香港長跑網 - 長跑長友

標題: 腳掌或腳跟落地 [打印本頁]

作者: chengtszhang    時間: 2008-12-7 22:01
標題: 腳掌或腳跟落地
我時常看到一些文獻, 有學者話長跑時要用腳掌落地, 有些學者又話用腳跟落地正確, 
請問各位高人, 正確跑步姿勢是腳掌或腳跟落地至為正確.

chengtszhang
作者: pwong5618    時間: 2008-12-8 11:04
其實之前有人問過,我也答過,但係揾唔番係選邊處。

chengtszhang (係唔係Ctse ? 張相好似)

其實腳掌或腳跟落地都有人用,各有好處,各有支持者,
你現在最好按照自已的習慣跑法去跑,不要理會太多,
除非你覺得現在跑姿有問題想改變,這樣要有教練看過你
点跑才能提出糾正。
作者: alfredyu    時間: 2008-12-9 11:37
我以前腳掌落地先,這對膝蓋較大壓力。去年改用提腿腳跟落地跑法,開始是很累的,主要是大腿力量不足,但膝蓋的不舒服感覺便沒有了。
經過一年練習,我在10K和半馬都能pb。所以我是贊成提腿跑腳跟落地的方法。
作者: wingwo    時間: 2008-12-9 13:51
我最近患跟膜炎,由以往腳跟落地變為腳前掌落地,腳跟便沒那麼痛!
作者: bryant0722    時間: 2008-12-9 13:57
我之前也是用腳跟先下地 , 又操得好甘 ...兩隻腳一齊筋膜炎...用左全掌落同埋用冰"呼"之後而家先控制倒個病情
我自己試過兩種..我覺得腳跟落地先...係可以大步D.但係都有制停作用..同埋唔知係咪筋膜炎的成因
作者: wingwo    時間: 2008-12-9 14:49
bryant
我好肯定係筋膜炎的成因,我起初仲以為從此收山,轉用前腳掌落地就好好多啦.
你的建議非常正確,一定要用冰"呼",我睇過醫生,佢叫我唔好跑.
你知啦,我地跑慣左,點停呀?
只好改方法囉.
哎呀,得左!
wingwo
作者: batigoal    時間: 2008-12-9 16:23
原帖由 wingwo 於 2008-12-9 14:49 發表
bryant
我好肯定係筋膜炎的成因,我起初仲以為從此收山,轉用前腳掌落地就好好多啦.
你的建議非常正確,一定要用冰"呼",我睇過醫生,佢叫我唔好跑.
只好改方法囉.
哎呀,得左!
wingwo

好多醫生係甘架啦,佢只係會叫你唔好做呢樣個樣,所以要找一個好ge醫生好難....如果去睇物理治療,佢地又有唔同睇法....
作者: wingwo    時間: 2008-12-9 16:40
我有個朋友係體育老師,佢又係叫我休息停跑,你知啦...跑跑下停,好易會病架啦....
bryant兄,你好番未?
作者: 臭男人    時間: 2008-12-9 21:30
標題: 我腳掌先著地
以下有資說明中掌著地的好處,但是日文,不過都睇得明中掌 (附圖)(轉貼自香港过論區)間唔中有人問即係點... 宜家搵倒o的圖... 同大家分享o下

(from new balance jp)
http://www.nb-running.com/flat1.html

動作比較
heel strike:

登錄/註冊後可看大圖

中掌如下:

登錄/註冊後可看大圖

中掌"壓力圖":

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

多謝收睇
作者: cu83    時間: 2008-12-9 21:48
日文你都僥?? 邊夠你玩~~
作者: 亞平    時間: 2008-12-9 21:55
用邊種方式擊地,各個門派都不同,至今沒有話邊一種最好,
小弟用中庸之道:上斜用前掌,下斜用腳跟,平路用中掌.
作者: bryant0722    時間: 2008-12-9 22:42
wingwo兄.你好! 多謝關心! 小弟暫未好返呀! 但係每次跑步後都一定用冰"呼"
每朝起身頭果幾下無之前咁痛!
係呀..真係停唔倒...我現每週約跑40k..用中掌落地....雖然都算跑得多.但係改左跑法及治理後都有慢慢好轉跡象
作者: wingwo    時間: 2008-12-10 07:58
bryant兄,
你真係好強喎,一星期成40k
我星期一至五最多30k,不過最近幾個星期日都有半馬比賽,所以我好似跑多左
40k唔錯呀,如要跑渣打全馬,一星期起碼要有60-80k
我今年報唔到
我隻腳仲有少少痛,但用了腳前掌後,明顯舒緩了不少!
大家加油!
作者: cu83    時間: 2008-12-10 09:21
原帖由 亞平 於 9-12-2008 21:55 發表

小弟用中庸之道:上斜用前掌,下斜用腳跟,平路用中掌....x2
作者: bryant0722    時間: 2008-12-10 11:03
我隻腳筋膜炎..我諗係第一可能同腳跟落有關,第二就係一下子加跑量太多
果時本來跑開30k左右/week , 但係由於為了參加某些遴選突然加量到60-70k/week
大約三個星期左右就黎料勒!果時以為腳踭少少痛,一陣無事架啦,點知一路無好轉
仲愈來愈嚴重,尤其是訓醒覺落床果幾野特別痛...連平時行路都痛!
到左依四五個月先至跑返少d同用冰"呼"...開始好轉
作者: 靜水    時間: 2008-12-10 13:08
回#15,

我在改变用脚睜落地後出事(筋膜炎),原本希望是增大步幅,可能撞擊力增大造成,由9月至今停跑,在恢愎中。
各位Ching在用脚睜落地跑姿時要特別留意跑鞋的脚睜緩震能力。
祝Ching早日"重振雄风"----Me too.
作者: 臭男人    時間: 2008-12-11 13:07
反而嘉綸先生就強烈建議跑手用腳跟著地

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=3807259&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Ddigest

作者: wah    時間: 2008-12-11 13:51
原帖由 亞平 於 2008-12-9 21:55 發表

我都係一樣
作者: 比因    時間: 2008-12-11 22:00
我腳跟落地, 仲要保持落地一刻小腿與地面成90度角, 咁樣作用力就會順勢向上傳遞, 唔會有踩brake既效應
作者: Daniel    時間: 2008-12-18 17:49
我都係用腳跟落地方式,  腳跟輕力着地,  重心由腳跟滾動至前腳掌再用力後蹬
作者: daniel0415    時間: 2008-12-19 11:09
原帖由 wingwo 於 2008-12-9 14:49 發表
bryant
只好改方法囉.
哎呀,得左!
wingwo

X2 ! 我看過的中醫要我睡覺前用熱水"浸"雙腳對治療筋膜炎有幫助,當然如是剛跑步完梗係用冰敷是好的。
不過用腳前掌落地可能又會傷膝蓋;長期跑步肯定會對雙腳造成傷害的,所以平時要如何保護好雙腳才能長跑長有最是最重要。
作者: bryant0722    時間: 2008-12-19 17:34
標題: 回復 21# 的帖子
我試過晒 , 我就覺得中掌落地最好 , 前掌落又會傷膝! 腳跟落,個量多又會筋膜炎! 中掌落就較為中庸!

各位不幸患上筋膜炎的ching! 建議大家多跑track , 著對厚d ge鞋! 量少返d! 運動後要"呼"冰 , 好快好返!

作者: stanwong    時間: 2008-12-20 11:55
原帖由 臭男人 於 2008-12-11 13:07 發表
反而嘉綸先生就強烈建議跑手用腳跟著地

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=3807259&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Ddigest
睇過李嘉綸先生教學條片,佢話腳跟著地-步幅較大,腳掌著地-步幅較小。
小弟平常跑的時候是大腿較發力,提腿盡量加大步幅,但又驚腳跟著地會容易受傷,所以有意識地把腳掌向前傾,結果好似係整個腳板(腳掌+腳跟)一齊著地,咁樣唔知有冇問題?最近又腳痛,唔知係咪呢個原因。
作者: 蘋果    時間: 2008-12-20 17:11
我都係用腳跟落地,左脚跟開始痛

但又用唔慣脚掌着地嘅跑法
作者: 靜水    時間: 2008-12-23 18:21
Apfel ching,

目前本人用緊" 碌嘢" 療法治療脚跟痛(筋膜炎),+分有效,不妨試試。

"碌嘢"療法    

是將一支500ML左右的膠水樽注滿水在冰箱結冰,早晚或跑完步後將支"冰柱"放在地板上,將脚板放在冰柱上"碌"10-15分鐘,一來達到冰 "夫"的效果,ニ來可以令筋膜舒張。
作者: cu83    時間: 2008-12-23 20:14
"碌嘢"療法 個名幾過癮窩~~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-23 23:34
原帖由 靜水 於 2008-12-23 18:21 發表
Apfel ching,

目前本人用緊" 碌嘢" 療法治療脚跟痛(筋膜炎),+分有效,不妨試試。

"碌嘢"療法     

是將一支500ML左右的膠水樽注滿水在冰箱結冰,早晚或跑完步後將支"冰柱"放在地板上 ...

幾方便啊!
作者: chengtszhang    時間: 2008-12-24 00:22
我現時左腳腳跟跑咗3K就開始痛, 但跑4-5K就無咁痛, 唔知點解,

請各師兄賜敎
作者: bryant0722    時間: 2008-12-24 00:48
原帖由 chengtszhang 於 2008-12-24 00:22 發表
我現時左腳腳跟跑咗3K就開始痛, 但跑4-5K就無咁痛, 唔知點解,

請各師兄賜敎

因為頭三k你未熱好身 . 三k後身體熱身後 , 同時有氧運動 會減輕痛楚
但係跑完後..個身一凍左..就會痛返...可能痛過之前
作者: cu83    時間: 2008-12-24 09:14
原帖由 bryant0722 於 24-12-2008 00:48 發表
因為頭三k你未熱好身 . 三k後身體熱身後 , 同時有氧運動 會減輕痛楚
但係跑完後..個身一凍左..就會痛返...可能痛過之前

痛過之前 x2  
跑步最苦莫過於此
作者: stanwong    時間: 2008-12-29 00:56
其實應該腳跟還是腳掌著地較好呢?

作者: alvina    時間: 2011-11-30 22:40
標題: 這裏說應腳掌落地.....
唔知點解發唔到新帖, 所以搵咗呢個相關主題的Thread來回覆
前幾天看到這篇blog文:
http://pinky2monkey.wordpress.co ... %E8%A1%93%E7%AF%87/
是建議腳跟著地的
blog文其實是summarize一位研究跑步力學幾十年的俄國博士寫的書, 原文可見於:http://www.posetech.com/library/articles.html

唔知大家又點睇呢?
作者: PABBPA    時間: 2011-12-4 23:05
請問點樣用冰敷?
作者: tkorunner    時間: 2011-12-7 21:19
我在 萬0 買冰袋用, 較方便
作者: LMF    時間: 2011-12-8 21:06
之前用開腳跟,跑咗幾年,成績冇咩突破,而且好多時跑完後會腰背痛,但係今年五六月嗰陣,
識咗個中醫,佢同我做筋骨整理(即係將D關節移番正)
佢話用腳跟落地好傷,而且唔止筋骨,長期會傷內臟,
所以小弟開始改跑姿,用腳掌落,果然腰背痛不再出現,
而且今個賽季,10K同半馬都PB
以上都係小弟個人分享,大家前因各不同,結果自然有異,
不過,講開改跑姿,都幾沮喪,好自然用的肌肉不同,要重新鍛鍊,
速度自然慢,捱多幾個月,先見D有進步
作者: ad2009    時間: 2011-12-17 13:50
請教LMF ching, 我改用腳前掌落地, 小腿會好受力, 跑幾K就頂唔順, 小腿實晒好酸軟, 請問CHing如何練習, 要練幾耐才PB到.
作者: tank1438    時間: 2011-12-17 14:23
標題: 回復 36# 的帖子
師兄,你可以去書局買一本叫...跑步,該怎樣跑?....的書研究吓,我跟住學,真係跑姿改善左,用中前掌落地,跑30K隻腳都無投訴..!!
作者: mlmt    時間: 2011-12-18 01:13
前掌落地+重心傾前, 是會較
腳跟落地+重心正中, 跑得快左.
人向前傾時, 好自然係會向前走, 不過會好用力也好快累, 亦很傷波羅蓋, 要多練一段時間才有成果.
所以如果吾係為了pb, 就最好腳跟落地好了, 以上個人經驗分享。
作者: LMF    時間: 2011-12-19 21:25
原帖由 ad2009 於 2011-12-17 13:50 發表 請教LMF ching, 我改用腳前掌落地, 小腿會好受力, 跑幾K就頂唔順, 小腿實晒好酸軟, 請問CHing如何練習, 要練幾耐才PB到.

大家分享下,
之前都係睇咗"跑步,該怎麼跑"本書,
有D啟發,再觀察下其他CHING嘅跑姿,
小弟覺得,跑幅唔好太大,加快跑頻,落腳要輕,要與身體重心垂直,
注意身體不要過分前傾(否則會容易攰),要增強大腿四頭肌力量,
初時可能會太在意姿勢,令肌肉繃緊,缺乏靈活,所以要學會放鬆,
感覺多D前掌落地嘅感覺,唔好一開始就諗有好大改變,
欲速則不達(慢慢來,比較快),里數唔可以一開始就好多,
可以試下兩K做一SET,俾身體適應,
本書一樣係我非常認同,就係要進步,就要減少受傷,
一受傷,之前的訓練會化為烏有,好多時訓練太急進,要快,要多里數,
最終傷了,唔單止冇成果,搞到睇醫生,又可能錯過賽事,咁就唔抵,
之前CHING有金句"快樂跑者,不跑殘,不跑傷"
至於其他訓練:interval,跑鈄佬,cross training(我會游水踩車),肌力訓練都會做
雖然自己唔係咩快腳,但係感覺自己進步中,非常開心
做人要努力,都要搵啱自己嘅方法,
大家分享下

作者: shady    時間: 2012-1-13 16:42
我腳跟落地,膝頭成日都痛,係咪應該改用中掌落地好d???
作者: lewischan    時間: 2012-1-13 17:54
原帖由 shady 於 2012-1-13 16:42 發表 我腳跟落地,膝頭成日都痛,係咪應該改用中掌落地好d???

我地系呢個原因轉做前腳掌落地, 落地時保持膝頭是曲的....
作者: P5C27    時間: 2012-9-18 04:35
用前掌好d,冇咁易傷
作者: SamSam7    時間: 2012-10-16 15:46
我不嬲都用腳跟落地,但我覺得跑得好慢,好唔靈活
上個禮拜試用中掌/前掌,快好多!
但係.. . .......我覺得用前/中掌落地跑法,小腿好似粗左好多!!!!!!!!!!

呢個係未真?
對女仕黎講好緊要哦!
作者: 小叻    時間: 2012-10-16 16:41
三種方法我都試過, 細個行山跑山用腳跟落地, 結果膝蓋受力又成日拗柴...
之後跑中長跑, 唔用腳前掌一定慢... 改了後400m, 800m和1500m都PB了~
但開始跑馬拉松時, 無人教, 都係照用返前掌, 結果不但績差, 還患了4年的筋膜炎; 後來改用中掌, 又改了姿勢, 減少受傷, 結果成績突飛猛進...
樓上師姐: 用前掌係會小腿肌肉發達, 我到今時今日都係咁粗, haha~

作者: SamSam7    時間: 2012-10-16 17:30
其實我到而家都仲未控制到用中掌落地,
所以唯有照舊用腳跟!

因為用前掌跑了一天,小腿肌肉就痛了三天!
作者: se7en11    時間: 2012-10-16 18:04
我係用脚跟落地跑開,喺9月嗰陣嘗試用脚掌落地跑,試咗2次都覺得好唔自然,結果唔知係唔係用錯姿勢再加對跑鞋夠期,右脚跟有啲痛。停跑2星期以為無事再跑,到5k就開始痛。
之後幾日發覺比前一次仲痛,即刻去佳宝買什菜粒冰'呼'同停跑。已經停跑差不多3星期,而家除咗落床嗰下仲有啲痛,行路同上落樓梯都好正常,不過用手指按腳跟時仲有啲痛,所以都唔敢跑住。
我有個同事就係咁係息一星期以為無事就再跑,结果傷上加傷、而家過咗半年行路都仲痛。我唔想好似佢咁。不過最重要係我11月尾有個迪士尼半馬要跑,都唔知點算。
作者: man1973    時間: 2012-10-17 23:09
小兄一直用" 腳跟" 落地, 今晚改用" 腳掌" , 果然速度快左, 但條氣唔順.
作者: alfredyu    時間: 2012-10-18 18:02
我跟李嘉綸學過,參加過一年有多訓練班。李嘉綸教方法係腳跟落地先。
作者: lewischan    時間: 2012-10-19 15:29
必達跑會教練團隊名宿必達四條A:李嘉綸,梁樹明,黃仲文,吳輝揚,當中只有李嘉綸是用腳跟落地的滾動式跑法。其餘3位名將都是用腳掌落地。
所以, 要看看自己適合那種,找適合的教練。

作者: mor23ten    時間: 2012-10-20 14:52
各位Ching! 本人初學跑步是腳跟先落地, 後來雙腳先後都腳底筋膜炎, 足足有一年多. 期間已改用腳掌落地, 到現在都沒有番發過。

作者: SamSam7    時間: 2012-10-24 14:18
綜合大部份人經驗,
用腳跟落地,提高引致足底筋膜炎既機會.... . ....... ...

快和慢都不重要,最重要係唔好傷. .... ... .
作者: armanxd    時間: 2012-12-10 00:02
小弟一向都係用腳跟落地
不過跑左一排發覺 一跑左好短距離前脛肌就痛到要停
之後試下前掌落 就無咁既問題
作者: run4ever    時間: 2012-12-10 06:11
原帖由 bryant0722 於 2008-12-19 17:34 發表
我試過晒 , 我就覺得中掌落地最好 , 前掌落又會傷膝! 腳跟落,個量多又會筋膜炎! 中掌落就較為中庸!

各位不幸患上筋膜炎的ching! 建議大家多跑track , 著對厚d ge鞋! 量少返d! 運動後要"呼"冰 , 好快好返!:victo ...

睇完哩個POST,獲益良多,一於中庸之道
作者: Samuel    時間: 2012-12-10 09:00
原帖由 armanxd 於 2012-12-10 00:02 發表
小弟一向都係用腳跟落地
不過跑左一排發覺 一跑左好短距離前脛肌就痛到要停
之後試下前掌落 就無咁既問題

前脛肌痛多數係前掌落引致........ 或者前脛肌已經有傷...........或者我錯.........

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4306

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2