香港長跑網 - 長跑長友

標題: 波士頓完圓夢之旅--比賽篇 [打印本頁]

作者: speedpurple0    時間: 2014-4-25 11:31
標題: 波士頓完圓夢之旅--比賽篇
比賽當日雖然10點先開跑
但係要坐一個鐘大會巴士先到起點
但行李寄存就在乘搭巴士的地方寄存
換句話說,上大會巴士前你就要除下所以保暖衣物
結果我只剩下一件短袖衫同一件便利雨衣

去到起點大概八點,但九點先開始上線
當時大概只有7-8度,我當時凍到腳腿冇晒知覺
儘力想辦法去保暖
結果我用三張銀紙卷住自己,坐喺陽光下
我對腳先有返知覺

睇Course Map 係一直落斜
不過只有跑過嘅人先知條路係不斷上落斜
一起步好塞人,多人到完全拎唔到水,到8k先拎到第一杯水
平時練跑練開km, 而呢度就用miles,每5km都有Mark
我比賽唔用GPS錶嘅原因係驚會搞亂自己個步速
我希望憑自己感覺每5k都keep到21分
頭25km都keep到,不過到大概30k要上一條大斜就慢了
呢條斜路比Heart Break Hill更辛苦
望住個時間一路跌,不過每次見到5k牌便令我更起勁
因為我知道很多身處香港嘅朋友唔訓等我消息
他們不能目睹我整個比賽的過程
但期待看到我每個5k嘅時間
眼見之前賺的時間一秒一秒咁蝕
到35k時還有機會跑到under 2:58
但不斷上落斜令我的時間繼續跌落去

到40k 2:48:59,我好肯定,我一定Sub 到3
當時已經唔再諗2:58定2:59
我只是好好享受餘下的2.195公里
衝過終點雖然看不到任何熟悉的朋友
不過市民和工作人員的熱情
令我一點都不覺得自己孤獨

賽後我們戴上完成牌行街
基本上走到每間店舖,他們都會問
"You finish the marathon?"
"How's your marathon?"
"Have a great day!"
由坐火車出發去機場,離開波士頓到紐約的飛機上
基乎每人都穿著橙色的或藍色的Official 外套
大家為波士頓馬拉松的瘋狂程度真的令我大開眼界

作者: leefs    時間: 2014-4-25 11:57
恭喜您!

預祝你未來日子再創佳績,
為香港增光。

作者: LIKINWO    時間: 2014-4-26 23:08
跑得好 ! 祝賀 !!
作者: wlau    時間: 2014-5-2 18:50

師姐.. 下面有個POST 爆左你既大名出來.
原來師姐係咁出名既名人來.. 真係失覺晒~

作者: jyew    時間: 2014-6-5 18:44
高手, 勁...
作者: chtang    時間: 2014-9-15 23:16
厲害,香港的驕傲。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2