香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請問一千蚊可否配到有近視的運動型太陽眼鏡 [打印本頁]

作者: pakcb    時間: 2015-6-9 12:50
標題: 請問一千蚊可否配到有近視的運動型太陽眼鏡
真係太~~~~晒
太陽咁猛唔多頂得順
自己有近視+散光 (近視好似二百+散光唔記得幾多)
唔知大家有無好介紹一千蚊到攪掂買到副太陽眼鏡
要深色的
見款式真係唔多...同埋..都幾貴
但又見到有時尐運動店有尐好平...幾百蚊就有
自己頭大
請大家介紹...謝謝

作者: 深圳港農    時間: 2015-6-9 15:49
有冇考慮全視線?
作者: siufung    時間: 2015-6-9 16:57
小弟都剛剛碰到哩個問題
要搵D可配內框鏡至做到, 小弟搵左 720 armour, 配埋度數, 千頭
作者: Rick724    時間: 2015-6-9 23:16
內框鏡用唔到非球面,用黎跑街可以行山就差D
搞到我都想試全視線
作者: pakcb    時間: 2015-6-10 09:23

用過全視線...覺唔夠黑
同埋用得耐佢變色效果唔夠好了
不過可能係因為我個時係早幾代了
不過如果係開車同變化環境大既地方
佢真係好方便幾好

或者現在好尐啦...但要即係配副眼光再加一千蚊喎
可能多買副效果仲好

720見最平都成七八舊水...加埋近視鏡片就又過千

昨晚網見細時覺cheap cheap既 N牌 有個好似幾好...
順路關係去了一田看...但無想要個型號
話晒都係舊牌子...都有該有信心過網上個尐唔識既強國牌子卦
係品牌名氣弱尐,如果合自己用都算
因為見佢二百蚊左右就有
今晚去佢專門店睇睇先

作者: pakcb    時間: 2015-6-10 09:26
siufung 發表於 2015-6-9 16:57
小弟都剛剛碰到哩個問題
要搵D可配內框鏡至做到, 小弟搵左 720 armour, 配埋度數, 千頭 ...

720 先前見旺角個黑布街既算多同平
但其實都係得幾副
作者: siufung    時間: 2015-6-10 11:02
pakcb 發表於 2015-6-10 09:26
720 先前見旺角個黑布街既算多同平
但其實都係得幾副

我都係黑布街買, 試落舒服就OK了
作者: Rick724    時間: 2015-6-10 20:53
siufung 發表於 2015-6-9 16:57
小弟都剛剛碰到哩個問題
要搵D可配內框鏡至做到, 小弟搵左 720 armour, 配埋度數, 千頭 ...

我副係apex 976雞野,太陽眼鏡弧度彎配近視鏡要就番
師兄個視覺效果同近視眼鏡有無大出入?

作者: siufung    時間: 2015-6-11 11:34
Rick724 發表於 2015-6-10 20:53
我副係apex 976雞野,太陽眼鏡弧度彎配近視鏡要就番
師兄個視覺效果同近視眼鏡有無大出入?
...

哩類眼鏡, 鏡片弧度大, 內框鏡又咁貼眼球, 視覺效果一定有出入喎
小弟就覺得清晰範圍比較窄, 只得正前方中焦清析既
初初唔適應, 戴戴下就習慣了
作者: hahapoon    時間: 2015-6-11 16:14
我用淘寶國貨內框鏡, 在香港配近視鏡片.
副鏡$200內人仔有找, 隨時可以配返配件.
豐儉由人, 平價之選!
作者: Rick724    時間: 2015-6-11 17:11
siufung 發表於 2015-6-11 11:34
哩類眼鏡, 鏡片弧度大, 內框鏡又咁貼眼球, 視覺效果一定有出入喎
小弟就覺得清晰範圍比較窄, 只得正前方 ...

我用開都覺係
作者: 老鬼    時間: 2015-7-16 21:40
係中石化汽車石油氣加氣站有3M牌子太陽鏡,款式同一般運動型,二佰至三佰元。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2