案。我們希望能在各區安排比賽,讓各區都有屬於該區的十公里特色賽事。大家若有任何建議,懇請提出,讓我們將來舉辦之賽事,更能貼合跑手的心意,謝謝。
作者: tammytse    時間: 2013-8-12 22:06
PB_Runners 發表於 2013-8-12 12:28
經與警方開會商討有關路口情況後,大會除於每個路口派有工作人員留意交通及提醒參賽者外,警方亦會加派人 ...

謝謝回覆!體會到在將軍澳區安排10k路線的困難。除非重覆海濱長廊兩次,要跑入TKO市區的話,現在的路線安排已經儘量減少了人過車路的需要。提議PBrunners, 除了和警方合作外,可考慮聯絡疊翠軒的管理處和九巴,事先通知他們在賽事時段的安排,儘量避免出車入車。
作者: 菖蒲    時間: 2013-8-13 17:29
刚报了这个赛事,为“爱”而跑,为深港跑友交流而跑。只是网上报名却不能网上付款,少不得要自跑一趟香港的中国银行去汇报名费了。
作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-13 17:54
菖蒲 發表於 2013-8-13 17:29
刚报了这个赛事,为“爱”而跑,为深港跑友交流而跑。只是网上报名却不能网上付款,少不得要自跑一趟香港的 ...

那比較奔波哩~
作者: leefs    時間: 2013-8-13 18:46
刚报了这个赛事,为“爱”而跑,为深港跑友交流而跑。只是网上报名却不能网上付款,少不得要自跑一趟香港的 ...

如果有需要,我們樂意作安排。
作者: toffeerabbit    時間: 2013-8-13 20:01
leefs 發表於 2013-8-13 18:46

我想報名.  想問EXPO 後仲有無長跑網優惠?  
作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-13 20:18

好奇一問, 這類中小型比賽在國內多嗎?
作者: 菖蒲    時間: 2013-8-13 20:31
kokyan_lam 發表於 2013-8-13 20:18
好奇一問, 這類中小型比賽在國內多嗎?

在深圳,这样的中小型赛事很少,再加上缺乏有效的组织和赞助,所以常更换时间和地方,搞得兴致全无。而自从2010年秋季第一次参加香港中小型赛事后,有感于举办者的简洁和效率,再加上有组别之分,让我乐此不疲,这两年参加了几乎30多场这样的赛事。今年秋冬和明年春天还会参加一些,然后就“退役”了。
作者: leefs    時間: 2013-8-13 20:37
toffeerabbit 發表於 2013-8-13 20:01
我想報名.  想問EXPO 後仲有無長跑網優惠?

有但有點細節還需要順滑,
即將公佈內容。

作者: 菖蒲    時間: 2013-8-13 20:40
leefs 發表於 2013-8-13 18:46

非常感谢。以往参加香港中小型赛事,多得likinwo的鼎力相助,才使得我这两年参加了不少香港赛事。只是他今年退休后,我只好亲力亲为了。如果只涉及银行汇款倒没什么,最多就是多跑一趟。但要是支票付寄,我就无法了。如果以后能解决支票报名问题,当感激不尽。
作者: leefs    時間: 2013-8-14 21:43
有關"運動博覽"即場報名優惠,
"
創新績 • PB跑    第一回:將軍澳"跑手,
你們的報名表格本週將轉交主辦單位處理。

作者: fwk322    時間: 2013-8-16 13:41
Pb-Runners,已入數好耐,還未收到確認电话?
作者: coolmanlai    時間: 2013-8-16 19:18
耐心俾啲時間大會人員做嘢,反正還有1個多月,我都有支持嫁!
作者: milankaka    時間: 2013-8-19 12:51
考慮緊報,依家報唔知仲有無優惠?
作者: leefs    時間: 2013-8-22 11:01
會員報名優惠…
https://www.longrun.hk/thread-20540-1-1.html
5/9/2013,內部截止

作者: kokyan_lam    時間: 2013-8-22 12:48
菖蒲 發表於 2013-8-13 20:31
在深圳,这样的中小型赛事很少,再加上缺乏有效的组织和赞助,所以常更换时间和地方,搞得兴致全无。而自 ...

菖蒲兄言重了,長跑長有,不用去想退役吧?
作者: 菖蒲    時間: 2013-8-22 16:42
所谓"退役",是不再以参加赛事为追求,而是以跑得快乐为宗旨。起码不能一个月参加几场赛事。譬如我从9月20日到10月20日,就报了四场香港赛事,说不定11月到12月还会报4场香港赛事,真的是阿德也疯狂啊。要想长跑长有,还是悠着点才能长久,你说是吗?
作者: sunking    時間: 2013-9-4 15:29
點解呢個好似報左咁耐, 乜野聲氣都無o既呢?!...
作者: sunking    時間: 2013-9-4 15:29
點解呢個好似報左咁耐, 乜野聲氣都無o既呢?!...
作者: GrantNicolas    時間: 2013-9-5 17:56
我都報左, 仍然未有email confirmation

我上星期日都去左試路, 大部份都係平路, 但問題係沿途好多行人路同單車徑, 假日朝早都應該好多附近街坊係度, 如果主辦單位真係以"創佳續"為主題, 咁真係要同警方或者區議員做D封路安排, 同埋沿途分差路口要有工作人員做指示
作者: 菖蒲    時間: 2013-9-6 02:55
刚收到赛事主办者的确认电邮
作者: HKMac    時間: 2013-9-6 11:25
I got the confirm email today, but just a email only, without any reference no.
作者: PB_Runners    時間: 2013-9-6 12:09
HKMac 發表於 2013-9-6 11:25
I got the confirm email today, but just a email only, without any reference no.

請問你想要甚麼reference no.?我看看可以怎樣幫忙。
作者: PB_Runners    時間: 2013-9-6 12:11
GrantNicolas 發表於 2013-9-5 17:56
我都報左, 仍然未有email confirmation

我上星期日都去左試路, 大部份都係平路, 但問題係沿途好多行人路同 ...

確認電郵已經全部寄出,若仍未收到,請盡快電郵到[email protected]查詢,謝謝。
作者: shogikin    時間: 2013-9-6 16:42
終於有個比賽的時間可以來到
我會來幫大家打氣

Kin in Running
作者: tkorunner    時間: 2013-9-7 14:44
當天大會會否提供寄存背包的服務?
如何確認身分,身分證?
作者: HKMac    時間: 2013-9-11 11:18
PB_Runners 發表於 2013-9-6 12:09
請問你想要甚麼reference no.?我看看可以怎樣幫忙。

例如email附有跑手號碼, 到時於現場會方便查詢. 如查詢那個counter取號碼布, 如有任何錯漏都較易翻查資料等. Thank you.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2