香港長跑網 - 長跑長友

標題: 徑骨痛? [打印本頁]

作者: jack.tsang    時間: 2013-11-10 18:20
標題: 徑骨痛?

話說進入跑季 參加咗幾個10KM賽 飛達 NB 安怡 GIGA ASICS,
黎緊應該會石門 機場 美記半馬 糖尿 渣半馬

平時 2課游 1課踩車 4-5課跑 (EASY LSD TEMPO INTERVAL) (都維持咗一段時間)
, 長課一般放喺星期日

因為報咗渣半, 近排又多比賽, 所以朝早砌完10KM, 都會走去運動場走多個8K當長課,
話說, 跑完GIGA之後又去走多8K, 星期一隻右腳開始有啲唔妥, 但又唔係關節痛, 徑骨個位有輕微扯住扯住, 通常係落斜痛楚較為明顯,, 跟住停跑 (但加多咗單車, 同游水), 直至到上個禮拜五朝早慢JOG , 到今日ASICS, 都好就住黎跑.
跑咗兩年都未傷過

扁平足 中後掌落地, 72KG, GT2170.

有冇師兄分享下經驗

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
FOR YOUR INFORMATION
11月24石門帶傷上陣後,忍痛放棄咗機場10K,美記半馬, 養傷接近個半月,
接近好返慢慢由6﹣>8﹣>10K跑起,琴日跑十二K,5分20 慢PACE,跑完FEEL唔到咩明顯痛楚,應該好得八八九九,
如果你下次遇到我呢種傷,一定要全停跑,傷咗頭兩個禮拜我有自己做做埋踩波物理治療 (上YOUTUBE揾SHIN SPLINT)
Cure Shin Splints in 24 Hours - YouTube

帶傷期間我有繼續操水+操車, 感覺上游水好大幫助仲有要增強下肢肌肉鍛鍊

完!

作者: runnerspace    時間: 2013-11-10 18:38
有可能是這個病
http://www.sportsnote.com.tw/run ... 1-8987-69727efbefd8
http://richwoodstrack.com/physiology/shin_splints_taping.html

作者: jack.tsang    時間: 2013-11-10 19:15
THANKS 似似地 脛骨疼痛—後側
但又未到痛, 聽日買兩卷返黎痴返個禮拜先
作者: averyyam    時間: 2013-11-11 00:27
有機會係個徑骨同股骨受力角度問題影響個情況
作者: jack.tsang    時間: 2013-11-11 09:27
係咪啲筯絡拉傷
因為我㩒哂成隻小腿都唔痛,係右腳向地下用力壓先會有疼痛感
作者: luiseem    時間: 2013-11-17 17:59
好大機會係脛骨發炎,
之前我都試過。
脛骨發炎好多時都係因為操練過度(如Interval或上落鈄跑)。
如果真係發炎,
其中一個比較特別嘅徵狀係跑步時頭一、兩K脛骨已經會開始痛,
之後去到某K數(5-6K)痛楚會消失,
但咁樣唔代表無問題,
因為跑完之後其實會更加痛。

宜家應該要盡量休息,
減少跑步訓練次數及強度,
雖然以Taping可以抒緩痛楚,
但都係治標不治本,
最好都係足夠嘅休息~

作者: jack.tsang    時間: 2013-11-18 16:39
luiseem 發表於 2013-11-17 17:59
好大機會係脛骨發炎,
之前我都試過。
脛骨發炎好多時都係因為操練過度(如Interval或上落鈄跑)。

師兄休咗幾耐先好返?
作者: luiseem    時間: 2013-11-19 11:13
都好耐,
一至兩個月度啦~
如果期間想keep狀態,
可以以游水或踩單車代替跑步~
作者: gkkkc    時間: 2014-1-16 09:12
Ching, 我同樣有此傷患, 自11月起到依家, 減量訓練(無休腳), 跑少左短左, 有單車, 多拉肋, 貼Tape.
但月頭感覺好番90%, 上廈門跑全馬, 依家痛番, 好想渣馬復出.
請教有沒有其他方法/心得加速復原?
作者: jack.tsang    時間: 2014-1-17 08:48
gkkkc 發表於 2014-1-16 09:12
Ching, 我同樣有此傷患, 自11月起到依家, 減量訓練(無休腳), 跑少左短左, 有單車, 多拉肋, 貼Tape.
但月頭 ...

我諗你跑完渣馬先黎休,
我真係要全停先好得返,
揾個GOLF BALL再睇下YOUTUBE啲踩波片,
心理上好得快啲

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2