香港長跑網 - 長跑長友

標題: faas 300 v2 [打印本頁]

作者: siufung    時間: 2013-11-14 13:40
標題: faas 300 v2

近來見特價, 心動
但想問問各位, 小弟 173cm / 64 kg,  sub45, 月跑 120-160 km
小弟會用黎跑10K & 半馬, 請問哩對鞋合適嗎?
Thx!
作者: longman    時間: 2013-11-14 14:20
ching, faas300 v2 我未著過, 我著過第一代, 感覺對鞋好輕同好去, 路感一流, ching可以試試. 另想問邊到做特價同幾錢?
作者: vcbid    時間: 2013-11-14 15:03
第1代輕D路感好D, 第2代重左HEEL高左保護好左
快鞋夠輕比賽10K一流, 半馬就真係要睇下師兄功力, 我就唔得, 鞋底太薄半馬腳板痛

作者: siufung    時間: 2013-11-14 15:15
longman 發表於 2013-11-14 14:20
ching, faas300 v2 我未著過, 我著過第一代, 感覺對鞋好輕同好去, 路感一流, ching可以試試. 另想問邊到做 ...

明白, 唔該哂!

馬記見到, $3XX (無夜光版)
作者: siufung    時間: 2013-11-14 15:18
vcbid 發表於 2013-11-14 15:03
第1代輕D路感好D, 第2代重左HEEL高左保護好左
快鞋夠輕比賽10K一流, 半馬就真係要睇下師兄功力, 我就唔得, ...

明白!
小弟著開 SKYSPEED 3, 如果著哩對練10K (路跑), 避震方面會唔會太大落差?
作者: vcbid    時間: 2013-11-14 15:43
siufung 發表於 2013-11-14 15:18
明白!
小弟著開 SKYSPEED 3, 如果著哩對練10K (路跑), 避震方面會唔會太大落差? ...

skyspeed 3未著過, 但係300v2感覺上薄過skysensor, 比起有gel同重d既skyspeed應該落差更大

但係快鞋以輕取勝, 著過咁輕就唔想著返重鞋
作者: siufung    時間: 2013-11-14 16:39
vcbid 發表於 2013-11-14 15:43
skyspeed 3未著過, 但係300v2感覺上薄過skysensor, 比起有gel同重d既skyspeed應該落差更大

但係快鞋以輕 ...

明白! 唔該哂!
作者: sean33    時間: 2013-11-14 18:16
小弟有第一代,對鞋夠輕,透氣好,我覺得個底跑感比skysensor更好,潮濕路面都唔跣;10k賽好o岩.唯一缺點係前掌較窄(小弟闊掌),有少少迫,不過反正跑短途問題唔大.
第二代未試過,唔知同第一代有幾大分別,望落就比一代更透氣~
作者: hingkeestore    時間: 2013-11-14 18:18
上個月係淘大買$360冇螢光鞋底(大陸造),感覺係一對高檔白飯魚,鞋頭較窄冇避震。
作者: siufung    時間: 2013-11-14 18:36
sean33 發表於 2013-11-14 18:16
小弟有第一代,對鞋夠輕,透氣好,我覺得個底跑感比skysensor更好,潮濕路面都唔跣;10k賽好o岩.唯一缺點係前掌 ...

如果用黎練10K會否好浪費? 鞋底損耗快嗎?
作者: sean33    時間: 2013-11-14 19:27
練10k ok~鞋底都好襟~ 同埋屈曲幅度都好大~
作者: siufung    時間: 2013-11-14 20:59
sean33 發表於 2013-11-14 19:27
練10k ok~鞋底都好襟~ 同埋屈曲幅度都好大~

明白哂!
睇黎哩個價錢黎講都幾抵買!
作者: vcbid    時間: 2013-11-14 23:43
siufung 發表於 2013-11-14 18:36
如果用黎練10K會否好浪費? 鞋底損耗快嗎?

小弟對300V2著左500幾K只有輕微損耗, 不過買左太多鞋, 而家著黎返工去街
作者: siufung    時間: 2013-11-15 09:43
vcbid 發表於 2013-11-14 23:43
小弟對300V2著左500幾K只有輕微損耗, 不過買左太多鞋, 而家著黎返工去街

明白, 唔該哂!
作者: siufung    時間: 2013-11-18 08:43
前幾日已入手
今朝跑左次10K, 路感強, 避震恰到好處, 仲超輕 & 透氣, 重點係平! 性格比超高, 我愛上此鞋了!
作者: longman    時間: 2013-11-18 12:39
ching, 可唔可以講吓skyspeed同faas300 v2有甚麼分別?
作者: sean33    時間: 2013-11-18 15:18
siufung 發表於 2013-11-18 08:43
前幾日已入手
今朝跑左次10K, 路感強, 避震恰到好處, 仲超輕 & 透氣, 重點係平! 性格比超高, 我愛上此鞋了! ...

PUMA FAAS 300呢對鞋款其實好得,不過唔係咁多人發現,大家都係偏向果幾個大牌子~
唔知有無師兄師姐試過FAAS 200同100呢?
作者: siufung    時間: 2013-11-18 15:20
longman 發表於 2013-11-18 12:39
ching, 可唔可以講吓skyspeed同faas300 v2有甚麼分別?

整體黎講, 小弟覺得兩對係唔同類型既鞋
SKYSPEED 3 偏向穩定, 緩衝 (保護及輕快雙向)
FAAS 300 V2 偏向輕身, 通爽, 路感較強 (設計較簡單, 速度主導)

邊對好D, 就視乎師兄要一對點樣既鞋
小弟偏愛 FAAS 300 VS 多少少, 好大程度係因為佢夠平 (好鬼貪小便宜)

(不得不提, FAAS 300 V2 因物料關係, 無咁貼腳, 包覆感無咁強, 小弟著開 ASICS 初頭有D唔慣, 但已好快適應了!)
作者: siufung    時間: 2013-11-18 15:23
sean33 發表於 2013-11-18 15:18
PUMA FAAS 300呢對鞋款其實好得,不過唔係咁多人發現,大家都係偏向果幾個大牌子~
唔知有無師兄師姐試過FAA ...

如果路跑半馬, 小弟覺得 300 已極限, 再薄身可能好辛苦 (小弟功力未夠)
200 同 100 會唔會適合運動場作短跑用呢?
作者: vcbid    時間: 2013-11-18 15:52
sean33 發表於 2013-11-18 15:18
唔知有無師兄師姐試過FAA ...

上一代既FAAS 200同FAAS 300鞋底好似, 係heel位再低少少, 鞋面既物料重要透d薄d, 小弟之前係bazaar執左對, 不過200幾蚊, 唔知係咪場入面既鞋都放左好耐, 定係舊版既200物料有缺憾, 好快就係腳趾公位穿左, 不過佢真係超輕, 輕到好似無著鞋, 係我敗家物入面著輕既一對

至於100同埋新出既200R, 我連係邊度可以買到都唔知, PUMA D鞋款好奇怪, 有時係官網見到, 但係舖頭搵唔到, 想買都無得買

作者: siufung    時間: 2013-11-18 16:06
vcbid 發表於 2013-11-18 15:52
上一代既FAAS 200同FAAS 300鞋底好似, 係heel位再低少少, 鞋面既物料重要透d薄d, 小弟之前係bazaar執左對 ...

FAAS 200 少見D, 但都有見過 (大型百貨既品牌專屬部門 & 波鞋街某幾間舖)
FAAS 100 就無留意
作者: raymok    時間: 2013-11-18 17:59
小弟有一對200, 看來好簡單, 但是穿上十分舒服。。。 可能功力不足,跑短可以, 但是15K以上就不太適合。
作者: siufung    時間: 2013-11-18 18:08
raymok 發表於 2013-11-18 17:59
小弟有一對200, 看來好簡單, 但是穿上十分舒服。。。 可能功力不足,跑短可以, 但是15K以上就不太適合。 ...

請問師兄著黎點用多?
作者: raymok    時間: 2013-11-18 18:20
在運動場做 interval,  10K比賽, recover .......
作者: siufung    時間: 2013-11-19 09:59
raymok 發表於 2013-11-18 18:20
在運動場做 interval,  10K比賽, recover .......

明白!
作者: sean33    時間: 2013-11-19 11:35
8月去泰國旅行時見到o個邊賣緊faas 100,返到o黎見過gigx sports有賣, 似赤足鞋~
作者: siufung    時間: 2013-11-19 17:04
sean33 發表於 2013-11-19 11:35
8月去泰國旅行時見到o個邊賣緊faas 100,返到o黎見過gigx sports有賣, 似赤足鞋~

跑運動場可能好正, 路跑就 ...
作者: chtang    時間: 2013-11-19 23:32
其實只係一對鞋,係唔係咁緊要
作者: siufung    時間: 2013-11-20 10:54
chtang 發表於 2013-11-19 23:32

跑中/長途黎講, 小弟覺得對鞋幾緊要
作者: Masterkeaton    時間: 2013-11-20 15:23
chtang 發表於 2013-11-19 23:32

以跑步而言,鞋當然是最緊要啦
作者: siufung    時間: 2014-3-10 12:59
前2日係黃埔吉穿島賣緊斷碼貨 $250

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2