香港長跑網 - 長跑長友

標題: 由粉嶺蝴蝶山出發, 跑山到大埔嘉道理農場 [打印本頁]

作者: bluesky    時間: 2008-11-29 23:44
標題: 由粉嶺蝴蝶山出發, 跑山到大埔嘉道理農場

登錄/註冊後可看大圖
高山! 昨天你令我止步,今天我又來了!
http://hk.myblog.yahoo.com/blueskyson1997/article?mid=3242
早上8:00 ,  我由粉嶺蝴蝶山出發, 跑山行山到大埔嘉道理農場, 約10公里。
这段路,首 3 公里 可跑步, 后 7 公里則不宜 (平路少, 上下山的路很斜, 不敢跑)! 過了蝴蝶山后, 約走多1小時, 才遇到行山的人!
最辛苦上大刀屻山 (566 米), 但上到山頂,視野遼闊, 心曠神怡,可遠眺 元朗、 上水粉嶺 及大埔!
http://www.fotop.net/blueskyson/blueskyson/MVI_1917
http://www.fotop.net/blueskyson/blueskyson/MVI_1962
最美是遠處青山隱隱, 一重一重!
跑山行山加拍照, 到嘉道理農場,用了2 小時36分

登錄/註冊後可看大圖

上水粉嶺

登錄/註冊後可看大圖

大埔

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

元朗

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

高山! 昨天你令我止步,今天我又來了! (3-4)
http://hk.myblog.yahoo.com/blueskyson1997/article?mid=3406
http://hk.myblog.yahoo.com/blueskyson1997/article?mid=3407
http://hk.myblog.yahoo.com/blueskyson1997/article?new=1&mid=3408

http://www.fotop.net/blueskyson/blueskyson/MVI_1861

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 細明哥    時間: 2008-11-30 00:54
風景唔錯喎ching!!

作者: 力    時間: 2008-11-30 04:13
風景好
天氣好

下次找個伴一齊跑安全啲!
作者: bluesky    時間: 2008-11-30 15:16
高山! 昨天你令我止步,今天我又來了!

早上8:00 ,  我由粉嶺蝴蝶山出發, 跑山行山到大埔嘉道理農場, 約10公里。

这段路,首 3 公里 可跑步, 后 7 公則 宜行山 (平路少, 上下山的路很斜, 不敢跑)! 過了蝴蝶山后, 約走多1小時, 才遇到行山的人!

最辛苦上大刀屻山 (566 米), 但上到山頂,視野遼闊, 心曠神怡,可遠眺 元朗、 上水粉嶺 及大埔!

http://www.fotop.net/blueskyson/blueskyson/MVI_1917

http://www.fotop.net/blueskyson/blueskyson/MVI_1962

最美是遠處青山隱隱, 一重又一重的風景!

跑山行山加拍照, 到嘉道理農場,用了2 小時36分

登錄/註冊後可看大圖

上水粉嶺

登錄/註冊後可看大圖

大埔

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

元朗

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: bluesky    時間: 2008-11-30 15:21
越過一個山頭又一個山頭!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

大埔林村

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

不敢跑!!!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

又一個山頭

登錄/註冊後可看大圖

作者: bluesky    時間: 2008-11-30 15:25
高山! 昨天你令我止步,今天我又來了! (2)

越過一個山頭又一個山頭!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

大埔林村

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

不敢跑!!!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

又一個山頭

登錄/註冊後可看大圖

高山! 昨天你令我止步,今天我又來了! (1,3-4)

http://hk.myblog.yahoo.com/blueskyson1997/article?new=1&mid=3309

http://hk.myblog.yahoo.com/blueskyson1997/article?mid=3407

http://hk.myblog.yahoo.com/blueskyson1997/article?new=1&mid=3408

作者: 細明哥    時間: 2008-11-30 15:27
多謝相片分享! 睇嚟師兄都好鍾意影相喎!
作者: bluesky    時間: 2008-11-30 15:31
大霧山

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Ching 夠氣, 可沿林錦公路, 向大埔方向跑, 回粉嶺上水!
作者: 長跑    時間: 2008-11-30 16:37
CHING 佩服~!
作者: pwong5618    時間: 2008-12-1 17:13
原帖由 bluesky 於 2008-11-29 23:44 發表
高山! 今天你令我止步!

登錄/註冊後可看大圖
?ib_____D5J_4ZJCm

http://f20.yahoofs.com/hkblog/b7RpklWQHAIC5kg__ ...

Bluesky hing,

呢段路我也經常在 星期六 或 星期日 下午跑,
但近排因傷停了幾個月無跑啦 !
揾日一齊跟你跑去林村,大刀刃那邊我無跑過,
多數去到半山腰就落返和合石回粉嶺,因跑山,
不停地走 一個鐘,都好累、好累!
作者: 青蛙王子    時間: 2008-12-2 04:12
師兄,我是住上水的,經常地行這段路,我覺得上山路(粉嶺火車站到西大刀刃)因大斜不宜跑,反而由西大刃起到嘉道理因比較平坦便可以跑。

師兄是搭巴士轉火車回家嗎?如果是,師兄覺不覺得在嘉道理走是十分不便,師兄何不直接行番轉頭?

我次次都是行來回的,省時省車錢^^
作者: bluesky    時間: 2008-12-3 12:22
原帖由 Alex 於 2008-11-30 04:13 發表
風景好
天氣好

下次找個伴一齊跑安全啲!

你說得對, 應找個伴一齊跑安全啲, 這路真是太靜!
作者: bluesky    時間: 2008-12-3 12:31
原帖由 青蛙王子 於 2008-12-2 04:12 發表
師兄,我是住上水的,經常地行這段路,我覺得上山路(粉嶺火車站到西大刀刃)因大斜不宜跑,反而由西大刃起到嘉道理因比較平坦便可以跑。

師兄是搭巴士轉火車回家嗎?如果是,師兄覺不覺得在嘉道理走是十分不便, ...

跑完, 趕時間, 所以搭 taxi回家, 我覺得在嘉道理走是十分不便,  

師兄厲害, 有力再行回去,

我就冇力了!
作者: bluesky    時間: 2008-12-3 12:54
原帖由 pwong5618 於 2008-12-1 17:13 發表

呢段路我也經常在 星期六 或 星期日 下午跑,
但近排因傷停了幾個月無跑啦 !
揾日一齊跟你跑去林村,大刀刃那邊我無跑過,
多數去到半山腰就落返和合石回粉嶺,因跑山,
不停地走 ...

師兄真勁, 經常跑山
我只是貪玩, 走去跑下
因跑番步只個多月, 冇力跟師兄一齊跑
等我再操多幾個月,
才約師兄一起去跑吧!

作者: unlth2009    時間: 2009-2-17 20:55
大刀刃,我的後花園也。

找天跑跑粉嶺那邊的「奪命樓梯」。
作者: 亞平    時間: 2010-7-23 20:15
明早將走師兄你介紹的這條路~~
作者: 麥麥    時間: 2010-7-23 22:11
我以前都好鐘意走呢條線...
作者: kito807    時間: 2010-7-24 11:02
多謝分享!! 我搵日由大埔出發跑返轉頭先!! 風景好靚!!

由大埔出發的話, 是不是從林村出發上山?

作者: 細明哥    時間: 2010-7-24 14:20
7條西北友啱啱行完返嚟,用咗3個半鍾,風景真係好靚..
作者: stanwong    時間: 2010-7-24 14:40
小弟住粉嶺, 都未試過從蝴蝶山行去大埔, 搵日試下先!
作者: terryfok    時間: 2010-10-14 15:02
我都跑過, 不過次次都係四五點先去跑, 都唔錯, 上次再跑埋林村, 跑回粉嶺! 下次可以約埋!
作者: me_okx    時間: 2010-11-7 14:12
呢段10K山路我都跑過, 不過好耐無再跑....其實一路都好想搵班跑友一齊玩. 唔知大家有無興趣 ^^
作者: stanwong    時間: 2010-11-12 15:12
原帖由 me_okx 於 2010-11-7 14:12 發表
呢段10K山路我都跑過, 不過好耐無再跑....其實一路都好想搵班跑友一齊玩. 唔知大家有無興趣 ^^
有興趣, 唔知師兄什麼時間跑?
作者: me_okx    時間: 2010-11-14 19:45
標題: 回復 23# 的帖子
Ching, 我好似見過你喺北區,粉嶺運動場跑過...之前同常星期六朝早綀, 不如搵日一齊跑啦.
作者: stanwong    時間: 2010-11-15 11:53
原帖由 me_okx 於 2010-11-14 19:45 發表
Ching, 我好似見過你喺北區,粉嶺運動場跑過...之前同常星期六朝早綀, 不如搵日一齊跑啦.
我地北區跑友逢星期三在北區運動場操練, 師兄一齊來玩下啦.
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=2749&goto=lastpost#lastpost
作者: wong.siufu    時間: 2010-11-15 12:23
搵日一起跑蝴蝶山出發, 跑山到大埔嘉道理農場吖
黎緊既六或日O唔O?
作者: stanwong    時間: 2010-11-15 16:24
原帖由 wong.siufu 於 2010-11-15 12:23 發表
搵日一起跑蝴蝶山出發, 跑山到大埔嘉道理農場吖
黎緊既六或日O唔O?
我今個周末唔得啦, 起碼要下星期先, 問埋其他北區友有冇興趣~
作者: @Rebecca@    時間: 2010-11-15 17:22
原帖由 stanwong 於 2010-11-15 16:24 發表
我今個周末唔得啦, 起碼要下星期先, 問埋其他北區友有冇興趣~

你地唔嫌我慢, 都想玩下....
作者: me_okx    時間: 2010-11-16 13:33
我下星期 6 or 日 (27 or 28 Nov.) okay ar...
作者: me_okx    時間: 2010-11-16 13:43
標題: 回復 25# 的帖子
好 ar, 我下星期3 可以join. 你地幾點start?
作者: stanwong    時間: 2010-11-16 15:33
原帖由 me_okx 於 2010-11-16 13:43 發表
好 ar, 我下星期3 可以join. 你地幾點start?
我地通常七點會到, 自行跑圈熱身, 七點半才正式開始~
師兄話見過我, 你應該認得我? 過來打過招呼得啦~
如果來的話, 可以到下面條link留個言呀
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=2749&goto=lastpost#lastpost
作者: Emit    時間: 2010-11-28 17:20
我住粉岭,呢条路我跑过一次。光跑无影相两个半钟。有机会约多几个同道齐齐跑呀!
作者: wong.siufu    時間: 2010-11-29 11:33
原帖由 Emit 於 2010-11-28 17:20 發表
我住粉岭,呢条路我跑过一次。光跑无影相两个半钟。有机会约多几个同道齐齐跑呀!

係呢Ching,上左蝴蝶山,係咪經大刀刃落林錦公路,再到嘉道理農場?
>光跑无影相两个半钟
兩個半鐘是單程還是來回計?
作者: Emit    時間: 2010-11-29 12:22
原帖由 wong.siufu 於 2010-11-29 11:33 發表

係呢Ching,上左蝴蝶山,係咪經大刀刃落林錦公路,再到嘉道理農場?
>光跑无影相两个半钟
兩個半鐘是單程還是來回計?

单程哦!在嘉道理農場对面坐巴士去大埔饮茶。相片好似都有几张既,不过要找。你是否觉得两个半钟好慢?有机会一齐去练下啦!哈哈!
作者: wong.siufu    時間: 2010-11-29 12:36
原帖由 Emit 於 2010-11-29 12:22 發表

单程哦!在嘉道理農場对面坐巴士去大埔饮茶。相片好似都有几张既,不过要找。你是否觉得两个半钟好慢?有机会一齐去练下啦!哈哈!

Ching,
>你是否觉得两个半钟好慢?
梗唔係啦,清楚d啫
咁係咪由大刀刃過去?

自己淨係試過由蝴蝶山行去粉錦公路,網上度出黎得5Km

作者: Emit    時間: 2010-11-29 12:49
揾到D相喇!希望对大家有帮助。系由大刀刃上的。呢次有影相,所以时间接近3个钟。
http://photo.ilhk.com/%E5%A4%A7%E5%88%80%E5%88%83/
GPS 记录揾唔翻,我仲以为我好傻仔,所以无留。

我试过从大窝西支路去嘉道理,然后经过梧桐寨,半跑上大雾山,山顶休息,落翻荃锦公路坐车回来。

作者: wong.siufu    時間: 2010-11-29 14:14
原帖由 Emit 於 2010-11-29 12:49 發表
揾到D相喇!希望对大家有帮助。系由大刀刃上的。呢次有影相,所以时间接近3个钟。
http://photo.ilhk.com/%E5%A4%A7%E5%88%80%E5%88%83/
GPS 记录揾 ...

唔該Ching
真係要跑翻轉先得
作者: little-fish    時間: 2011-6-28 16:58
有冇師兄\姐post將map路線上來可標明由粉嶺那段路上?遲些練跑山用。全程我就唔行,怕高
作者: little-fish    時間: 2011-7-12 11:07
昨天剛試行一個鐘,上到那舊大石後(有道符,很多觀音等) 後落山,很斜啊,樓梯也多。而家兩股都還痛。疑似見stanwong 師兄在那甚麼閣外整理行裝
另外問:你們跑此段路要帶甚麼?短褲短衫可以嗎?

作者: stanwong    時間: 2011-7-12 16:58
原帖由 little-fish 於 2011-7-12 11:07 發表
昨天剛試行一個鐘,上到那舊大石後(有道符,很多觀音等) 後落山,很斜啊,樓梯也多。而家兩股都還痛。疑似見stanwong 師兄在那甚麼閣外整理行裝
另外問:你們跑此段路要帶甚麼?短褲短衫 ...
小魚師兄, 你見到的應該不是我, 我最近冇跑果度啊。
大熱天時, 短蛼短衫可以啦, 最緊要帶水~
作者: little-fish    時間: 2011-7-14 14:00
標題: 回復 40# 的帖子
那人與你頭像將相都有點似,他應是剛跑完的!
想問一下,那些梯級你們是跑上去的嗎?跑全程?還是到那一段就停?
作者: stanwong    時間: 2011-7-15 10:42
原帖由 little-fish 於 2011-7-14 14:00 發表
那人與你頭像將相都有點似,他應是剛跑完的!
想問一下,那些梯級你們是跑上去的嗎?跑全程?還是到那一段就停?
梯級跑不跑視個人能力而定啦, 我就只可行了, 只是平路和落鈄就jog。
作者: little-fish    時間: 2011-7-16 22:35
不是說落斜盡量唔好跑嗎?蝴蝶山很斜啊
作者: stanwong    時間: 2011-7-22 10:09
原帖由 little-fish 於 2011-7-16 22:35 發表
不是說落斜盡量唔好跑嗎?蝴蝶山很斜啊
如果姿勢正確, 我覺得落鈄慢jog冇問題的。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2