香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有關減肥問題 [打印本頁]

作者: yannn3860    時間: 2013-9-27 16:13
標題: 有關減肥問題

UPDATE QUESTION
作者: ckycat    時間: 2013-9-28 10:40
唔多似....
好似話,脂肪細胞同肌肉係兩樣野,
減吃脂肪類食物,及做帶氧運動,可以令脂肪細胞變細;
肌肉就靠食蛋白質,同做 weight training,令肌肉變大。

有錯請指正
作者: yannn3860    時間: 2013-9-28 19:24
ckycat 發表於 2013-9-28 10:40
唔多似....
好似話,脂肪細胞同肌肉係兩樣野,
減吃脂肪類食物,及做帶氧運動,可以令脂肪細胞變細;

OH...麻煩晒你~~~
作者: yannn3860    時間: 2013-9-28 19:28
我想問下我依家隔日慢跑..每次大約50分鐘左右7K左右..
飲食方面早餐麥皮,有時加隻蛋OR一杯奶
午餐菜or雞肉or豆腐米..
下午茶蘋果一個
晚餐菜,少肉.生果..
但肚腩好似都無咩反應,,其他地方就真係少左D肉@@
有什麼可改善???
作者: ckycat    時間: 2013-9-28 23:28
其實呢,對於減肥,我都算「久病成醫」... ...
睇泥你都食得好健康啊~~~
我諗是份量啦,
因為呢,視乎本身年齡、體重、身高、性別等等 ... ...
每個人是有其新陳待謝,加上本身的活動程度,去決定你每日需要的卡路里。

另一方面,每減一磅要減少 3500 kcal。
例如,當年我跟 米c __ 去減肥,我諗我每日大約要 1800 kcal,
佢 set 畀我的餐單是 1600 kcal,
減左磅之後,餐單又減為 1400 kcal ... ...

至於肚腩點減,我都想知,
不過一定唔係 crunch or sit up。

你試下隻生果改喺晚餐前食?
有說夜晚消化糖份唔多好 ... ...

另外,如身體容許,試下加快跑步速度,
大約去到講到短句子但唔可以連續唱歌咁既程度。

以上純粹個人一知半解所言。
作者: vcbid    時間: 2013-9-29 00:20
肚腩未有反應因為肚腩同PAT PAT都係最慢先會減既地方, 第1會係面, 跟住係手腳

如果想更有效消脂, 可以試下隔日慢跑中間既休息日, 抽1-2日出黎做30分鐘肌肉訓練, 增加肌肉量既好處, 係肌肉比脂肪可以消耗更加多既能量, 減肥既時候會事半功倍

慢跑既速度因人而異, 其實做到45-50分鐘既慢跑已經好夠, 快D係可以消耗更多卡路里, 但係亦都會更易疲勞更易受傷

PS: 各下既餐單好似戒絕澱粉質, 為身體健康, 都係午餐食返小半碗飯啦, 免得減完肥身體變差, 得不償失
作者: yannn3860    時間: 2013-9-29 10:42

好的,多謝你地意見,我會改善一下,試下做多少少肌肉訓練,但有無話專做什麼位置既肌肉??定全身?
因為我都已經keep住跑左1年,想轉轉
作者: kylo1935    時間: 2013-9-29 11:18
肚腩很多時是因為吃時吃到肚飽,令肚脹了,日子有功,便成了肚腩。

因此,除了運動,也要好好控制食量。多餐少吃,每次最多七至八分飽便夠了。

當然,只是減肚腩,但不能練成腹肌的。
作者: yannn3860    時間: 2013-9-29 14:45
kylo1935 發表於 2013-9-29 11:18
肚腩很多時是因為吃時吃到肚飽,令肚脹了,日子有功,便成了肚腩。

因此,除了運動,也要好好控制食量。多 ...

對呀..所以現在我都不會吃到飽.特別是晚餐5成左右..
少吃多餐..要長時間作戰!!消左脂先可以慢慢再練..
作者: Hennatalk    時間: 2013-9-29 23:24
老實說,我信減肥的奧義,人類仍在摸索中。方法好像很多,試的人也很多,但失敗率仍很高。近年,有人開始試圖改良「多進食、少運動」而致肥的簡單思維。以我做例,多年前,我每晩都不吃白米飯,簡單食菜,少量肉,體重沒有減。近年,我又正常再吃白米飯,重量又不變。多進食,會增肥,似乎不是完善的理論。最近,看過一種叫伊達式瘦身法的資料,可跟大家分享,擴大一下思維(註:我還未認真試,不知有冇效呀 http://megalife.com.hk/post/79/
作者: bunbun    時間: 2013-10-1 12:00
參考一下:
http://ent.appledaily.com.tw/enews/article/entertainment/20130927/35322631/%E8%B1%86%E8%8A%B1%E5%A6%B9%E4%B8%8B%E8%85%B0%E6%8B%89%E7%AD%8B%E5%80%92%E5%A5%B6%E8%B7%AF%E8%B7%91%E6%8E%A7%E6%93%8D%E5%87%BA%E9%A6%AC%E7%94%B2%E7%B7%9A

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2