香港長跑網 - 長跑長友

標題: 寒流再臨 周三降至10℃ 跑步的感覺 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-11-28 11:22
標題: 寒流再臨 周三降至10℃ 跑步的感覺

(舊topic) 東北風凜凜下跑步的感覺 (今早14℃ 明13℃)

改一改先: 周三10℃ 北風冷雨迎聖誕 下跑步的感覺

天文台最新嘅預測...星期三最低溫度…9度…

update:

一 月 二 十 二 日 ( 星 期 三 )
風   : 東 北 風 4 至 5 級 。
天 氣 : 天 晴 及 非 常 乾 燥 。 早 上 寒 冷 。
氣 溫 : 10 至 16 度 。

作者: wowodog    時間: 2013-11-28 11:28
yes very nice, also with some light rain
作者: fatwoon    時間: 2013-11-28 12:42
太凍,冇跑街,跑左跑步機!
作者: bigman    時間: 2013-11-28 12:46
感覺良好, 但蒲崗好大風, 唔錯
作者: 大文DaiMan    時間: 2013-11-28 13:12
再凍D仲過引, 因為條街冇人
作者: nicolechung    時間: 2013-11-28 14:18
感覺良好!
作者: makiofai    時間: 2013-11-28 16:14
澳門呢邊太大兩今早冇落到去, 反正星期日要走全馬仔, 聽日輕鬆走幾 K 算數.繼續儲醣.
作者: bunbun    時間: 2013-11-28 17:14

寒冷天氣警告 ( 2013 年 11 月 28 日 16 時 20 分 )

作者: esd517    時間: 2013-11-28 17:57
凍就舒服,但海邊大風就乾燥啲
作者: Hennatalk    時間: 2013-11-28 23:37
冷病咗,無計
作者: nov012006    時間: 2013-11-29 16:09
昨晚跑了十四幾公里. 感覺良好.

小弟的"戰場"是太古城對開的公園.

首先, 太古城對開的公園的確小左人. 左閃右避的情況的確少了.

第二, 昨天見到仍然跑步的, 一定是有恒心的人, 十三四度, 你說沒有心魔? 講你都唔信啦.
但在街上見到仍然在跑的師兄師姐, 自己都會加把勁.

第三, 嘿, 這是鯉景灣的"寵物同學會" 唔見人. 我固然怕俾狗追, 但更怕一腳踢中小細的狗.

作者: siufung    時間: 2013-11-29 16:44
今朝11度天未光就去跑
除左落街果下真係好凍外, 全程都好舒服 (只著背心短褲)

BTW, 手掌好凍, 諗緊要唔要買對薄手襪禦寒
作者: ah_teng    時間: 2013-11-29 18:11
尋晚在運動場跑咗45分鐘,著咗長袖 compression 同長 tight ,外加背心及短褲。見到個場啲純背心短褲人,覺得有啲好笑。哈哈。
作者: chtang    時間: 2013-11-29 23:39
太凍,冇跑運動場,跑左跑步機!

作者: 大口阿伯    時間: 2013-11-30 01:08
依兩日都有跑去啟得德碼頭,涼涼地,幾好跑丫!
作者: bunbun    時間: 2013-12-3 08:14
太陽報 2013-12-03

周六「大雪」降至14℃  空氣污染指數高企        

【本報訊】未來幾日天氣逐漸回暖,今明兩日最高氣溫升至攝氏二十度以上,但本周四開始氣溫輕微下跌,周六(七日)是二十四節氣之中的大雪,氣溫將跌至最低攝氏十四度。天文台解釋,受冬季季候風未來數天持續影響華南,為該區帶來普遍晴朗及乾燥的天氣。由於雲量持續偏少,內陸地區日夜溫差相對較大。

本港昨受冬季季候風影響,天氣晴朗,天文台錄得市區最低氣溫為攝氏十四點六度,下午非常乾燥,相對濕度普遍維持百分之四十以下。天文台科學主任楊威龍預計,受相關冬季季候風影響,未來一周持續乾燥無雨。

另外,空氣污染指數持續偏高,環境保護署預測,今日路邊監測站空氣污染指數最低九十五、最高一百三十,屬偏高至甚高;一般監測站最低四十、最高七十,屬中等至偏高。銅鑼灣昨錄得全港最高空氣污染指數,高逾一百二十;中環亦高逾一百一十,兩區皆受二氧化氮影響。
作者: bunbun    時間: 2013-12-3 08:16

周六「大雪」降至14℃ 都OK

空氣污染指數高企就要揀條好路

作者: Tabowly    時間: 2013-12-3 15:41
我試過8,9度落街跑, 著件有帽的外套, 我頂帽的拉鏈仲係可幾拉到上頭果隻, 我就拉到cover住個口鼻, 跑完一身汗, 超爽!!!!
作者: allanakb48    時間: 2013-12-16 08:25
其實好易冷親,大家小心,上星期跑完21k, 返到家勁頭痛,之後訓著了五小時,當晚立即看夜診,原來吹親,自己都都無預計
作者: Pepe    時間: 2013-12-16 18:15
自從試過雪戰,現在8、9度冇有怕。
作者: felixcat    時間: 2013-12-16 21:35
Pepe 發表於 2013-12-16 18:15
自從試過雪戰,現在8、9度冇有怕。

請問Pepe師兄/姊試過響邊雪戰?
作者: LegLegHim    時間: 2013-12-17 15:58
唔落雨先考慮跑
作者: bunbun    時間: 2013-12-18 06:15

cool 正!

作者: Pepe    時間: 2013-12-18 18:25
felixcat 發表於 2013-12-16 21:35

我係C弟,今年四月長野馬拉松,原先賞櫻變咗賞雪。

登錄/註冊後可看大圖

作者: Pepe    時間: 2013-12-18 18:29
felixcat 發表於 2013-12-16 21:35

登錄/註冊後可看大圖

作者: wayne1409    時間: 2013-12-19 15:04
昨晚10ºC 下跑, 感覺良好, 冇想像中咁凍, 幾夾
作者: kirin    時間: 2013-12-19 20:34
呢2日真係好正10度左右
作者: bunbun    時間: 2014-1-21 07:28
凍慣了, 最緊要留意早晚溫差
作者: KANJI    時間: 2014-1-29 02:47
咁寒冷天氣,我會跑暖身體後除哂上半身衫赤博去跑來練意志力. 跑完真係好正架

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2