香港長跑網 - 長跑長友

標題: 渣打馬拉松快到了,大家心情如何? [打印本頁]

作者: dunkel    時間: 2014-1-28 15:32
標題: 渣打馬拉松快到了,大家心情如何?

渣打馬拉松快到了,
小生的初半馬打算以赤足完成,
但不知路況如何呢?
上、下斜會多嗎?另外,想請問半馬新手除了帶支水以外,
還有什麼需要帶呢?
有地方放東西嗎?要回起點取回?
小生像練跑一樣……
只有一個人去參與……孤單啊!
半馬第三組……不知會否被關閘清走!哈哈哈!

日子將近,心情越來越興奮!期待ING

作者: sean33    時間: 2014-1-28 16:07
加油呀師兄,非常佩服你準備以赤足跑半馬.
其實渣馬水站相當足夠,準備得好水都可以唔帶.
作者: awolswat    時間: 2014-1-28 16:59
上年入西隧口路段非常"爛"! 師兄小心腳板見紅!

作者: sean33    時間: 2014-1-28 17:44
師兄考慮下貼定d膠布係腳底同埋帶d膠布之類,又或者帶對輕身鞋(例如5指)拎住跑,咁萬一路面情況太差同腳板出現問題都有plan B可以完成到賽程.
作者: mingr    時間: 2014-1-28 18:27
赤足是跑鞋名稱還是不穿跑鞋去跑呀?
作者: fu38    時間: 2014-1-28 18:29
唔洗帶水,水站多到你唔飲!
作者: ming4883    時間: 2014-1-28 18:45
mingr 發表於 2014-1-28 18:27
赤足是跑鞋名稱還是不穿跑鞋去跑呀?

呢個??

http://www.dozo.com.tw/gallery-46-grid.html
作者: Pepe    時間: 2014-1-28 18:56
睇網誌話:出西隧後的高架道路好凹凸。赤足小心!
作者: PiTA    時間: 2014-1-28 19:21
師兄,雖然你平時坐車經過西九龍走廊,西隧,干諾道西行車天橋會覺得路面好平坦,但係實際上呢幾條路嘅瀝青好粗糙,你赤腳跑係好容易磨損。我仲未計你去到灣仔果段路,平時有好多重型車輛行過,路面損浩就更加大!
作者: dunkel    時間: 2014-1-28 20:49
謝謝大家提點,小生習慣了赤足(沒穿鞋赤腳跑),基本上只要不是新打破的玻璃之外,其他路況還是沒什麼問題,當然各師兄們都指路況惡劣,小弟會加倍小心。另外,為了更能瞭解路況,護貼更不能用,因為有保護反而更易在不知情下受傷。而有關帶跑鞋,基於不是要衝時間(希望2小時內完賽就好),相信不太會造成受傷吧!要是中了……那只怪自己能力差沒有充足準備了。HAHA~~實在無法再穿上鞋跑了……寧願不跑。
作者: TerenceLeung    時間: 2014-1-28 21:35
赤足跑半馬 。。。利害
作者: bbtbb    時間: 2014-1-28 23:45
我參加半馬, 目標過咗西隧, 重可以用"跑", 我已經作好最"慢"嘅準備.
作者: yong53    時間: 2014-1-29 12:50
上年我前面有個赤足跑全馬!
作者: chtang    時間: 2014-1-30 13:48
我也是第一次跑半馬,不過一定唔敢以赤足跑,佩服!
作者: chrislam    時間: 2014-1-31 13:39
師兄好厲害哦!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2