香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請給意見跑全馬穿甚麽鞋? [打印本頁]

作者: runrun    時間: 2008-12-30 16:58
標題: 請給意見跑全馬穿甚麽鞋?
各位CHing CTse,我想買對跑鞋跑渣打全馬用,
我一直多數著美津濃,尺碼著23.5,

第一對跑鞋是Mizuno - Wave Idaten,跑半馬是用佢,
感覺不錯,但跑全馬就担心得唔得?因聽到有CHing話著
佢跑到腳痛。
另外,有著Wave Spacer 跑10K 及15K,超輕及跑得快,
幾舒服,可否合適跑全馬呢?夠唔夠保護?跑步舍李嘉綸
教練很推介,說托他買有8折,原價$720。
幾個月前買了對Wave LSD,一直片用來練習,很舒服,但
上星期練長課38K時,就覺得膝蓋及腳跟痛,還有右腳扳
都痛,這是以前後未痛過的部位。
因跑樂善盃,斷碼平價下買了對Wave Rider 10,
鞋頭很鬆,大家都是size 23.5,但就比LSD大很多,我
要穿兩對襪一齊才掂,覺得重,但跑樂善盃山路就好保護。
剛剛跟cc Ctse在灣仔允記以特價HK$249買了對adizero MANA,
紅色很靚,但唔知用來跑全馬得唔得?試過跑平路練習,可能
唔慣,覺得硬,總覺Mizuno舒服些。

我現時重約98磅,我不是一定要著美津濃,請各位給我一些
意見及介紹。謝謝!

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-12-30 17:24
原帖由 runrunrun 於 2008-12-30 16:58 發表
各位CHing CTse,我想買對跑鞋跑渣打全馬用,
我一直多數著美津濃,尺碼著23.5,
第一對跑鞋是Mizuno - Wave Idaten,跑半馬是用佢,
感覺不錯,但跑全馬就担心得唔得?因聽到有CHing話著
佢跑到腳痛。
另 ...

Maria ctse:
我28/12果日著對Idaten跑石崗,因為係第一次著薄底鞋比賽仲要係30K,賽前都驚對腳會頂唔住,原來完全冇問題架。
我都諗住買多對Spacer試下,而家等緊梁兄張6折coupon,渣打都係諗住用是但一對來跑,其他就唔諗lu。
ctse妳咁輕磅,跑到腳痛應該唔關對鞋事,Spacer咁多人話好應該真係好,唔使轉啦。
作者: batigoal    時間: 2008-12-30 17:56
原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-30 17:24 發表

Maria ctse:
我28/12果日著對Idaten跑石崗,因為係第一次著薄底鞋比賽仲要係30K,賽前都驚對腳會頂唔住,原來完全冇問題架。
我都諗住買多對Spacer試下,而家等緊梁兄張6折coupon,渣打都係諗住用是但一對來跑, ...

大圍兄,coupon 好大機會渣打之係先寄到....
作者: KK    時間: 2008-12-30 22:03
我就160磅到~~
對我來講spacer跑半馬都應該有點難度
作者: kenneth    時間: 2008-12-30 22:07
作者: kenneth    時間: 2008-12-30 22:10
作者: bryant0722    時間: 2008-12-30 22:31
我153磅 ,,著過idaten跑半馬....very ok喎
師姐...相信 idaten 或 spacer 都一定無問題
作者: kenneth    時間: 2008-12-30 22:35
作者: bmc    時間: 2008-12-30 22:59
小弟150 著 idaten 跑20k無問題,但今晚跑28k後(平時著Rider都無事),而家前掌脚踭膝蓋都痛
作者: KK    時間: 2008-12-31 02:50
原帖由 kenneth 於 2008-12-30 22:07 發表

是﹗如跑半馬,以閣下重量,最好用 rider 。

我都係咁諗~
畢竟太過勉強
始終對腳緊要d~
對spacer我會留番跑interval同10k比賽~
作者: miller    時間: 2008-12-31 10:24
原帖由 kenneth 於 2008-12-30 22:35 發表

咁你好彩了,小弟150 著 idaten 跑比賽十公里都唔夠,對腳已有反應。
不過我覺得 ctse 用此鞋跑全馬應無問題。另外如有資金,可以入對 spacer ,避震比 idaten 更好的。

Kenneth兄,見到你對鞋o既睇法好似過份保守左少少,我唔知會唔會係你一開始已經著rider有關,我成日講rider係一對相對地好o既慢跑鞋,如果著佢黎跑long run對腳好多時都跑完同係無跑過差唔多,可能你一轉鞋o既時候一有反應你就會怕有事,令到你對一d相對薄o既鞋卻步。

講真你150lb真係唔算重,你著idaten有反應都係有幾個可能性﹕

1. 好似我岩岩咁講,心理作用;
2. 跑姿問題,薄o既鞋要求你翻步快少少,唔能夠好似著厚鞋咁樣可以俾你成隻腳「坐」落個地下半秒先再提起,俾著我咁跑都會有反應;

當然唔係逼你著薄鞋,不過除左跑track之外,你可以用對idaten走下6-7km tempo黎感覺下你快跑之下對腳感覺如何…
作者: miller    時間: 2008-12-31 10:32
標題: 回復 1# 的帖子
maria師姐,

好似其他師兄所講到,基本上以你o既體重黎講,spacer應該無問題,佢o向速度同保護都有適當o既平衡…

而你adizero mana應該都okay,不過adidas o既鞋底相對地硬,可能你要跑多幾轉run-in左對鞋先會好d…
作者: ram    時間: 2008-12-31 10:42
標題: 回復 11# 的帖子
米拿兄:
想問下idaten Vs spacer,那一對保護好一點?
thx

作者: kenneth    時間: 2008-12-31 10:52
作者: kenneth    時間: 2008-12-31 10:56
作者: leefs    時間: 2008-12-31 11:05
原帖由 kenneth 於 2008-12-31 10:56 發表 小弟上次的反應是膝蓋位,腳跟位&腳板位都有痛,咁小弟明早再試試用 IDATEN 走走短課。

其實不如試下,
唔好日日著同一對鞋,
或者間唔中"唔著",
可能會增強腳底適應性!

作者: kenneth    時間: 2008-12-31 11:10
作者: oscar    時間: 2008-12-31 12:12
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-31 12:23
我近期比賽都著Wave Spacer~10k,28k,石崗30k都冇問題~~其實Spacer係馬拉松鞋黎架
我就116.5lb
不過我諗著慣厚低鞋著返Spacer~IDATEN呢d咁薄既鞋係要習憤既~~步姿都唔同啦
我平時練習除Spacer~~有4對鞋換黎換去~~rider我都有著~~不過有時著反而有少少腳痛
反而IDATEN~Spacer仲冇事~

作者: oscar    時間: 2008-12-31 12:37
作者: runrun    時間: 2008-12-31 12:39
多謝各位CHing意見。
綜合各位見議,我應該會選擇Spacer啦!
不過唔知邊度價錢最抵及有我size 23.5呢?

作者: kenneth    時間: 2008-12-31 12:42
作者: kenneth    時間: 2008-12-31 12:42
作者: sleung2002hk    時間: 2008-12-31 12:53
5xx算好抵~~我好彩執到對斷碼$419
作者: 迪迪仔    時間: 2008-12-31 13:07
原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-31 12:53 發表
5xx算好抵~~我好彩執到對斷碼$419

尋晚係旺角允記見到,賣緊$576.

[$720 然後八折]
作者: oscar    時間: 2008-12-31 13:18
作者: saki    時間: 2008-12-31 13:25
而家旺角好多運動店都做緊Mkzuno 8折, 有興趣就買吧!!!!1
作者: kenneth    時間: 2008-12-31 13:55
作者: runrun    時間: 2009-1-2 15:37
聽聞Spacer 有分2008版及2009版,
請問知唔知有什麽分別?
哪一個好些呢?

作者: kenneth    時間: 2009-1-2 17:13
作者: run_money22    時間: 2009-1-2 19:09
原帖由 runrunrun 於 2009-1-2 15:37 發表
聽聞Spacer 有分2008版及2009版,
請問知唔知有什麽分別?
哪一個好些呢?

2008年既SPACER叫RS3
現時新出既2009年SPACER則叫RS4
其實睇佢地既鞋盒或者出面街鋪寫佢地既number會知
08年款係用8字頭〔xxx-8xxxx〕
09年款係用9字頭〔xxx-9xxxx〕

其實咩年製造都無咩分別
只係外觀、款又轉左咁
有d人鐘意追求新款咪會選擇09年
但有d人鐘意之前08年舊款咪會選擇果堆

Ps:附圖,希望幫到你

登錄/註冊後可看大圖

8KS81709<---首個數目字就代替08年款

登錄/註冊後可看大圖

8KS91009<---呢個就代表09年款啦

作者: 小小小特警    時間: 2009-1-2 19:46
Spacer....平靚正....
作者: sleung2002hk    時間: 2009-1-2 21:45
原帖由 run_money22 於 2009-1-2 19:09 發表

2008年既SPACER叫RS3
現時新出既2009年SPACER則叫RS4
其實睇佢地既鞋盒或者出面街鋪寫佢地既number會知
08年款係用8字頭〔xxx-8xxxx〕
09年款係用9字頭〔xxx-9xxxx〕

其實咩年製造都無咩分別
只係外觀 ...

我2對都有~~都係419$~~正
作者: sleung2002hk    時間: 2009-1-2 21:45
原帖由 kenneth 於 2009-1-2 17:13 發表

09年版應該未出,暫時市面最新的都是08年版。

出左喇~我08,09都有
作者: runrun    時間: 2009-1-3 14:20
Thanka a lot to all Chings.
Very useful information.

I went to the 10K Shop of Ma On Shan last evening.
The sales said the Spacer shoes are already out of stock.
I 'll check again in Mongkok this afternoon.

Thanks very much again.

作者: runrun    時間: 2009-1-4 23:56
原帖由 runrunrun 於 2009-1-3 14:20 發表
Thanka a lot to all Chings.
Very useful information.

I went to the 10K Shop of Ma On Shan last evening.
The sales said the Spacer shoes are already out of stock.
I 'll check again in Mongkok thi ...

我己經在旺角允記買了對Wave Spacer
HK$720再8折
是女裝版,間條顏色跟男裝不同,是淺的湖水綠色。

多謝各位CHing給予寶貴意見!

作者: oscar    時間: 2009-1-5 00:19
作者: run_money22    時間: 2009-1-5 12:34
原帖由 runrunrun 於 2009-1-4 23:56 發表

我己經在旺角允記買了對Wave Spacer
HK$720再8折
是女裝版,間條顏色跟男裝不同,是淺的湖水綠色。

多謝各位CHing給予寶貴意見!

恭喜了你
有了新鞋
祝你PB^^
作者: runrun    時間: 2009-1-5 13:40
多謝各位CHing CTse,
我會善用新鞋,爭取PB!

作者: slack    時間: 2009-1-7 14:47
請問 各位 ching csze
細佬 125 lbs    高度 同瘋狂兄差不多      從未著過 專門的跑鞋 ( 薄底 )     
只希望保護好dd
希望大家比意見 教教細佬 買邊對 鞋Model 好

之前都係著 普通的波鞋 去跑同比賽
今次想 全馬跑好佢 奢望4頭吧

謝謝
作者: D文    時間: 2009-1-7 19:45
原帖由 oscar 於 2009-1-5 00:19 發表
師姐,恭喜哂!不過新鞋落地要小心,記住慢慢跑!小弟個日就係31/12新鞋落地,跑完18k就賴哂嘢, 賴得好應...... 完全跑唔到!

小弟都有le對鞋,想問下你當日係發生左咩事呢?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2