香港長跑網 - 長跑長友

標題: 練跑不足「撞牆」高危 [打印本頁]

作者: leslie    時間: 2014-2-6 09:19
標題: 練跑不足「撞牆」高危
【備戰馬拉松】
渣打馬拉松將於本月16日舉行,或有跑手近日才「臨急抱佛腳」匆忙備戰。浸會大學體育學系訪問上屆參加者,發現逾三成10公里跑手沒有訓練,普遍受訪者亦有練習不足情況。負責調查學者指出,半馬和全馬應在比賽前半年至九個月開始練習,現時才開始練跑已太遲,若勉強參賽,會增加抽筋和肌肉疲勞風險,嚴重或誘發隱性心臟病猝死。

調查訪問1,146名在指定時間內完成比賽的跑手,發現33%10公里跑手沒有訓練便出賽,約三成人則每星期只訓練一日。此外,只得三分一半馬和全馬跑手會每星期訓練兩至三日。

浸大體育學系副教授雷雄德表示,作為業餘跑手,10公里參賽者應在比賽前每星期跑40至48公里,半馬跑手則要跑48至64公里,全馬跑手更至少要跑多達48至80公里才足夠。至於專業跑手,訓練量較業餘跑手多三倍。

勉強跑易誘發隱疾
他認為,大多數參加10公里的跑手訓練量不足,而半馬跑手則大部份只達訓練要求下限,比賽時會增加肌肉疲勞及抽筋風險。即使是全馬賽事,亦只有半數跑手做足訓練,隨時在比賽中後期出現肌肉疲勞、肝臟醣份耗盡、無能量繼續跑下去,即所謂「撞牆」的情況。

他警告一旦比賽期間出現這種情況,就不應強行繼續,否則會危及生命,「有啲人會用意志繼續去比賽,但其實耗盡身體能量後好易誘發隱疾,例如心臟病猝死」。

他提醒跑手比賽前10日要開始減少訓練量,令身體儲存更多能量,若已報名參加半馬或全馬賽事,但至今仍未開始訓練,應放棄參賽,勉強參加只會令出事風險大增。

曾是滑浪風帆選手的陳敬然現於浸大體育學系就讀,他指11年前曾報名參加半馬賽事,當時年少氣盛沒有認真練習,結果在西隧口便出現「撞牆」情況,無法繼續跑,「差唔多係行返終點」。

陳敬然指,今次參加半馬,會以業餘選手的心態出戰,並以業餘跑手的訓練量為目標,臨近比賽時也會開始減低訓練量以儲備更多能量應戰。

為防止水份流失過多,他比賽當日每經過一次水站都打算飲100至150毫升水補充,助身體撐過漫長的賽事。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140206/18616361
作者: awolswat    時間: 2014-2-6 12:39
唔夠數添......
作者: ah_teng    時間: 2014-2-6 12:44
我舊年神戶全馬,最多數個星期只有33k 結果真係幾辛苦,5小時10分完。但我覺得除了標榜里數,
作者: ah_teng    時間: 2014-2-6 12:45
核心肌肉訓練也不可少!
作者: qaz.201309    時間: 2014-2-6 14:03
呢一、兩個星期練少咗添……  
作者: tango    時間: 2014-2-6 14:45
又計埋呢d數! 練跑充足都會撞牆,至關鍵係量力而為,唔夠里數咪跑慢d,10公里第5組係1小時40分以上,行都行完
作者: leehyalbert    時間: 2014-2-6 18:13
tango 發表於 2014-2-6 14:45
又計埋呢d數! 練跑充足都會撞牆,至關鍵係量力而為,唔夠里數咪跑慢d,10公里第5組係1小時40分以上,行都行 ...

"撞牆"係針對全馬而言(正如樓上文章專家所言), 並唔係新鮮的名詞, 好多專家或文章都有提過!

10公里甚至半馬都無所謂撞牆的問題. 半馬都或者有機會, 10k 正如你所講, 行都行完啦!

準備充足主要係"減少"全馬撞牆的機會, 或將撞牆的時間推後(即是到39k-40k後, 到時死都頂埋去啦!), 專家只可以話準備充足可以減少撞牆的危險, 而唔係完全無機會撞牆!

作者: Hennatalk    時間: 2014-2-6 22:53
其實我唔係攪得好清楚,呢啲算唔算撞牆。我可以話年年練習不足。所以每年都只求衝線,不求PB。起步陰滋陰滋,用自己的緩跑速,一般支持到23至24公里,肌肉就有地方痛,有啲想老抽,我都减吓速,或索性步行—少段。如是者,—路拐吓拐吓過終點。我忍受的只有肉痛,沒有脫水,休克,好唔想跑。師兄、師姐們啊!我其實有無撞牆?
作者: Hennatalk    時間: 2014-2-6 23:28
Hennatalk 發表於 2014-2-6 22:53
其實我唔係攪得好清楚,呢啲算唔算撞牆。我可以話年年練習不足。所以每年都只求衝線,不求PB。起步陰滋陰 ...

哈哈!其實我也這樣想,所以每次聽到,練習不足,所以撞牆,我都陰陰嘴笑。因為練唔夠,又唔想撞牆,跑得慢便可。(當然,這是我的古怪想法,並非精密科學。)
作者: Ah_Wing    時間: 2014-2-7 02:11
Hennatalk 發表於 2014-2-6 22:53
其實我唔係攪得好清楚,呢啲算唔算撞牆。我可以話年年練習不足。所以每年都只求衝線,不求PB。起步陰滋陰 ...

聽人講撞牆時會冇力到想瞓低灘屍街頭......
作者: ryangiggb    時間: 2014-2-7 09:57

如果真係「撞牆」,建議是否慢行/停低/或者等上車?

我是全馬新手

問多一樣....諗住收操...下星期只係練肌力...OK嗎?

作者: JohnNHL    時間: 2014-2-7 19:31
養傷全休中, 這個星期唔操好過操。(高手除外)每日早點睡適應比賽時間。
作者: qiao    時間: 2014-2-16 19:35
半馬撞牆我都係第一次聽(我跑齡淺sosad)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2