香港長跑網 - 長跑長友

標題: 關於街馬, 我想講2句 [打印本頁]

作者: bubuharry    時間: 2015-2-8 14:41
標題: 關於街馬, 我想講2句

OVERALL 其實唔錯, 部分道比較狹窄, 都唔係一時3刻可以解決到。氣氛唔錯, 水站目測ok, 啦啦隊ok
想講講有關廁所安排
廁所比較少, 排左差唔多40分鐘先有得去
我8:20開始排
到8:50, 有班工作人員叫一眾男士去廁所後面(空地解決)
我無理佢, 自從北京馬拉松男女集體係地下解手事件後, 我都認為各跑友不能咁做, (跑跑下頂唔順, 又無廁所另計)
去廁所就係去廁所, 如果連我地都就地解決, 仲點可以話啲大陸人鬧市排金?
反正仲有10分鐘先截
差唔多到我的時候, 正是8:58分, 一班工作人員叫我地(仲等緊果D人)快啲上線, 唔係無得跑(恐嚇口吻)
我都無理佢。人有三急, 我唔去, 陣間開左跑都要去。
之後有個女跑友就同工作人員講, 太少廁所(大約6-10個), 之後有個肥仔(工作人員)出黎好似癲狗咁吠,
話:幾多都無用, 多人就唔夠。
之後個女人都無理佢。(小弟今次等廁所時間, 應該係我跑左6年以黎, 比賽等廁所時間的總和)

好啦, 8:59 我狗衝上線。
有班工作人員係度拉線封閘-_____-
我都要夾硬撞開佢地先成功起跑==
全件事, 我現場一句都無嘈到佢地 (係廁所叫人快啲上線班人, 真係串過馬鼻)

我明白, 次次比賽總有啲意料之外的事情
但係下次可否搵啲experienced helper 培訓下啲最前線人員-___-

作者: tammytse    時間: 2015-2-8 15:32
8000人的賽事,廁所實在太少。我去咗郵輪碼頭地下的廁所,去時無乜人,出來又已經大排長龍了。
作者: kpoon1    時間: 2015-2-8 16:16
8:10排到8:25, 終於放棄了。後來在馬路旁一個公厠搞掂。
Pacer的預算時間只貼在身上,沒有展示在氣球上。前面一排Pacer,都唔知跟邊個先啱。
作者: savlon    時間: 2015-2-8 17:29
廁所真係超多人,最好要行到最遠既流動廁所,先排得到
作者: Vrindavan    時間: 2015-2-8 18:04
半馬被10K 的人阻塞,完全去不到!
街馬toilet太少。
finish 同start 拱門掉轉咗嚟放。
報名費貴。
作者: believew    時間: 2015-2-8 19:32
我都排左20-30min.    但我個friend話開跑之後, 外圍望入黎, 即賣小食果度有成十幾個, 我跑完之後check,  係有, 但應該都係大排長龍。 8000人, 當只有3000人用30個(比盡佢).  即100人用一個。 快極30秒(未計可能有人開大).  都要排50min.    真係痴左線.   比咁多花考野, 宣傳, 氣氛, 大台表演。 實際需要反而唔夠, 廁所,  起點終點唔知水站喺邊(太多野唔知乜攤位, 佈局亂, 指示牌太細)
作者: swing    時間: 2015-2-8 20:40
廁所少係事實,
但跑手亦有責任,來衝衝,去沖沖
保持乾淨D,大家去時拍擋快手D

仲有開大應係屋企,我唔明點解D人甘鐘意係流動厠所開大
成地都係,嚇到D人唔肯入去

作者: saki    時間: 2015-2-8 20:50
其實美食廣場同更衣室果邊有幾多廁所, 唔明點解義工叫d人去其他廁所
作者: jam13579    時間: 2015-2-8 21:18
廁所不足之外,有幾樣野有問題

1.有幾個位路太窄要停低,想做pb就真係好難
2.回程時十k同半馬爭路,好容易做成碰撞
3.跑完攞行李等好耐
作者: believew    時間: 2015-2-8 22:46
終點前條路得兩三個人位。 又有人攞大機影相。 前面姐仔見新機就擺洒pose頂住幾次, 過左佢。 點知另三五人, 一見啦啦隊friend,  急停影相。 我成個人撞左落去…
作者: leefs    時間: 2015-2-8 22:59
上年攪得實在唔錯,
但今年賽事質素完全退步了90%,
何解?
節省成本?
但連工作人員應有嘅禮貌也節省!
就對跑手太不尊重了!
看來未來的圖騰跑亦會同樣處理我們(跑手)。

作者: teruteru    時間: 2015-2-9 09:17
swing 發表於 2015-2-8 20:40
廁所少係事實,
但跑手亦有責任,來衝衝,去沖沖
保持乾淨D,大家去時拍擋快手D

生理需要,為何不可?唔係個個可以控制...
作者: runrun88    時間: 2015-2-9 09:20
打氣人員的 笑容熱情度 比渣馬更好 ! 但是, 跑完攞行李的安排就實在太差了 !  
作者: tmx    時間: 2015-2-9 09:33
厠所, 行李, 等一般跑手安排太差, 會場好多其他野, 好亂, 只當嘉年華算
作者: 炒炒    時間: 2015-2-9 09:44
kpoon1 發表於 2015-2-8 16:16
8:10排到8:25, 終於放棄了。後來在馬路旁一個公厠搞掂。
Pacer的預算時間只貼在身上,沒有展示在氣球上。前 ...

其實汽球上有寫時間, 不過佢用幼筆又唔明顯

作者: mingchai123    時間: 2015-2-9 12:02
完全同意嚴重缺乏洗手間的問題,上到觀點繞道之後好似唔多見有,可能之前佢地攪10K所以無考慮到

打氣的氣氛當然比渣馬好得多,但上橋之後同洗手間一樣幾乎完全消失直至跑回地面-感覺上中段是頗冷清的因為大家各有各跑

但整體來說以一個成萬人參加的比賽算是認真不錯
作者: gc9543    時間: 2015-2-9 12:42
整體OK! 唯缺乏洗手間的問題待改善!
回程時十k同半馬爭路, 我跑左出馬路

作者: awolswat    時間: 2015-2-9 13:41
回程"步兵"的確很阻路, 馬路解封又唔跑得!
希望下年唔好咁早解封馬路,  步兵者請靠左....咁就大家都好!
作者: yannn3860    時間: 2015-2-9 14:08
廁所問題我好彩無咩影響,對於阻路問題臨2k真係好多步兵.左避右避,不過希望下年整體都會有改善,
作者: divejy    時間: 2015-2-9 14:49
我不知是眼大還是其他,起跑後我只在約15k位置見到流動廁所,當時已唔想去了,忍回到終點!

打氣氣氛好,義工也落力,尾段步兵是一問題!
作者: allmyfriend    時間: 2015-2-9 16:08
整體不錯, 廁所要適當增加, 另最另人困擾係10K步兵團, 半馬回程果2K簡直寸步難移, 要左閃右避
作者: ocbc    時間: 2015-2-9 20:18
步兵就冇計,唯有靠經驗擺過,不過最慘平排鳩烏就大獲
其實我跑咁耐未試過中途去厠所,跑到咁恆,去到㗎!?
作者: raymiu    時間: 2015-2-9 20:43
我排緊隊去厠所時,聽到話半馬開跑,即時跑去起步,等到跑完都冇晒便意可能出汗都出晒。噚日真係等乜都好慢!
作者: bubuharry    時間: 2015-2-10 02:40
raymiu 發表於 2015-2-9 20:43
我排緊隊去厠所時,聽到話半馬開跑,即時跑去起步,等到跑完都冇晒便意可能出汗都出晒。噚日真係等乜都好慢 ...

師兄尋日有舊患復發嗎~?

BTW, 啲水係膀胱點用黎排汗呢
作者: raymiu    時間: 2015-2-10 09:23
bubuharry 發表於 2015-2-10 02:40
師兄尋日有舊患復發嗎~?

BTW, 啲水係膀胱點用黎排汗呢

全程就住跑,慢左好多,另外可能我唔係真的好急,所以跑完都仲未需要去厠所。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2