香港長跑網 - 長跑長友

標題: 激死, 午跑出師不利 [打印本頁]

作者: Tabowly    時間: 2013-12-23 16:40
標題: 激死, 午跑出師不利
今日有件激氣事....

話說我响鰂魚涌返工, 又因為有1.5小時午飯時間, 2012年10月開始, 我便開始了我的午跑, 因為鰂魚涌公園有足球場網球場, 所以也有個不錯的更衣室, 我可以沖埋涼先返工, 少少的都可以跑5,6,7KM的. 點知, 2013年2月尾開始, 女更衣室開始維修, 仲話要到11月才開. 大約6,7月時, 我去過看, 盼望更衣室可以早些開, 點知, 女更衣室的確完成了維修, 輪到男更衣室, 所以便讓了女更衣室給男人用 >.< 無奈地, 又要再等, 我總不能用不沖涼臭死我的同事吧!

上星期, 又去視察, 開了!!! 勁開心!! 於是便PLAN了今天開始我的午跑.

點知, 出師不利....維修後的更衣室連LOCKER都換埋, 不再是游池那些, 入個五元便可以用的LOCKER了, 而是要每次去場務處填FORM借鎖匙, 仲要對身份証. 因為我通常都唔會帶銀包落去跑步, 免得唔見嘛. 結果, 今日跑唔到.

1.5小時LUNCH, 話多唔多話少唔少, 連埋行過去, 換衫, 沖涼, 食個快飯, 其實大約只有50mins, "衝衝咁"去跑, 又"衝衝咁"回去返工, 仲要我搞咁多嘢, 真係麻煩到不得了.  今日第一次, 唔知道佢換了, 當然無帶身份証借key, 個職員死都唔肯寬容一次, 我話比張staff card佢keep住, 我一定會回來還key攞番張staff card, 死都唔肯. 我又問可唔可以比定幾張form我, 我每次填好落嚟, 唔洗晒時間, 又唔得. 咩都唔得. 我攞你啲form填定有乜問題, 你都係要攞身份証對架啦! 慳大家時間之嘛! 我都唔會填假嘢, 都唔明有咩問題. stubborn, stubborn, stubborn

乜政府唔係鼓勵人要勤做運動嗎?  咁趕, 我都响lunch time去做運動, 佢哋就搞咁多嘢去阻巿民用設施, 呢啲唔係鼓勵, 係防礙.

作者: shogikin    時間: 2013-12-23 17:37
不要緊,再接再厲,長跑長有!!

Kin in Running
作者: kokyan_lam    時間: 2013-12-23 17:44
其實場地office既靚姐同大哥都只係小職員, 唔話得事, 只好跟規舉做事, 別太介懷
作者: tammytse    時間: 2013-12-23 19:51
有興趣知道康文暑這個新安排和流程的原意,是否為了防止盜涉?(應該不是,因為賊人是不會登記的。)還是防止有人利用 locker 進行非常交易?
作者: kokyan_lam    時間: 2013-12-23 23:38
tammytse 發表於 2013-12-23 19:51
有興趣知道康文暑這個新安排和流程的原意,是否為了防止盜涉?(應該不是,因為賊人是不會登記的。)還是防 ...

我諗到有幾個

1. 可能真係想方便用家, $5都唔使帶
2. 因為form上記低左用家既電話#, 如有人遲遲未退locker或被盜, 可以方便聯絡
3. 防止有人一次使用多個locker
作者: tammytse    時間: 2013-12-24 07:34
kokyan_lam 發表於 2013-12-23 23:38
我諗到有幾個

這三個都有可能。其實小至儲物櫃的安排,如果當局能清楚解釋背後的原意,市民又覺得有道理的,便會得到更多支持。
作者: Tabowly    時間: 2014-1-2 14:02
kokyan_lam 發表於 2013-12-23 23:38
我諗到有幾個

我寧願帶$5都唔想帶身份証, 跌咗$5都只係$5同埋無得用. 跌咗身份証, 就要比番幾佰蚊去補領.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2