香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2014.4.6 佐賀櫻花馬拉松 [打印本頁]

作者: ah_teng    時間: 2013-11-11 17:02
標題: 2014.4.6 佐賀櫻花馬拉松
http://www2.saga-s.co.jp/sakura/about.html

有無人會跑呢個賽事呢? 我見到川內優輝就覺得有D雀躍! YEH!!!
作者: 柔詠    時間: 2013-11-11 18:30
無其他語言?
作者: ah_teng    時間: 2013-11-11 19:50
無呀,呢隻馬好似無得直接報。我經大會 facebook 問咗,佢叫我經旅行社報。所以我都係經旅行社報 (西鐵旅遊,佐賀分店)。那個 agent 識英文,都ok.

報全馬8500yen 再加 2000 yen 手續費(應該旅行社收),旅行社會代訂酒店。不過機票就要自理啦。
作者: car666    時間: 2013-11-11 20:01
ah_teng 發表於 2013-11-11 19:50
無呀,呢隻馬好似無得直接報。我經大會 facebook 問咗,佢叫我經旅行社報。所以我都係經旅行社報 (西鐵旅 ...

請問可以PM提供西鐵旅遊的EMAIL嗎?
因為比賽當日係我生日, 諗住跑個10K都好WOR~
作者: ah_teng    時間: 2013-11-11 20:40
已 pm
作者: 柔詠    時間: 2013-11-11 22:22
錦這隻日本馬應該較小遊客.
作者: car666    時間: 2013-11-11 23:38
多謝樓主報料!
不過我呢個初心者都係睇下報唔報到10K感受下
作者: kf    時間: 2013-11-12 15:42
上年經驗全個佐賀一房難求,經大會指定旅行社訂到又平又靚又近酒店,日本人自己都冇房好多都要一早坐大會車由福崗入
作者: JOHNNYHWHO    時間: 2013-11-12 20:07
ah_teng 發表於 2013-11-11 19:50
無呀,呢隻馬好似無得直接報。我經大會 facebook 問咗,佢叫我經旅行社報。所以我都係經旅行社報 (西鐵旅 ...

師兄 : 請問可以PM提供西鐵旅遊的EMAIL嗎?
作者: hiuchung406    時間: 2013-11-12 23:44
呢個我有興趣,因為我都係當日生日。
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-13 10:27
我今日打去問了有關員工, 佢都係介紹我到西鐵到報名, 我再問有關你地講既手續費, 個員工話冇聽過要收!
作者: ah_teng    時間: 2013-11-13 10:50
SuetSuet 發表於 2013-11-13 10:27
我今日打去問了有關員工, 佢都係介紹我到西鐵到報名, 我再問有關你地講既手續費, 個員工話冇聽過要收! ...

咦, 咁邪釘! 2,000 YEN 手續費唔會係個員工自己收卦, WAKAKAK~~~
不過我都未PAY, 只是回了我的個人資料, 仲等佢覆.
作者: leewyray    時間: 2013-11-13 11:16
請問由香港出發,點樣去佐賀會經濟啲?
作者: 光中跑者    時間: 2013-11-13 11:53
leewyray 發表於 2013-11-13 11:16
請問由香港出發,點樣去佐賀會經濟啲?

由香港飛往福岡, 再轉火車去佐賀.
作者: 光中跑者    時間: 2013-11-13 11:59
ah_teng 發表於 2013-11-13 10:50
咦, 咁邪釘! 2,000 YEN 手續費唔會係個員工自己收卦, WAKAKAK~~~
不過我都未PAY, 只是回了我的個人資料,  ...

今年我都有去, 是經日本的旅行社代報名及代訂酒店,(不過聯絡上相當麻煩),他們會代取選手包. 取選手包時才一次過付款, 不過唔記得要不要收手續費.
作者: cam    時間: 2013-11-13 13:29
SPORTS ENTRY 有顯示

http://www.sportsentry.ne.jp/event/t/39241
作者: speedpurple0    時間: 2013-11-13 13:35
上年我係負責聯絡日本報名的

我有旅行社聯絡人email

如有需要可PM我

上年報名費¥8500,沒有任何附加費

酒店¥12000一間房,建議through旅行社book,因為旅行社肯定有房
作者: ah_teng    時間: 2013-11-13 14:21
光中跑者 發表於 2013-11-13 11:59
今年我都有去, 是經日本的旅行社代報名及代訂酒店,(不過聯絡上相當麻煩),他們會代取選手包. 取選手包時才 ...

哦咁即係比賽前先至兜口兜面收錢, 期間幾個月都係講個 "信" 字?

希望佢地日後考慮下好似京阪神D蟲咁, 俾海外跑手經網上報名, 免除麻煩. >.<
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-13 14:29
ah_teng 發表於 2013-11-13 10:50
不過我都未PAY, 只是回了我的個人資料,  ...

Haha. 應該係不另收費既, 香港有佐賀縣香港辦事處, 有什麼問題, 訂酒店, 訂馬拉松, 可以找他們幫助⋯
BTW. Thanks for your sharing .
你出依個 post . 我本身報左名古屋馬拉松, 依家見到佐賀馬拉松, 攪到我又想報
作者: speedpurple0    時間: 2013-11-13 15:42
SuetSuet 發表於 2013-11-13 14:29
Haha. 應該係不另收費既, 香港有佐賀縣香港辦事處, 有什麼問題, 訂酒店, 訂馬拉松, 可以找他們幫助 ...

我上年就係搵駐港佐賀辦事處,結果佢都係refer我俾返日本嗰邊,香港辦事處係唔會負責訂酒店,報馬拉松的。
作者: speedpurple0    時間: 2013-11-13 15:47
ah_teng 發表於 2013-11-13 14:21
哦咁即係比賽前先至兜口兜面收錢, 期間幾個月都係講個 "信" 字?

希望佢地日後考慮下好似京阪神D蟲咁, 俾 ...

係㗎,不過上年我都係就咁喺長跑網上做幫幾個跑友報名,我地大家都唔識,但當中有一條友放飛機
經此事後,我建議大家都係自己報自己,唔好幫人報,有咩事都係大會同當時人聯絡!
同埋日本人好講個信字㗎,好似book日本酒店咁,從來都唔駛俾錢先,全部都係去到先付款!
作者: ah_teng    時間: 2013-11-13 16:36
SuetSuet 發表於 2013-11-13 14:29
Haha. 應該係不另收費既, 香港有佐賀縣香港辦事處, 有什麼問題, 訂酒店, 訂馬拉松, 可以找他們幫助 ...

報埋啦, HAHA... 我都係, 下星期日跑神戶, 家下就報定佐賀.

我怕自己年事漸長無幾多機會跑, 可能係跑一隻少一隻... 鳴鳴
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-13 17:25
ah_teng 發表於 2013-11-13 16:36
報埋啦, HAHA... 我都係, 下星期日跑神戶, 家下就報定佐賀.

我怕自己年事漸長無幾多機會跑, 可能係跑一 ...

Ching. 慘在我冇咁多大假請呢~~!嗚嗚

你神戶既時出發呀? 我都係剛剛跑完Osaka 隻馬, 順便到Kobe 玩完回來!
你就接力喇: p 玩得開心d!
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-13 17:33
speedpurple0 發表於 2013-11-13 15:42
我上年就係搵駐港佐賀辦事處,結果佢都係refer我俾返日本嗰邊,香港辦事處係唔會負責訂酒店,報馬拉松的 ...

香港辦事處就係refer番 西鐵agent 俾我, 不過說明訂酒店可以搵辦事處幫助, 不過, 我覺得自己上網訂比較 flexible .

Ching . 你上年跑saga marathon 還有櫻花嗎?
作者: speedpurple0    時間: 2013-11-13 17:47
SuetSuet 發表於 2013-11-13 17:33
香港辦事處就係refer番 西鐵agent 俾我, 不過說明訂酒店可以搵辦事處幫助, 不過, 我覺得自己上網訂比 ...

已經冇晒
作者: speedpurple0    時間: 2013-11-13 17:53
上年係住佐賀站前Route Inn,酒店於比賽當日提前供應早餐,仲有粥粉面飯提供
作者: kf    時間: 2013-11-13 18:56
上年最普遍果d品種染井吉野櫻就啱啱出哂綠頁,八重櫻果d就開得幾好
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-13 20:04
kf 發表於 2013-11-13 18:56
上年最普遍果d品種染井吉野櫻就啱啱出哂綠頁,八重櫻果d就開得幾好

嘩, 咁好似唔錯woo, thanks for sharing !
作者: kf    時間: 2013-11-13 20:48
SuetSuet 發表於 2013-11-13 20:04
嘩, 咁好似唔錯woo, thanks for sharing !

出哂綠頁意思係冇櫻花呀,不過睇櫻花個時間要睇天
作者: SuetSuet    時間: 2013-11-13 21:55
kf 發表於 2013-11-13 20:48
出哂綠頁意思係冇櫻花呀,不過睇櫻花個時間要睇天

當然明你意思啦, 有八重櫻都好呀!
作者: ah_teng    時間: 2013-11-28 14:10
剛收到旅行社CONFIRM 了酒店. 有冇跑友都報左名呢?
作者: jackal_chasiu    時間: 2013-11-29 00:48
有呀, 佢仲話前一日會幫我拿選手包到酒店比我,到昤再收報名費同手續費,你係咪一樣?
作者: ah_teng    時間: 2013-11-29 08:31
係呀,入住酒店收數。搞到我個心有啲虛虛地,一定要去到跑,否則就太對不起人家了。
作者: ah_teng    時間: 2014-1-1 16:41
開始問機票,但好貴,四月初直航連 tax 來回福岡五千幾!fanfare 又唔知會唔會有,煩氣。
去跑的朋友,有冇咩打算?
作者: ah_teng    時間: 2014-3-11 21:55
上星期六 3月8日 收到西鐵旅行社的資料啦,我會 4 月 4日飛福岡,5日到佐賀,6日跑,7日回福岡 stay 多日,8日回香港。
作者: 柔詠    時間: 2014-3-12 06:45
有師兄姐們教路,好多冷門馬都有方法報...
作者: speedpurple0    時間: 2014-3-13 22:33
ah_teng 發表於 2014-1-1 16:41
開始問機票,但好貴,四月初直航連 tax 來回福岡五千幾!fanfare 又唔知會唔會有,煩氣。
去跑的朋友,有冇 ...

香港快運開了新航線飛福岡
時間靚過KA
唔好以為4月係淡季,但我上年架機來回都full,因為港龍獨市所以機票唔會平
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-14 01:00
speedpurple0 發表於 2014-3-13 22:33
香港快運開了新航線飛福岡
時間靚過KA
唔好以為4月係淡季,但我上年架機來回都full,因為港龍獨市所以機票 ...

香港快運飛福岡要4月10日先開始啟航,如果唔係真係慳好多
作者: speedpurple0    時間: 2014-3-14 02:32

作者: ah_teng    時間: 2014-3-14 07:38
死死氣買咗 KA 啦,無辦法…… fanfare 又唔覺有。總之依家以期待的心情迎接,希望可以見到川內優輝!!
作者: mander.lala    時間: 2014-9-28 01:43
c兄/c姐, 10月28日有得報名了。我預計會報。
你/妳今年會再玩嗎?
作者: ah_teng    時間: 2014-9-28 03:55
今年唔再報啦,因為跑東馬已經好好好貴,2015 下半年先再跑啦。
請享受佐賀嘅田園美景同美食啦!
作者: wlau    時間: 2014-9-28 11:03
mander.lala 發表於 2014-9-28 01:43
c兄/c姐, 10月28日有得報名了。我預計會報。
你/妳今年會再玩嗎?

師兄 不如你開新post la
作者: 柔詠    時間: 2014-9-28 12:51
4~5月日本馬,有興趣,今年玩了長野……
下年希望其他,不過最好避復活節假,貴
有隻日本東北馬(仙台)有英文網,都4月尾……
期待師兄姐介紹多d.......

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2