香港長跑網 - 長跑長友

標題: 腳甲變瘀 [打印本頁]

作者: jcm_leung    時間: 2014-1-13 12:31
標題: 腳甲變瘀
各位 ching/ctse, 請問有否試過長課後腳甲變瘀? 怎樣冶療?

小弟昨日長課後有隻腳甲變瘀.

Thank You!!
作者: keithlky    時間: 2014-1-13 13:36
nothing to do, wait

作者: doracrap    時間: 2014-1-13 13:40
有~我會剪短D~"了"返D干左的瘀血走,之後要小心保護,因為隻腳甲會比較弱~起碼要三五七個月先會好~
但有個朋友就剪哂成隻腳甲law~

其實我都唔知咁樣係咪正確冶療

作者: jcm_leung    時間: 2014-1-13 13:59
thank you all, I think I will leave it and wait it to recover. Thx!!
作者: sean33    時間: 2014-1-13 14:03
鞋頭唔夠空間,著襪太厚等都係成因,當然要定期剪下腳甲啦.
積o左瘀血變黑甲~睇下有幾嚴重,輕者甲生長時會隨住生長褪出o黎,咁照正常剪腳甲剪走;重者在舊甲下會生新甲,適時時整塊舊甲會甩出o黎~
作者: Koma_rider    時間: 2014-1-13 14:28
有2隻瘀了好陣子...最近有隻終成塊掀得起剪走...
作者: allanakb48    時間: 2014-1-13 15:44
如果按下去係痛的話,應該有水泡在甲內,一定要放左佢,否則發炎,一旦係後者,可能要休息2至3星期,因為跑時會發唔到力,但一用力,可能就會痛
作者: NKLK    時間: 2014-1-13 17:41
我嘅習慣:

即時期 - 時發後盡快安頓好自己,首先如果甲裡積血漲痛,搵支針用火機或 / 加上酒精消毒,然後拮入喺甲與肉之間位,輕壓幾下放積存血水,當時應該甲底壓力舒緩,等待一陣如再冇血水滲出,可以用冰 / 凍包去包住該腳趾,大約十至十五分鐘後,可以用藥水膠布加上醫療白膠布加壓包實,等幾日後踩落冇痛就可拆除。

退甲期 - 慢慢等佢上面塊黑甲結焦變厚,生出D就剪咁D,以腳趾公全黑甲為例,最長都要等一至兩個月先退哂,要睇你生陳代謝速度而定。

祝君早愈,因小弟啱啱跑完美記都中招了
作者: jcm_leung    時間: 2014-1-13 17:56
希望渣馬前好返拉

我沒膽用針拮落腳甲

Anyway, thank you very much!!

I guess downhill made this problem.
作者: Hennatalk    時間: 2014-1-13 21:17
NKLK 發表於 2014-1-13 17:41
我嘅習慣:

即時期 - 時發後盡快安頓好自己,首先如果甲裡積血漲痛,搵支針用火機或 / 加上酒精消毒,然後 ...

古有關雲長刮骨療傷,今有師兄你……佩服、佩服
作者: jcm_leung    時間: 2014-1-17 12:35
ching/ctsue 果眞醫術精堪 , 昨日剪腳甲 , 水泡穿了 , 積存血水滲出 , 已沒那磨痛 .

各位記得勤剪腳甲 .
作者: 奧澤涼子    時間: 2014-1-30 17:07
鞋頭空間不足

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2