香港長跑網 - 長跑長友

標題: 今日新書入手 [打印本頁]

作者: stan    時間: 2008-12-18 22:47
標題: 今日新書入手
[attach]3676[/attach]

<健跑養成計劃書 - 跑步人生>

一本適合入門至中級跑手的書, 由淺入深地詳述如何選舉跑鞋、熱身運動、正確跑姿及姿勢改良, 甚至包含每一個階段的目標設立, 訓練計劃等等.....

圖文並荗, 資料詳盡, 值得一看!!
作者: didianna    時間: 2008-12-18 22:53
幾多錢同係那裡買呀c hing..
作者: cu83    時間: 2008-12-18 22:55
原帖由 didianna 於 18-12-2008 22:53 發表
幾多錢同係那裡買呀c hing..

我都想知呀
作者: stan    時間: 2008-12-18 23:06
$120, 商務

*官方訂價:360新台幣
作者: 亞平    時間: 2008-12-18 23:15
睇完借來睇丫!
作者: cu83    時間: 2008-12-18 23:25
原帖由 stan 於 18-12-2008 23:06 發表
$120, 商務
*官方訂價:360新台幣

配合某信用卡重有優惠~~~做個精明消費者
作者: didianna    時間: 2008-12-18 23:35
明天有時間去睇下先...
作者: stan    時間: 2008-12-18 23:37
原帖由 亞平 於 2008-12-18 23:15 發表
睇完借來睇丫!

唔借!!

just kidding
作者: stan    時間: 2008-12-18 23:38
原帖由 cu83 於 2008-12-18 23:25 發表

配合某信用卡重有優惠~~~做個精明消費者

慳得一蚊得一蚊, 慳得一蚊得一蚊~~
作者: 亞平    時間: 2008-12-18 23:43
原帖由 stan 於 2008-12-18 23:37 發表

唔借!!

just kidding

哈~哈,唔借,不如交換睇,我有本馮二努既書,睇過未?
作者: saki    時間: 2008-12-18 23:49
呢本我都有買 :-)

呢本適合剛開始跑步的入門者
作者: stan    時間: 2008-12-19 00:03
原帖由 亞平 於 2008-12-18 23:43 發表

馮二努果本好似有講埋社會問題?
作者: 亞平    時間: 2008-12-19 00:07
唔算係社會問題,佢訪問左多位出名跑手,相當有啟發性.
作者: 力    時間: 2008-12-19 00:27
原帖由 亞平 於 2008-12-18 23:43 發表

我都有兩努本書, 幾好睇!
作者: didianna    時間: 2008-12-19 07:21
兩本咁多...
作者: cc    時間: 2008-12-19 09:10
作者: Gills    時間: 2008-12-19 09:14
唔該stan C兄推介, 魔童頭頭像好型仔呀, 等我得閒去台灣買本睇吓先.
作者: 亞平    時間: 2008-12-19 09:28
原帖由 cc 於 2008-12-19 09:10 發表
咦咦∼幾位ching,可以借d書比我地睇喎∼

冇問題,如下次有約跑,想借既就開聱啦...
作者: stan    時間: 2008-12-19 12:06
原帖由 亞平 於 2008-12-19 09:28 發表

冇問題,如下次有約跑,想借既就開聱啦...

大家咁話
作者: stan    時間: 2008-12-19 12:07
原帖由 Gills 於 2008-12-19 09:14 發表
唔該stan C兄推介, 魔童頭頭像好型仔呀, 等我得閒去台灣買本睇吓先.

香港有得賣喎, 飛到咁遠買?
作者: didianna    時間: 2008-12-19 22:07
今日係公司對個客傾開,..佢話下星期會去台灣,,,當時真係想叫佢幫我買c hing本書嫁...但又吾多好意思,,(因為佢話吾會去打書釘...)算啦..自己買啦...
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-4 21:39
標題: 回復 1# 的帖子
想問下c ching在那一區買的, 因為走了旺角, 沙田都找唔到
作者: saki    時間: 2009-1-5 10:56
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-1-4 21:39 發表
想問下c ching在那一區買的, 因為走了旺角, 沙田都找唔到

沙田商務應該有 (我是在呢度買的)

如果無試試荃灣的三聯
作者: saki    時間: 2009-1-5 10:58
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-1-4 21:39 發表

沙田商務應該有 (我是在呢度買的)

如果無試試荃灣的三聯
作者: Tabo    時間: 2009-1-5 13:06
尋日晏晝荃灣三聯仲有兩本
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-6 13:04
標題: 回復 25# 的帖子
荃灣三聯已沒有貨, 葵芳三聯最後一本我已訂了, 明天取貨,
作者: SantoriniIsland    時間: 2009-1-6 14:16
There were 2 copies left at Wan Chai 三聯 but I brought one of them.  However, I saw a guy interested in the last one who was standing next to me.  Anyone interested, you can try your luck there.
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-8 17:13
標題: 回復 1# 的帖子
本書都手啦! 真是好正, 多謝您的介紹, 彩色印刷, 由買鞋, 選合適自己的鞋, 如何改善跑步姿勢, 着錯鞋會那個位置痛, 如何增加那部份肌肉, 真是好好的一本跑書, 謝謝
作者: queenielty    時間: 2011-10-6 11:55
我都好想睇下~
不過, 三聯 & 商務都缺貨~

真可惜.
作者: 阿火    時間: 2011-10-6 12:45
原帖由 queenielty 於 2011-10-6 11:55 發表 我都好想睇下~ 不過, 三聯 & 商務都缺貨~ 真可惜.

因為呢本書已經唔係新書,所以要起坊間書店找係有難度!其實你可以嘗試到公共圖書館借閱!
http://libcat.hkpl.gov.hk/webpac_cjk/wgbroker.exe?201110061249040062687+-access+top.books-page

作者: shogikin    時間: 2011-10-6 13:09
thanks 火,
正,圖書館有得借,不過很多借出了,急看可能要預約

作者: queenielty    時間: 2011-10-7 09:37
謝謝以上提供的資料~

多年沒有用圖書館的服務~  
之前住的地址都要去"一站通"更改~
又可以set返email可收預妁通知書~
以家用 圖書館服務, 好像方便很多, 不用等郵寄的預約通知書...

今日預約了本書~
希望快d 收到email 可以取書 ~
作者: chowsmile    時間: 2011-10-7 10:51
原帖由 queenielty 於 2011-10-7 09:37 發表
謝謝以上提供的資料~

多年沒有用圖書館的服務~  
之前住的地址都要去"一站通"更改~
又可以set返email可收預妁通知書~
以家用 圖書館服務, 好像方便很多, 不用等郵寄的預約通知書...

今日預約了本書~
...

我昨天都經上預約左
作者: shogikin    時間: 2011-10-7 11:49
各位預約了就要經常留意Email通知

我就未預約過書
但蒲得圖書館多
經常見人過了限期
就取不到書又要給$又要重新排預約.....

Kin in Running
作者: shogikin    時間: 2011-10-7 12:37
這個 趣味教科書  叢書
仲有本
輕鬆跑馬拉松
又是很多館都有但很多借出了

528.945 5767
書名: 輕鬆跑馬拉松 / 內山雅博監修 ; [霍立桓譯].  
出版者: 台北 : 樂活文化, 2009.  
稽查項 187 頁 : 彩色插圖 ; 21 公分.  
叢書項: 趣味教科書
作者: queenielty    時間: 2011-10-7 13:18
原帖由 shogikin 於 2011-10-7 12:37 發表
這個 趣味教科書  叢書
仲有本
輕鬆跑馬拉松
又是很多館都有但很多借出了

528.945 5767
書名: 輕鬆跑馬拉松 / 內山雅博監修 ; [霍立桓譯].  
出版者: 台北 : 樂活文化, 2009.  
稽查項 187 頁 : 彩色插圖  ...

這一本我都有留意到.
同時都有預約~
真係希望書快到手, 可以看看~
哈哈.

introduction of  輕鬆跑馬拉松

過去全程馬拉松被視為「競爭激烈的運動」以及「職業選手的專屬運動」,如今隨著街頭巷尾越來越多跑者的身影,跑步這項運動逐漸貼近市井小民的生活。作者提到,全程馬拉松的門檻並不高,只要持續不斷的練習,並學會妥善控制配速,輕鬆跑在沒有時間限制或是時限寬鬆 (7小時以內) 的馬拉松比賽,一樣可以享受越過終點線,戴上完成獎牌的喜悅
本書屬於跑步訓練的工具書,適合對跑步運動有興趣,想要開始練習跑步的新手,或是平常有健走、慢跑習慣想要挑戰更長距離及參加比賽的入門跑者,雖然書中也有針對想要挑戰全馬5小時、甚至4小時門檻撰寫的章節,然而深度不及一般的專業馬拉松訓練書籍,不建議已有多年跑齡的資深馬拉松跑者當成訓練指引。
此書印刷精美,圖文並茂,書中解說示範均以真人照片呈現,提到的裝備、用品也都有照片顯示,配上豐富的文字及圖表說明,讀起來趣味盎然,淺顯易懂,堪稱是一部精采生動的「紙上跑步教室」(日本稱之為─趣味的教科書)。
作者: felixcat    時間: 2011-10-7 18:37
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010425618呢本書我有買呀,強烈推薦俾有心跑全馬嘅初心者。

原著係呢本,台灣出嘅中文版都好正呀!
《ゼロから始めるフルマラソンの本=Let's challenge the Marathon!》

作者: 柔詠    時間: 2011-10-7 21:25
又有書要睇,上个月買左本“ 跑步,該怎麼跑?”,都係睇左D 咋.....

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2