香港長跑網 - 長跑長友

標題: 賽後投票=2014.09.09 創新績.PB跑第二回 [打印本頁]

作者: shogikin    時間: 2014-9-8 17:36
標題: 賽後投票=2014.09.09 創新績.PB跑第二回
細則: 只供有報名參加跑手投票
以10分為最高
投完票後, 請登出個人評分及就比賽給予簡評或意見,各個細項可因應個人喜好增減
eg: 總分8 (賽道設計8, 賽事安排8, 日期時間9, 紀念品7,收費6,氣氛9)

比賽後數日內開始投票後討論,按情況關閉.各項細則,可按情況更改
投票結果及評論,只反映跑友意見,與本網立場無關

作者: bunbun    時間: 2014-9-9 06:07

【GPS量度距離匯報】2014.09.09 PB跑 第二回
https://www.longrun.hk/thread-24248-1-1.html
作者: JkHK    時間: 2014-9-9 10:54

哈哈,竟然給我投了第一票

今天氣氛不錯,工作人員人多友善
水、生果亦充足;賽道亦好跑
若起跑時間早一點就更好
作者: dennisung    時間: 2014-9-9 11:19
總分 7
賽道設計8 < 全程平路
賽事安排 6< 應該10k跑先,再跑3k
日期時間 8 <中秋翌日跑,變成傳統,好事
紀念品 9 < 唔係衫,紀念品實用
收費 9 < 200蚊樓下
氣氛 7 < 我唔多理會

作者: ckycat    時間: 2014-9-9 11:47
dennisung 發表於 2014-9-9 11:19
總分 7
賽道設計8 < 全程平路
賽事安排 6< 應該10k跑先,再跑3k

我幾同意樓上師兄分析

總分 8
賽道設計9 < 全程平路,雖有整路但賽會盡量早通知。讚
賽事安排 ==冇意見,因跟長跑網拿選手包,方便。
      公佈成績都幾快,可惜搵唔返舊年的成績,咁點 PB 喎
      起步分時區,rabbit 都係預早上線,但感覺pacing 不平均,
      我 keep 住响 55 之前,但六崎被佢界左
      自訂號碼布有改善,可以英文加數字
      聽講水站不足,有師兄已發文 https://www.longrun.hk/thread-24250-1-1.html
      終點枝裝水都唔夠派,好在仲有加侖裝可「按」水,同運動場水機。
日期時間 8 <中秋翌日跑,變成傳統,好事
紀念品 9 < 唔係衫,紀念品實用
收費 8 < 再平啲更好
氣氛 9 < 工作人員好落力

今日天口興,大家辛苦了!

作者: Run2012    時間: 2014-9-9 12:31
天氣太熱,令大會失晒預算。
雖然大會已經加多左水站,但我我覺得如果 2km 一個水站會好 D,因為真係太曬太熱!

全程九成地方無蔭,太陽直晒下來,D 無經驗跑手好易中招。
對呢 D 跑手而言,最重要引致中暑係不知自己 limit 跑到過左龍然後身體太熱中暑。
如果跑得太快,多多水都會中暑,雖然 1km 一個水站可能勉強頂得到。
但義工人手有限,除非事前早有預備,否則 2km 一個水站已經好好。

反而我覺得大會係如此酷熱天氣下,應該預計到實有人中暑。
應該安排每個水站都有負責人可以負責協調,起碼有人有電話幫手確認位置吧?
今日係第三水站有人中暑,水站義工?無電話?跑者又無電話,好彩我有,幫手 call 白車。
但係我又唔熟路,完全唔知點指示救護車可以停邊度再行去救人!
成個水站得 D 叔叔嬸嬸義工,又無個後生幫手,好在中暑那位有幾個朋友幫手抬佢埋陰涼處等待救援。
若果事前一早 plan 定,成立一個醫療執行小組,最重要諗定救援路線,指示救護車同人員如何去跑步路線救人,人地醫護人員先搵到中暑既跑者。

中暑係死得人㗎!
咁熱跑 10k 比賽實大把人中暑,大會好難控制 D 人跑過龍,跑到中暑其實 D 人自己都要負 D 責任。
可以做既只有做好計劃如何去幫救護人員儘快找到去救援
更進一步係搵多 D back up,預左要好多 St John paramedics 幫手,甚至通知定將軍澳醫院急症室做定準備。
我係途經將軍澳醫院既時候,我見到有個應該係醫生,同埋護士推著輪椅衝過馬路黎幫手,火都黎話今日做乜事咁多人中暑,我話佢聽今日有比賽。
我地唔可能話太熱就 cancel race,只能做足準備工夫。

After all,大家都係想開開心心玩比賽 je ~
作者: lyk_cliff    時間: 2014-9-9 12:38
總分 8

賽道設計9> 大部份平路,幾好跑
賽事安排7>有 Pacer但Pacer 時間有問題
日期時間8>中秋翌日不錯
紀念品8>實用
收費7>收費正常
氣氛8> 工作人員叫自己名後,衝返運動場都衝得快D...但亦有工作人員聲都唔出
作者: wlau    時間: 2014-9-9 13:18
lyk_cliff 發表於 2014-9-9 12:38
總分 8

賽道設計9> 大部份平路,幾好跑

我唔識俾分...因為大部份野係長跑網幫我地跟進...佢地果邊我可以話俾滿分..

但賽會果邊..........
我只係知我D 慢腳第二個水站已經無水差少少中暑...有師兄話夠水...佢應該係快腳...
返到來又無水.....真係唔知佢點預..下年都係咪攪我...我仲想跟住長跑網長跑長有..

賽道設計 8 分 (好睇天氣)
賽事安排 1 分 (慢腳無水無杯..要用手裝水飲, 返到來又係無水....)
日期時間 3 分, (差不多成九點先起步...應該係10 K 八點, 3K 8點3 或4)
紀念品 8 分, 實用...好過衫..
收費 8 , ...
氣氛 6 分 ...工作人員算努力..但無水被乾蒸既情況之下....無心機聽佢地加油...我只想加水..

作者: jam13579    時間: 2014-9-9 13:41
Run2012 發表於 2014-9-9 12:31
天氣太熱,令大會失晒預算。
雖然大會已經加多左水站,但我我覺得如果 2km 一個水站會好 D,因為真係太曬太 ...

上年條賽道比較多樹蔭, 唔知點解今年改到咁, 頭6K都係太陽直射之下跑.....
作者: keithlky    時間: 2014-9-9 13:43
真係未試過跑比賽「無水」
第一水站近比賽初段,無飲水,去到
第二水站原來無晒水 (已遠離運動場),工作人員話第三水站有水。去到
第三水站,用過大膠盤,仲要無紙杯,用自己手掌接住水(只可以濕下個咀)工作人員話唔好濕咁多,要留比後面D 人,叫人去第四個水站就會有水 。去到
第四水站有水喇 (接近運動場)
咁熱天,無水係對跑得慢既懲罰,讚 !!!

作者: jam13579    時間: 2014-9-9 13:47
keithlky 發表於 2014-9-9 13:43
真係未試過跑比賽「無水」
第一水站近比賽初段,無飲水,去到
第二水站原來無晒水 (已遠離運動場),工 ...

佢想用無水黎激勵你既意志力呀, 用心良苦......
作者: Rhys    時間: 2014-9-9 13:50
慘,有人比到1,2分...
其實除左唔夠水,其他都做得唔錯啦
我認我係水站拎左3杯水....
作者: 坑口公牛    時間: 2014-9-9 13:54
總分7 (賽道設計8, 賽事安排8, 日期時間7, 紀念品7,收費7,氣氛7)
整體唔錯,各項安排都幾好,但10km賽安排於08:40開始,氣溫高,陽光猛,對跑手有一定影響。賽後亦聽很多跑手投訴水站決水,這點主辦單位必須改善,因為會對跑手構成危險。
作者: 炒炒    時間: 2014-9-9 14:35
賽事距離同 GPS 錶相比幾準確.

不過頭 6 K 冇遮擋得一個水站略少.

沿途路口工作人員多, 跑錯路既機會少, 不過都見到有人跑錯.

天氣熱, 不少跑手身體不適, 但見到的都是其他賽員幫忙, 反而呢個時候唔見有工作人員.

作者: bunbun    時間: 2014-9-9 15:35

1)"波波人 (pacer)", 不同pace, 應用不同顏色的 ball

2) 波波人 (pacer), 應混在不同起跑時區起跑

作者: bunbun    時間: 2014-9-9 15:37
下年2015, 應是9月28日(中秋後),

大家會是"必報"? 考慮吓? 又或?

作者: mathkenc    時間: 2014-9-9 15:55
安排方面:沿途工作人員充足,不會跑錯路;且他們不吝金口,不住打氣加油,感覺不錯
應變的建議:由於是非預期的曬和熱,水站的工作人員應增派多一、兩位,也要多一、兩張擺放水杯;可以的話,最後兩個水站有醫護人員留守,以方便他們能最快去到中暑的跑手的地方。
作者: bowling68    時間: 2014-9-9 16:32

賽道設計 7 分 (幾好跑,又有的暗斜,不過頭6k 無遮無擋,唔跑慣日跑既會既辛苦)
賽事安排 4分 (慢腳無水, 返到終點又係無水....)
日期時間 5 分, (太遲起步...應該係10 K 八點)
紀念品 9 分, 幾多野同實用
收費 9 分,  10k 黎講唔貴
氣氛 8 分 ...多工作人員,不過好多青少年,應該有大人lead 住好的。

另朋友慢跑既,第一個水站 2k 無飲水,
第二個水站 6k 去到己經無水,
第三個水站 8k 先補到水,佢話中間都見到的要停等救,唔知係咪缺水中暑。
另返到終點水及水動樂已派完。
作者: jchip    時間: 2014-9-9 17:54
唔夠水可以係死罪來架,試諗下真係死阻人,係咪要有人出來負責先?我最唔鐘意話無水懲罰慢腳,人命關天。
作者: hin_basketball    時間: 2014-9-9 20:08
"PB跑", 呢個名真係夠諷刺, 我諗喺呢種天氣下無邊個跑手可以跑到自己PB囉~!

如果真係要正名"PB跑", 大會要考慮改遲兩三個月搞啦~

作者: patcochoi    時間: 2014-9-9 21:27
炒炒 發表於 2014-9-9 14:35
賽事距離同 GPS 錶相比幾準確.

不過頭 6 K 冇遮擋得一個水站略少.

2k,4k,6k,8k 都有水站.
跑得快見不到, 很小規模
跑得慢飲不到, 派完收工
作者: dennisung    時間: 2014-9-9 21:53
其實水站已經比一般10K比賽多
可能就係咁
每個水站既水就少左
令到後跑既人無水飲
我平時跑10K都可以唔飲水
今日三個水站都要拎水
希望下年主辦機構可以多加留意

作者: Hong    時間: 2014-9-9 22:22
總分 7
賽道設計8
賽事安排 6 (應該早啲起步)
日期時間 6 (可以考慮唔好喺中秋之後嗰日, 因為中秋節晚通常會玩得夜小小, 唔夠瞓會影響表現)
紀念品 9 (都算實用)
收費 9 (合理)
氣氛 7 < 我唔多理會

作者: saki    時間: 2014-9-10 11:23
總分 3
賽道設計 6 < 全平路, 唯係將軍澳跑, 唯係屏風樓效應下, 令賽道更為悶熱, 略為扣分
賽事安排 2 < 水站資源嚴重缺乏, 水同杯都缺乏, 終點只有sports drink而無水, 另水站位置分佈也不理想, 導致多人中暑暈倒, 賽會難辭其咎
日期時間 5 < 中秋翌日有得跑, 幾好, 唯10k開步時間8:40, 係9月來說, 實在太晏, 提前至8時會係適合
紀念品    8 <  有自定跑碼布, 又唔送衫改送腰bag,水樽同襪, 算係有點心思
收費       8 <  $130, 算係咁啦
氣氛       4 <  原本不錯, 唯多數人係缺水情況下, PB Run 變成 PW Run, 乜 mood都無哂
作者: hin_basketball    時間: 2014-9-10 12:50
呢個妹妹好犀利~

登錄/註冊後可看大圖

作者: Rhys    時間: 2014-9-10 14:11
hin_basketball 發表於 2014-9-10 12:50
呢個妹妹好犀利~

長野邑香?梗係勁啦
作者: Hong    時間: 2014-9-10 14:19
hin_basketball 發表於 2014-9-10 12:50
呢個妹妹好犀利~

呢個妹妹係日本人,叫做長野邑香,只得十歲,屬於飛達跑會嘅,佢跑得好快,今年四月喺飛達慈善復活跑10K造出42:39嘅成績,獲得女子組亞軍,成績僅次於姚潔貞
作者: hin_basketball    時間: 2014-9-10 14:28
Hong 發表於 2014-9-10 14:19
呢個妹妹係日本人,叫做長野邑香,只得十歲,屬於飛達跑會嘅,佢跑得好快,今年四月喺飛達慈善復活跑10K ...

まったく、小学生は最高だぜ!!
作者: 肥瀨    時間: 2014-9-11 01:09
給6分
義工精神可嘉.
起跑時間太遲.
中途無水,終點缺水.
長跑網代領賽事包,方便跑民,躦!躦!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2